SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Captoes - skoene du ikke kan undvære

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
15. May 2015

Den går ikke rigtigt uden randsyede sko. De holder længere, ældes smukkere og kan lettere repareres, end sko der blot er limet, som eksempelvis de udbredte, hårdt markedsførte og ikke billige sko fra Lloyd og Ecco.

Men hvilke randsyede sko, skal man så vælge?

Oxfordsko med tåkappe, også kaldet en captoes, kort sagt. Oxfordsko har et lukket og diskret snørestykke modsat derbyskoene med åbent snørestykke. Captoes er de klassiske forretningssko og førstevalget til jakkesættet, og de kan i en håndevending – specielt de brune modeller – også bruges til mere casual påklædninger som sportsjakke, blå blazer, buttondown-skjorte og strik.

Her følger en guide til captoes, den velklædte mands favoritfodtøj.

 

Foto: Cleverley

“Plain captoes” er de mest udbredte oxfordsko med tåkappe. De er uden hulmønster, og læderet er sort eller brun boxcalf. Designet vil normalt indebære fem rækker med huller til snørebåndet. Enhver håbefuld karrieremand må have mindst ét par i sort.

 

Foto: Cleverley

Derpå har vi mange kenderes foretrukne design, captoes med en let, tværgående hulmønster over tåkappen. Det var ca. det design, som Mærsk Mc-Kinney Møller var til.

Foto: Cleverley

En tredje klassiker er let mønstrede captoes, hvor hulmønstre bugter sig langs overlæderets kanter. Den tiltaler også mange connoisseurer.


Foto: Foster & Son

Og en fjerde klassiker af den sikre slags, semi-brogue'en, der i modsætning til det foregående design også har en hulmønstret tåkappe og bagkappe. I brun udgave er semi-brogue'en måske den mest alsidige oxfordsko, der nemt veksler mellem jakkesæt og chinos.

 

Foto: Cleverley

Så er der den helmønstrede oxfordsko med vingeformet tåkappe, en rigtig konservativ direktørsko.

Foto: Klemann

Andre captoes kan man stilistisk set kalde afvigelser, og de vil alt andet lige tilføre din stil et mere eller mindre tydeligt flamboyant strejf. Blandt de diskrete afvigelser er de captoes, hvor alene tåkappen er perforeret.

 

Foto: Riccardo Bestetti

En anden diskret dandificeret design er Adelaide-designet. Det minder om en captoe med hulmønster langs kanter, men overlæderet er, hvis man ser nærmere efter, sammensat anderledes med ét lang stykke læder fra tå til hæl, så der opstår et tungelignende mønster om snørestykket..

Foto: Cleverley


Andet læder end sort eller brun boxcalf twister tillige oxfordmodellen. Ruskind er et eksempel.

Foto: Classic Shoes for Men

Shell Cordovan (læder garvet af skind fra hestens bagparti) med den dybe patina og den hvidlige nuance i folderne, der er fedt, er et andet eksempel på twist af klassiske captoes.

 

Foto: Stiljournalen

Et sidste eksempel på en afviger, der stadig er fuldt gangbar traditionelt set: oxfordmodellen med golfskokapper uden hulmønster, engang imellem kaldet ”austerity brogues”.

--

Du kan læse mere om engelske skomærker, der sælger captoes, her.

Og du finder endnu mere om skomodeller i Den velklædte mand.

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk