SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Kend dit slips - Knuden

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
02. Nov 2013

Windsorknuden, som mangen en slipsemand binder, er et vildspor.

Selv Hertugen af Windsor, der har lagt navn til windsorknuden i 1930’erne, bandt den ikke.

Det kan have været amerikanere, der forsøgte at efterligne Hertugen af Windsors tykke slipseknude, som endte med at opfinde windsorknuden. Vi ved det ikke nøjagtigt.

Windsorsknudens form er til gengæld ikke uklar. Den er trekantet, symmetrisk, stor, bred, retlinet. Deraf problemet. Windsorknuden er overgjort. Den er uden forbindelse til slipsets vilde natur. Slipset er jo et halsbind af dekorativ art. Det skal behandles med følsom hånd, ikke kadaverdisciplin. Ellers dør det.

Det vidste Hertugen af Windsor. Han bandt som de fleste store stilister en four-in-hand-knude. Den er aflang og en smule skæv og den knude, som man bandt, da det moderne slips vandt frem i slutningen af 1800-tallet. Hertugen af Windsors specialitet var, han fik syet sine slips med ekstra tykt indlæg, så knuden synede større. Slipseknuden ændrede han ikke.

Der er mange knuder endnu. 85 helt præcist, har et par matematikere ved Oxford regnet ud. Af dem har 13 et acceptabelt udseende, hævder de.

På det praktiske plan kan man dog klare sig med to knuder afhængig af slipsets og skjortekravens konstruktion. Foruden four-in-hand kan det være praktisk at kende den dobbelte four-in-hand. Sidstnævnte resulterer i en tilsvarende aflang knude, men lidt større. Husk, slipseknudens størrelse skal tilpasses den plads, skjortekrave og flipper giver. Her går det fx helt galt:

Kilde: Stiljournalen

Skal der så være en kløft eller fold i silken under knuden, eller skal folden trykkes ud, så slipset løber som et rør ud af knuden? Det gives der intet historisk entydigt svar på.

Eller det vil sige: historisk er der ingen tvivl om, at det er korrekt at lade slipseknuden producere en lille fold eller to i silken. Det har man gjort fra slipset barndom. Samtidig er det svært at afskrive den kløfteløse slipseknude. Den har også været brugt.

Jeg synes, man skal lade slipset bestemme. De fleste slips laver en lille fold af sig selv, idet man binder dem. Men engang imellem får man et slips i hånden, der ikke vil. Lad det få sin vilje, og bind slipset uden kløft.

Og så en sidste ting: Slipset skal hverken være for langt eller for kort ... Når knuden er bundet, skal ikke bare slipsebladet, men også slipsets smalle ende nå bukselinningen, og ikke længere. 

Se en italiensk skrædder binde den klassiske knude four-in-hand: http://player.vimeo.com/video/50701114?portfolio_id=80267

Den dobbelte four-in-hand kræver, man kører den tykke ende af slipset en ekstra gang rundt, før man lukker knuden.

--
Følg Torsten på Twitter og Stiljournalen.

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk