Viden er magt - og penge lige ned i foret

blogimage
"Selvom den gamle havde næse for forretning, og det viste sig at være en fornuftig investering, da prisen ville være omkring 600 pct. højere i dag, tør jeg ikke gætte på, hvad den havde været værd, hvis han havde købt en pink". Arkivfoto: Scanpix
authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
27. jan 2017

Hvis du har tid nok, og du ved, hvad du skal købe og til hvilken pris, kan du med stor sandsynlighed tjene penge på at købe en diamant. Det er min selvsikre og måske lidt vovede påstand. Men jeg mener det faktisk. Diamantinvestering har aldrig set mere lovende ud. Vi har nemlig både historik og fakta, der udgør et godt fundament for at skabe et sandsynligt og troværdigt billede af, hvor diamantpriserne er på vej hen.

Hvorfor?

Når investorer køber diamanter er det primært for at sprede sin investeringsportefølje. Mange er uimponerede, nogle direkte skuffede over eksisterende og mere konventionelle investeringsformer. Tilliden til deres rådgivere har måske lidt et knæk, og de handler mere ud fra tankegangen om at ”hvis alt går galt, så har jeg denne her”.  De tænker langsigtet og sætter sig grundigt ind i sagerne. De tiltrækkes af, at en diamant kan repræsentere mange penge på et lille sted. Den kan forsikres. Den kan nemt transporteres. Og den har samme værdi i hele verden.

Præcis sådan tænkte min far, da han i 1987 købte en sjælden 5ct. DIF diamant. En dag, da jeg var på besøg hos ham, sagde han: ”Vil du se noget særligt”?, hvorefter han løftede et maleri ned fra væggen og åbnede lågen ind til et lille pengeskab. Han rakte mig en sort æske. I den lå en ring med en betagende 5,10 ct. RIVER D IF diamant. ”Hvem er den til”, spurgte jeg. ”Den er ikke til nogen. Det min livsforsikring. Hvis alt går galt, så har vi denne her”, svarede han. Alt gik heldigvis ikke galt for min far, selvom diamanten forsvandt som et led i en hårrejsende historie om arvestrid og en grotesk lovgivning. Men idéen var god nok.

I mange år var de farveløse hvide diamanter de mest kostbare. Jo hvidere, des mere sjældne og dermed mere kostbare. De er stadig sjældne, men ikke lige så sjældne som de naturligt farvede diamanter. For bare 30 år siden var farvede diamanter nogen man smed ned i en skotøjsæske under skrivebordet, for man vidste ikke, hvad man skulle gøre med dem, lige indtil nogen begyndte at interessere sig for dem og slibe dem. Så opdagede man deres unikke skønhed. Herefter startede interessen for de farvede sten, og priserne er steget markant, særligt i de seneste ti år.

Man kan ikke skære alle diamanter over én kam, da der er store variationer i størrelser, farver og kvaliteter, men for overblikkets skyld, kan vi dele diamanter op i fire kategorier: Rå, slebne, hvide og farvede. Da man løber en stor risiko ved at købe rå diamanter udelukker jeg disse som investeringsegnede.

 

Hvide diamanter

Grafen fra www.pricescope.com viser en oversigt over prisudviklingen på slebne hvide diamanter i forskellige størrelser og kvaliteter. Den er ikke imponerende og afslører, at det bestemt ikke er alle diamanter, der er investeringsrigtige, men jo sjældnere diamanten er, des mere stabil og egnet er den som investeringsobjekt. Hvilke sten det er, fremgår ikke af denne graf, men tager vi f.eks. en af de mere sjældne hvide diamanter ud, 1 ct. D IF, så ser grafen således ud:

 

Farvede diamanter

Farven i diamanter opstår, når et kemisk stof, som f.eks. Bohr eller Nitrogen er tilstede gennem de millioner af år, hvor diamanten skabes under jordens overflade. Da de er særligt sjældne, stiger disse efter alt at dømme mest.

I gennemsnit er prisstigningen på disse sten mellem 50-390 pct. i de sidste ti år. De gule er steget mindst, herefter kommer de blå, og de, som er steget allermest er de pink diamanter.

Hammerslag på to- og trecifrede millionbeløb er blevet en normalitet i de senere år på de internationale auktioner.

 

Hvad kan true dem?

• Man køber den forkerte sten til den forkerte pris.

• Dollaren. Diamanters handelsvaluta er dollar, hvis den styrtdykker, vil det påvirke værdien af   diamanten. Omvendt, hvis den stiger bliver stenen mere værd, hvis man f.eks. har købt i kroner.

• Nye diamantminer. Der er ikke fundet nye diamantområder i de sidste 20 år. Men hvis de skulle finde et nyt område, der indeholder mængder af disse sten, så vil udbuddet stige, og det vil sandsynligvis påvirke priserne.

• Verdens undergang er måske nok en overdrivelse, men hvis de største økonomier i verden kollapser, vil det formentlig skabe en nervøsitet i markedet, der vil få folk til at sælge og dermed priserne til at falde. Men der skal noget til. En finanskrise i 2008 var ikke nok til at presse priserne på de farvede sten. Tværtimod. De holdt stand og fortsatte stigningen umiddelbart efter.

Denne diamant skal vi købe

Det er egentlig ret logisk. For at en diamant kan klassificeres som investeringsegnet skal den være så sjælden at efterspørgslen er større end udbuddet. Hvis der er tale om en farveløs hvid diamant, skal vi vælge en af dem, der er mest sjælden. Det er de største, de reneste og de klareste. Jo højere gradering stenen har, des mere sandsynlig er det, at den bevarer værdien i modgang og des større er sandsynligheden for, at den vil stige i pris med tiden.

Hvis vi kigger på det generelle udbud af farvede diamanter, udgør de kun 0,01 pct. af det totale diamantudbud på markedet. Derfor kan vi med stor sandsynlighed sige, at disse fortsat vil stige i pris, og derfor ville jeg selv vælge en farvet diamant, hvis mit formål var investering. Dog skal man forberede sig på, at man ikke får meget størrelse for pengene. En halv ct. kan nemt koste ml. 1.000.000 og 2.000.000 kroner. Man kan også starte for mindre og være heldig at finde en lille sten til f.eks. 50.000 kroner, men husk: Jo større og jo mere farvemættet, des mere sjælden, og dermed mere investeringsegnet.

Selvom den gamle havde næse for forretning, og selvom det viste sig at være en fornuftig investering, da prisen ville være omkring 600 pct. højere i dag, tør jeg ikke gætte på, hvad den kunne have været værd, hvis han dengang i stedet havde købt en pink diamant. Jeg kan med sikkerhed sige, at den med overlegenhed havde outperformet både den hvide diamant og Netflix stigning på 883 pct. - måske ikke på de samme imponerende fem år, men i hvert fald på den lidt længere bane.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk