SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Verdens bedste sko

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
27. Sep 2012

Vi vil vide, hvordan de ser ud, og hvem der laver dem. Men før vi når dertil, må vi runde skoenes hierarki, altså herreskoenes hierarki. Gummisko og damesko er nødt til at blive en anden gang, og nok ved en anden og derom mere vidende skribent.

Nederst i hierarkiet har vi de herresko, hvor skoenes overlæder er klæbet til sålen. Skoene kan umiddelbart se fine og flotte ud, men chancen for de holder mere end et par sæsoner, er beskeden. Sko under 1000 kr. vil typisk være sammenklæbede sko.

Så har vi de gennemsyede sko. De lyder af mere og er det også, men konstruktionen er stadig i den mindre slidstærke og raffinerede ende. Overlæderet er syet direkte fast til sålen. Prisen begynder ved 1000 kr.

Vi nærmer os øverste etage, for nu er vi kommet til de maskinrandsyede sko. Det er ofte dem, der kaldes de fineste eller bedste sko. De har velklingende engelske navne som Edward Green, Crockett & Jones, Church, Alden, Paraboot med videre.

På en randsyet sko er overlæderet forbundet med den indre bindsål og ydersålen gennem en læderrand. Konstruktionen er robust, giver skoen fleksibilitet og gør, at skoen kan gives nye såler og relativt nemt kan repareres. Gode maskinrandsyede sko begynder ved 2.500 kr.

Vi møder de håndrandsyede sko på trinnet over de maskinrandsyede sko. Materialerne er normalt mere udsøgte, og syteknikken betyder, at yderlæderet fastgøres bedre til den indre bindsål.  Et engelsk firma som Gaziano & Girling fører håndrandsyede modeller.

Så er vi ankommet til toppen og de håndrandsyede sko, der er lavet over en individuel trælæst. Forarbejdningen adskiller sig ikke fra de andre håndrandsyede sko, men kunden bestemmer selv designet, og pasformen er tilpasset kundens specifikke fodmål.  Skomageren begynder virket med at opmåle kundens fod og tilsnitte en trælæst efter målene.

Vi finder flere skomagere i Centraleuropa, Italien og Frankrig, der håndrandsyr efter kundens egne fodmål, fx Rudolf Scheer i Wien og Dimitri Gomez i Paris. Men de mest berømte skomagere, der håndrandsyr efter mål, lokaliserer vi i London, fordi England nu engang er far til den klassiske herremode.

I London ligger blandt andre John Lobb og Cleverley, der begge kan føre deres historier tilbage til 1800-tallet. Sko fra deres værksteder begynder ved 25.000 kr.  

Se foto fra besøg hos John Lobb i London her.

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk