Her blev Danmarks største firmaer født

authorimage
BLOGS
Af: Kristian Hansen
12. nov 2014

Mange af landets største virksomheder er hverken født i København eller Aarhus, men i områder af Danmark, som man i centraliseringens navn udsulter.

Områder, der skaber vækst, eksport og fremdrift for Danmark, bliver takket med fraflytning af statslige arbejdspladser og uddannelsessteder.

Derfor er begyndt at rejse sig en større debat, hvor flere aktører (på tværs af partifarver) vil åbne alles øjne for denne skævvridning.

Problemet er ikke fraflytningerne i sig selv, men at vi som land ganske enkelt gør betingelserne og vilkårene ringere og ringere for de folk og virksomheder i områder, der reelt set betaler en meget, meget stor andel af Danmarks velstand.

Det er på alle måder irrationelt – og Danmark vil tabe på det på den lange bane.

Derfor er initiativer som Danmark på Vippen med blandt andet Jøp, Ove & Myrthu Vest.flere kommuner og andre aktører, opstået.

Her er en grafik fra dets folder:
 

 

 

Kilde: Danmark på Vippen.


Pointen på kortet er, at rigtig mange virksomheder bliver stiftet udenfor Aarhus og København. Dertil kommer i øvrigt, at de fleste virksomheder på grafikken stiftet i København er fra før år 1900.

Så hvorfor ikke sprede de statslige arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner, således at områder med vækstpotentiale og idérige miljøer bliver yderligere stimuleret?

Det vil gavne hele Danmark – i stedet for en snæver, enøjet og idéforladt centraliseringstankegang.

Du kan læse mere om Danmark på Vippen her.

Hvor pengene gror
Afslutningsvis er her et citat fra direktør for Center for Fremtidsforskning, Jesper Bo Jensen i Bolius:

”Det, der afgør, hvordan vi klarer os som land, er vores eksport – kort sagt: kroner og ører i statskassen. Og her bidrager landbruget og industrien med så væsentlige milliardbeløb, at de nærmest finansierer folkeskolen og sundhedsvæsenet i sig selv.”

”Så hvorfor booster vi ikke disse områder, regulerer anderledes i landbruget og politisk skaber noget vækst derude, hvor pengene gror? Det ville naturligt føre både arbejdspladser og tilflytninger med sig”.

Profil
Kristian Hansen authorimage Kristian Hansen er kommunikationschef i Lemvig Kommune og har mange års erfaring med journalistik og strategisk kommunikation.

Han er forfatter til flere erhvervsbøger og er uddannet cand. scient.
pol. fra Aarhus Universitet.

På Borsen.dk blogger han primært om vores digitale samfund og det jyske erhvervsliv.

Indlæg er udtryk for hans personlige holdninger.


Tidligere bloggere på borsen.dk