SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

10 myter om god tøjstil

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
19. Aug 2015

Pas på pengene, når du ekviperer dig til efteråret og vinteren. Der cirkulerer en mængde myter, som gør, der spildes mange dukater på kikset tøj. Her følger ti af myterne.

1. Et rigtigt jakkesæt er sort
Nej. Et rigtigt jakkesæt forstået som et klassisk jakkesæt til forretning og politik er marineblåt eller koksgråt. Et sort jakkesæt fungerer reelt kun en alvorlig søndag i kirken, ellers hvis man vil gøre oprør mod de herskende dresskoder. Læs mere om sorte jakkesæt her.

2. Slips og lommetørklæde skal være af ens stof
En lommeklud i brystlommen er blevet smart. Men det er knap så smart, hvis lommekluden er syet af nøjagtig samme stof som slipset. Det er skabelonagtigt og forlorent.

3. Windsorknuden er den rigtige slipseknude
Nix, det er en four-in-hand, der er den rigtige slipseknude. Windsorknuden er charlatanens slipseknude. Det har vi Ian Flemings ord for. Ian Fleming er som bekendt forfatteren bag James Bond. Læs mere om slipseknuder her.

4 Kendte mærker borger for kvalitet
Desværre, nej. Så enkelt er det ikke. Ralph Lauren, Gant og de andre kendte og brede tøjmærker har bestemt god påklædning i sortimentet, men i reglen betaler man alt for meget for alt for lidt. Tricket er at lede efter specialister, dvs. købe fra firmaer, der er specialiseret i en varegruppe, fx JBS og Zimmerli (undertøj), Falke (strømper), Incotex og Levi's (bukser) og Eduard Dressler og Pal Zileri (jakkesæt og sportsjakker).

5. En smoking ser fortræffelig ud på kirkegulvet
En smoking er en frækkert af et tøjsæt og har absolut intet at gøre til et kirkebryllup. Hold dig til jakkesæt, jaket eller evt. kjolesæt. Reserver smokingen til en livlig aften. Læs mere om brug af smoking og festtøj her.


Nonchalant brug af toradet blå blazer. Herren er italiener, naturligvis. Foto: Stiljournalen

6. Toradede jakkesæt er til gamle mænd
Også væk med den mærkelige myte. En ung slank mand ser generelt bedre ud i et toradet (dobbeltradet) jakkesæt end et enradet jakkesæt. Heldigt er det, at moden nu har genopdaget toradede jakkesæt, hvorfor der er mange af dem i butikkerne. Se eksempel på skræddersyet toradet jakkesæt her.

7.  Tøj behøver ikke at koste en bondegård
Nej, tøj behøver ikke at koste en bondegård, men godt tøj og gode sko koster trods alt, ligesom udsøgte råvarer og kvalitet i det hele taget koster. Tøj fra H&M ser måske skarpt ud de første uger, men derpå indtræder skuffelsen. Tøj og sko af lav kvalitet kan vanskeligt ældes med ynde. Det kan kvalivarer derimod. Her er en købevejledning.

8. Det er smart med kort habitjakke og lavtaljede habitbukser
Modemaskinen bliver ved at forsøge at overbevise os om, at vi ser coole ud i korte habitjakker og lavtaljede stumpende bukser. Det gør vi ikke. Vi ser fjollede og forvoksede ud i de snit. En ordentlig habitjakke dækker bagenden og buksernes talje når næsten op til navlen.

9. Man kan ikke have for mange sorte strømper
Man kan kun have for mange sorte strømper … Brugbare strømper er mestendels marineblå eller koksgrå, så strømperne kan glide ind med farven i jakkesæt eller slips. Sorte sko med sorte strømper dur ikke. Man risikerer, skoene forveksles med mislykkede støvletter.  

10. God stil er moderigtig stil
Man tænker - ikke sjældent understøttet af fruen, at man kan friske sit udseende op ved at købe tøj i moderigtigt snit, farver og mønstre. Sagen er bare, at god stil baserer sig på selvstændige valg og fortolkninger af moden, ikke på kritikløst at kopiere moden. Tøjets snit, farver og mønstre er eksempler på virkemidler, man skal overveje, før man ekviperer sig. Hør om fire virkemidler her.

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk