SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Bryllup, barnedåb & konfirmation - det skal du have på

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
10. Apr 2015

 

Jaket-Stiljournalen.jpg
Lydefri skræddersyet jaket til højtideligheder om dagen. Hat og handsker er ikke obligatoriske i dag. Til gengæld ville en knaphulsblomst pynte, hvis jaketten skal bruges til et bryllup. Foto: Stiljournalen

Jaket-Morning-Coat-Tilbehør-Stiljournalen.jpg

Bryllupsjakettens vest og slips. Foto Stiljournalen og Ede & Ravenscroft


Den er aldrig slået rigtigt igennem i Danmark, men jaketten - the morning coat - er egentlig det tøj, som gom og mandlige gæster skal have på til vielsen i kirken, hvis de vil klæde sig efter bogen, dvs. engelsk forlæg. Bukserne er grå-sorte og stribede, vesten er i en lys nuance samt toradet, slipset er typisk lysegråt med tekstur eller tern i sig, og fodtøjet er enkle sorte herresko eller støvletter. Taler vi barnedåb, kan faderen til det barn, der skal døbes, og mandlige gæster også fint være i jaket, selvom det sjældent sker. Den unge mand, der skal konfirmeres, kunne også kunne iføre sig jaketten, den fornemme dagdragt. Den praksis er dog også undtagelsen.

Smoking-Stiljournalen.jpg

Smokingen er chic aftentøj, ikke kirketøj. Foto: Stiljournalen


Det er aften. Den står på smoking. Aldrig, aldrig brug den i kirken om dagen. Smokingen er nok formelt tøj, men den er samtidig chic og en chicksmagnet (tænk James Bond), der ikke dur under kirkeklokkernes alvorlige og højtidelige klang. Smokingen ligner jakkesættet i snittet, men adskiller sig ved en række små detaljer, fx det silkebeklædte revers. Farven er sort eller evt. midnatsblå. Smokingjakken kan laves i flere farver og materialer, men altid til sorte bukser. Skoene nederst er laksko. Smokingen egner sig fortræffeligt til både bryllup, barnedåb og konfirmation. Om aftenen.

 

Kjolesæt-Stiljournalen.jpg

Den hvide vest må ikke titte frem under kjolesættets forstykker. Foto: Stiljournalen


Kjolesættet, kjole & hvidt, pingvin, svalehale. Mandens fornemste civile dragt har mange navne, skønt sparsomt anvendt. Den kendes i dag bedst fra pressefoto fra galla hos dronningen. Ligesom smokingen er kjolesættet aftentøj, men kan dog anvendes om eftermiddagen, fx til et kirkebryllup. Kjolesættet er dydigt på en vis, der gør, det kan slippes ind i kirken. Laksko nederst, selvfølgelig.

Roger_Moore_Allan_Warren.jpg

Det marineblå jakkesæt er det sikre alternativ, hvis det mest formelle tøj bliver for fint til bryllup, barnedåb eller konfirmation. Foto: Allan Warren


Ja, jakkesættet. Er jaket, smoking og kjolesæt for fint, kan man altid iføre sig marineblåt jakkesæt, hvid skjorte, slips og sorte sko i kirken om dagen og tillige om aftenen. Og jakkesættet er både gangbart til bryllup, barnedåb og konfirmation.

Generelt: Gommen (eller faderen til barnet, der skal døbes, eller konfirmanden og hans far) definerer herredresskoden ved en højtidelighed. Er han i jaket i kirken, så overvej en jaket, eller grib til jakkesættet, ikke kjolesættet eller - ak - smokingen. Er gommen i smoking om aftenen, så mød op i smoking, evt. mørkt jakkesæt, ikke kjolesæt. Til gengæld er det fair at møde i smoking, hvis gommen er i kjolesæt om aftenen, medmindre man er blevet bedt om at være i kjolesættet, som det sker til dronningens galla. Pejlemærket er, at man ikke sætter højtidelighedens centrale personer i forlegenhed ved sin påklædning.

Læs meget mere om festtøjet i Den velklædte mand.

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk