SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Den første gang

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
18. May 2016

Du går måske afslappet klædt i jeans og skjorte. Det fungerer. Så skal du giftes, ups, hvad med tøjet?

Du har fået dit første rigtig job. Allerede ved jobinterviewene vidste du, at du måtte opgradere påklædningen. Men præcis hvordan?

Du er inviteret til en flot fest. Du skal være stilfuldt klædt. Svært at løse med de sneakers, jeans, t-shirt, striktrøjer og oxfordskjorter, der hænger i klædeskabet. Hvad må til?

“Et jakkesæt” er svaret i alle tre tilfælde, naturligvis, men i hvilken udformning? Detaljerne myldrer til højre og venstre. Kan de ikke hegnes ind? Jo, da. Her følger en guide til første gang, man må handle et ordentligt jakkesæt, en ordentlig habit.

Det er blåt eller gråt eller ...
Traditionelle jakkesæt er koksgrå eller marineblå. Jakkesæt i de to farvenuancer er nogenlunde lige formelle, om end et marineblåt jakkesæt kan anses for anelse mere fornemt og brugbart til højtidelige begivenheder. Sorte jakkesæt er en tredje mulighed, som dog ikke bon’er ud blandt kendere af klassisk herremode. Læs hvorfor her. Det første jakkesæt må være ensfarvet, som er den mest alsidige løsning. Tern og nålestriber venter ude i fremtiden.

Enkeltradet til en start, tak
Enkeltradet (enradet) og dobbeltradet (toradet). Det er habitjakkens to grundformer. I et toradet design overlapper jakkens forstykker hinanden, og reverset er spidst. Enradede habitjakker til en begyndelse, tak. To eller tre knapper i jakken er smagssag. To knapper er ikke desto mindre almindeligt i dag. Læs hvordan jakken knappes her.

Der er to slidser bagpå
Habitjakken har almindeligvis to indskæringer nederst bagpå, som hedder slidser. I nogle tilfælde har den blot en enkelt slids midt bagpå, og det forekommer, at en habitjakke slet ikke har slidser bagpå. Start med en jakke, der har to slidser.

Lommer klapper
Lommer må der til. Habitjakken har lommer foran nederst og en brystlomme. Mens brystlommen næsten altid er paspoleret, kan lommerne enten være paspolerede, påsatte eller forsynet med klapper. Vælg lommer med klap eller evt. paspolerede lommer på det første jakkesæt.   

Lynlås eller knapper?
En smagssag. Knapper i gylpen er typisk på skræddersyede jakkesæt, men lynlåsen er ikke just en nymodens lidt for fiks opfindelse. Lynlåsen fungerer også i habitbuker.

Gå med livrem, seler og spændetamp
Lidt det samme kan man sige bæltet. Selv om seler og spændetamp i siden er typiske på skræddersyede og traditionelle jakkesæt, har bæltet været udbredt i 100 år. Bæltebukser er således ok, bare der ikke følger en vest med jakkesættet. Så skal selerne i brug. Seler buler ikke i vestens spidser, som et bæltespænde gør.  

Flat front som jeans, eller eventuelt …
Habitbukser snittet som jeans eller chinos er normale i dag. Det vil sige, at bukserne har en “flat front” foran uden små folder i bukselinningen og intet opsmøg nederst. Er man mere klassisk orienteret end modebevidst, skal man lede efter habitbukser med netop folder - læg - i bukselinningen og opsmøg nederst.

Gråt_jakkesæt_Torsten_Grunwald.jpg
Skræddersyet gråt jakkesæt. Foto: Stiljournalen

Jakkesættet passer over skuldrene
Den vigtigste detalje ved jakkesættet, som derfor dårligt kan kaldes en detalje, er, at det sidder brandgodt på dig. Vurderingen begynder ved skuldrene. Jakkesættet skal lægge sig roligt og glat over skuldrene, ingen diagonale folder, buler mv., og så skal jakkesættet hverken være for bredt eller for smalt over skuldrene. Den sidste situation er desværre meget udbredt i dag, hvor den smalle mode hersker. Derudover er der en mængde forhold, der skaber et velsiddende jakkesæt, herunder ærmelængde og bukselængde. Ledetråden er harmoni. Se eksempler på jakkesæt, der sidder harmonisk, her.  

Skjorten er hvid eller lyseblå
Der følger en hvid eller lyseblå skjorte med det første jakkesæt. Går det vildt for sig, er skjorten hvid med fine blå striber. Lad skjorten være hvid, hvis den står på bryllup eller lignende begivenheder.

Slipset er blåt eller vinrødt
De sikre slips er i blå eller vinrødlige nuancer. Lilla, postkasserøde, pink og gule slips fejler ikke noget, men er ikke alsidige slips. Mere om slips her.

Og nederst er skoene sorte eller …
I dag kan man med sindsro sætte brune sko til sit jakkesæt, også i konservative kredse. Det almindelige valg er dog stadig sorte sko. Se eksempler på dem her.

 
Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk