Håbet er lyserødt - ny verdensrekord i vente

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
27. sep 2018
Hvis man blot har en beskeden interesse for diamanter eller investering,  må man ikke ignorere offentliggørelsen af auktionshuset, Christie’s, kommende auktion.
 
Den 13. November 2018 forventer auktionshuset nemlig, at sælge en af de mest sjældne typer af diamanter i verden.
Diamanten, som kaldes Pink Legacy, er en 18.96ct. Type IIa Fancy Intense Pink, som forventes at indbringe mellem USD 30- 50 millioner, hvilket potentielt kan sætte en ny verdensrekord i farvekategorien.
Stenen, der indtil nu har været holdt hemmelig, tilhører den sydafrikanske familie, Oppenheimer, som i 85 år suverænt dominerede diamantindustrien indtil 2012. 
Auktionshuset forklarer, at stenen er den største fancy intense pink diamant, de nogensinde har haft under hammeren.
 
Hvad gør den sjælden?
I mange år var de farveløse hvide diamanter de mest kostbare. Jo hvidere, des mere sjældne og dermed mere kostbare. De er stadig sjældne, men ikke lige så sjældne som de naturligt farvede diamanter. For bare 30 år siden var farvede diamanter nogle man smed ned i en skotøjsæske under slibebænken, for man vidste ikke, hvad man skulle gøre med dem, lige indtil nogen begyndte at interessere sig for dem og slibe dem. Så opdagede man deres unikke skønhed. Herefter startede interessen for de farvede sten, og priserne er steget markant, særligt i de seneste 10 år.
 
Alle naturligt farvede diamanter er sjældne, men pink diamanter er så sjældne, at det lille antal af pink diamanter over en halv carat, der udvindes hvert år, vil kunne ligge i håndfladen, mens antallet af røde, blå og lilla diamanter kan tælles på én hånd alene. Det er kun 50-60 stk. af disse sten, som bliver slebet og udbudt på verdensmarkedet hvert år. Det er nemlig yderst usædvanligt at finde en ren lyserød diamant med ensartet farvemætning uden sekundære farvekomponenter.  
90 pct. af alle pink diamanter udvindes i Rio Tintos Argyle mine, som findes i den østlige Kimberley-region i det vestlige Australien. Minen har været i drift siden 1983, men den forventes lukket i 2020, for på trods af flere forsøg på udvidelse, har man konstateret, at den er ved at være udtømt.
 
 
Kan slå rekord
"Opdagelsen af den tidligere uregistrerede og bemærkelsesværdige diamant vil medføre stor begejstring hos samlere og kendere rundt omkring i verden", siger Rahul Kadakia, International Head of Jewelries hos Christie's. "Den usædvanlige herkomst vil uden tvivl drive den i en klasse som en af verdens største diamanter."
 
Den nuværende rekord holdes af den ovale 14.94ct, Pink Promise, en fancy intense pink diamant, som Christie's solgte sidste år for USD 32,5 millioner.
 
 
Prisstigninger i vente
Rio Tinto har bekræftet, at minen lukker i løbet at 2020 pga. manglende forekomster af diamanter. Det får branchens eksperter til at forudse endnu større prisstigninger end det hidtidige gennemsnit på 374 pct. på 11 år, som i forvejen har gjort dem til en af de hurtigst voksende assets i verden i dag. (PWC) 

Hvis Christie’s forudsigelser holder stik, kan resultatet få betydning for danske diamantinvestorer, da salget af denne potentielt kan medføre endnu en betragtelig og uforudset værdistigning på pink diamanter.

Læs evt. mere om råd og tips til diamantinvestering her

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk