Skal disse personer i DK betale lavere skat?

authorimage
BLOGS
Af: Kristian Hansen
09. feb 2015

En debat af de større er ved at rejse sig i Danmark.

Næppe en debat som alle borgere på gaden i Aarhus eller København går synderligt meget op i. Men det gør andre.

Sagen er nemlig den, at dele af landet hvor en meget, meget stor del af Danmarks eksport stammer fra, er ved at blive udsultet via såkaldt centralisering og dermed fraflytning af statslige arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner.

En bølge der over årene i øvrigt er sket med uformindsket kraft på trods af indførslen af digitalisering, der jo ellers skulle "ophæve" de geografiske afstande. (Besynderligt nok er argumentet bag centraliseringen ofte, er at man skal være ”tæt på hinanden”).

Læs også: Her blev Danmarks største virksomheder født

Det interessante er med hvilken kraft denne debat sætter ind i store dele af landet – for Folketinget er fortsat sammensat af personer fra hele landet.

I Danmark har ingen partier endnu for alvor foreslået de redskaber, som man bruger i Norge.

 

Sådan gør de i Norge

Nordnorge udgør halvdelen af landet arealmæssigt, men tæller befolkningsmæssigt kun cirka hver 10. nordmand.

Derfor har man besluttet, at staten giver særligt gunstige vilkår på en række områder:

 - lavere skat

- nedskrivning af studiegælden med et årligt beløb

- forhøjede børnebidrag

Også erhvervslivet har fået lempeligere vilkår end i resten af Norge, hvor der er oprettet en offentlig institution, som er en blanding af rådgivning og långivning til erhvervslivet med henblik på at bevare og skabe private arbejdspladser.

Desuden forsøger staten af lægge så mange offentlige arbejdspladser som muligt i yderområderne, for eksempel universitetet i Tromsø, marinestation og flybase.

Læs også fra denne lidt ældre DR-artikel, der i øvrigt også viser at danskerne generelt mener, at der skal holdes sammen på landet.  

Som sagt er der mig bekendt ikke foreslået norske løsninger herhjemme.

 

Hele Danmark taber

Men hvis man intet gør – eller fortsætter en kurs mod fraflytning af statslige arbejdspladser og fortsat sulter områderne med en stor afstand til København og Aarhus - så risikerer man grotesk nok også at slå Danmarks vækst og "rigtige" arbejdspladser ihjel.

Læs dette indlæg, hvor der fremgår at Danmarks eksport faktisk stammer fra industri, landbrug og til dels skibsfart – ikke erhverv klistet til københavnske postnumre.

Og Lego, Danfoss og Grundfos – ville de virksomheder overhovedet være her i dag, hvis man dengang de blev født udsultede de mindre byer, som man gør nu?

Læs også: Fødes Danmarks næste Lego i Lemvig?

Vi har næppe hørt det sidste i denne debat.

Profil
Kristian Hansen authorimage Kristian Hansen er kommunikationschef i Lemvig Kommune og har mange års erfaring med journalistik og strategisk kommunikation.

Han er forfatter til flere erhvervsbøger og er uddannet cand. scient.
pol. fra Aarhus Universitet.

På Borsen.dk blogger han primært om vores digitale samfund og det jyske erhvervsliv.

Indlæg er udtryk for hans personlige holdninger.


Tidligere bloggere på borsen.dk