SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Kend dit slips - farve, mønster og materiale

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
13. Sep 2013

Nu er det snart mere undtagelsen end reglen, at mænd, der går i jakkesæt, bærer et slips. Det er en foruroligende udvikling.

“Slipset er nøglen. Et jakkesæt uden et slips ser skrækkeligt ud,” som en englænder, der vidste noget om at klæde sig, engang slog fast.

Så lad os repetere, hvad et slips er og kan. Måske det vil bidrage til, at vi tør tage slipset i øjesyn igen og måske ligefrem benytte det igen. Om ikke andet må opfriskningen glide ind som emne i kategorien ”fornøjelig unyttig viden”.

Første omgang ud af tre er om betydningen af slipsets farve, mønster, materiale og binding:

I dag er det, man kalder et klassisk slips, blåt. Tre ud af fire slips, der sælges i lande som Italien og England, er blå. Spektret strækker sig fra marineblå, de mest traditionelle, til blå slips i lysere nuancer som kongeblå og himmelblå.

Klassiker nummer 2 er det vinrøde slips. Og netop det vinrøde slips. Postkasserøde slips og lyserøde slips kan benyttes, bestemt, men er ikke alment klassiske som fx lysere blå slips.

Mønstret har betydning. Små kvadrater, cirkler og andre små abstrakte mønstre trækker mod det formelle og seriøse, mens figurative mønstre som blomster og dyr bevæger os mod det uformelle. Striber kan give associationer til foreninger, klubber, militære enheder og andre institutioner.

Der er også en lille betydningsmæssig forskel på slips med printet mønster og slips med indvævet mønster. Alt andet lige de første en anelse mindre formelle end sidstnævnte.

Slipsets materiale influerer tillige slipsets karakter. Silkeslipset er normen. Uld, lærred og satin er alternativer. Uld og lærred gør – alt andet lige igen – slipset lidt mindre formelt. Satin, derimod, mere formelt.  

Stoffets binding spiller også ind. Det klassiske engelske slips er vævet i en twillvævning med skrå riller i overfladen. Det står i modsætning til fx det strikkede silkeslips. Flere vil anse det strikkede silkeslips som mindre formelt end twillslipset. Men forskellen er egentlig lille. James Bond, sådan som Ian Fleming skildrer ham i bøgerne, bærer ofte en strikket sort silkeslips til sine seriøse marineblå jakkesæt.

(Næste gang om slipseknuder og slipsekonstruktioner)

--
Følg Torsten på Twitter og Stiljournalen

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk