Bønderne lader op til at teste Jakob Ellemann

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
14. maj 2018

Udpegelsen af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har vakt mistænksomhed i brede kredse i landbruget, og et møde i dag i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug vil give vigtigt fingerpeg om stemningen blandt danske bønder.

Ellemann slog ved sin indsættelse fast, at han først og fremmest er minister for miljø og derefter fødevarer. Meldingen kan virke paradoksal, for op til det kommende folketingsvalg har partiet Venstre i måneder forsøgt at tale sig til rette med de dele af partiets gamle vælgerbase, bønderne, som havde vendt partiet ryggen. Er charmeoffensiven mon slut?

En af de vigtigste organisationer er Bæredygtigt Landbrug. Blandt bønder er organisationen kendt for stå op imod "storbymafiaen" og for at repræsentere de økonomisk bæredygtige landbrug, herunder også store økologiske bedrifter.

Bæredygtigt Landbrug er næsten altid skarpere i tonen på bøndernes vegne end den rivaliserende organisation Landbrug og Fødevarer, der har til huse i København.

Kakkelovn i sommervarmen

I eftermiddag (14. maj) har Bæredygtigt Landbrug så lagt i kakkelovnen midt i sommervarmen på et stormøde på Bygholm Landbrugsskole.

Bønderne blæser til ny nitratkamp, og så vil Ellemann og by-Venstre omgående blive testet af den røde opposition på Christiansborg og Danmarks Naturfredningsforening. Nu havde Esben Lunde Larsen, den fratrådte minister, ellers endelig fået landbruget ud af avisoverskrifterne. Så kom Ellemann til.

Svarer til arbitrære fartbøder i trafikken

Konkret har danske bønder fundet dokumentation for, at deres konkurrenter i Tyskland må bruge mere nitrat som gødning på markerne, og at reguleringen sker på en miljømæssig langt bedre måde end i Danmark.

Groft sagt administrerer Ellemanns miljøembedsmænd og universitets-professorerne landbruget ved at bruge videnskabelige skrivebordsberegninger, hvorimod tyske bønder er underlagt reale målinger ude fra selve miljøvirkeligheden.

For bønderne svarer den danske praksis til, at politiet skulle uddele hastighedsbøder til samtlige bilister på basis af oplysninger fra Danmarks Statistik frem for, at politiet måler med fartkameraer langs de danske veje og derpå uddeler konkrete bøder til de konkrete fartsyndere.

Medierne sover - som sædvanlig

Sagen er vigtig for både miljøet og danske bønders konkurrenceevne, men har som sædvanlig ikke nydt bevågenhed i storbymedierne – Berlingske, Danmarks Radio samt dagbladet Politikens østlige og vestlige sektioner – og det har heller ikke haft interesse i storbymedierne, når bønderne har efterlyst debat om storbyernes miljøbelastning.

Skal der tales udledninger af nitrat fra landbruget, lyder det, bør der også tales udledninger af fosfor fra byer.

En møgspreder på landet har krav på ligestilling med vaskemaskiner i storbyen.

Hvor står miljø-Ellemann?

Men foreløbig handler det altså om nitrat, altså den gødning bønderne spreder for at få et bedre udbytte fra markerne. Og her skyder Bæredygtigt Landbrug altid med skarpe ord efter danske miljøembedsmænd, som de mener agerer politisk og magtfordrejende.

"Det nytter ikke at beregne sig til fiktive problemer via modeller, der ikke har noget med virkeligheden at gøre," skrev foreningsformand Flemming Fuglede Jørgensen for nylig i Nordjyske Stiftstidende.

Og hvor står miljø-Ellemann mon så i den sag?

Blandt andet dét er på dagsordenen for dagens møde på Bygholm.

--- --- ---

Se mere om miljøstriden mellem land og by ved at klikke her

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk