KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement

Husk blomsten i knaphullet

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
17. May 2012
Engang havde hver lejlighed sin påklædning. En mand bar kasket, blå blazer og hvide benklæder, hvis han inspicerede havnen lørdag formiddag. Bowleren sad på hovedet og stokken i hånden, hvis han gik sig en søndagstur i parken. Og han var enten i et blåt, gråt eller brunt jakkesæt på kontoret.

I dag vil mænd have uformelt tøj, og helst altid. Barnedåb og bryllup i weekenden klarer mange i de samme casual gevandter, som de havde på i supermarkedet om fredagen. De bryder sig ikke om “at klæde sig ud”, som de siger.

Men hvis man nu nyder den tradition, som er forbundet med en lejlighed som netop et bryllup, hvordan skal man så “klæde sig ud” i 2012?

Vi kan følge det formelle eller det semi-formelle spor.

Det formelle spor fører os til en sort eller meget mørk gråsort jaket med afrundede skøder, duegrå toradet vest, gråstribede bukser, hvid skjorte med nedfoldet krave, sølvfarvet slips, blomst i reversets knaphul og sorte sko. Der er variationer, for eksempel kan gommen gå forrest i lysegrå jaket og ditto vest og bukser. Vest og slips kan også tage farver som gult og lyseblåt.

Det ligger dog helt fast, at vi må af med jaketten om aftenen. Den er dagtøj. I stedet er det frem med kjolesættet eller smokingen. Sidstnævnte er måske den passende fortolkning af den formelle tradition i dag.

Det semi-formelle spor er jakkesættets spor, men i en velsiddende udgave. Og med elegant brug af tilbehør. James Bond i de første film med Sean Connery er et udmærket forbillede: Marineblåt jakkesæt, hvid skjorte, sort slips, hvidt lommetørklæde i brystlommen og glatte sorte lædersko med tåkappe.

Han mangler blot en blomst i knaphullet.
Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk