Skæbnesvanger aprilsnar?

authorimage
BLOGS
Af: Susanne Møllegaard
03. apr 2017

Ansøgningsfristen til stillingen som særlig udsending for teknologi og digitalisering udløb i fredags. Det har fået mig til at skrive et åbent brev til den heldige kandidat, som får jobbet som Danmarks første tech-ambassadør. Bag al glamouren gemmer sig nemlig tidens vigtigste udfordring: Hvordan sikrer vi ejerskabet til vores digitale identiteter? Et ejerskab som risikerer at blive ofret på diplomatiets glatte alter.

Sådan! Ansøgningen er afleveret! Foran venter jobsamtalen. Det er altid lidt nervepirrende at søge job, men det skal nok gå, for du har alt, hvad Anders Samuelsen søger – og lidt mere til.

Jeg kan godt forstå, at du glæder dig. Du bliver den første i verden af din slags. Det er ret sejt. Man kan sådan set godt blive helt benovet over at se de mange overskrifter i alverdens medier med ”world’s first” og ”Denmark” og snart også dit navn i samme sætning. Du får også en smart titel, som starter med tech. Og allerbedst, så kommer du til at arbejde i Californien og kan rejse til spændende steder som Silicon Valley, Googleville, Microsoft Office og Facebook Town. Men tag dig i agt, det er alt sammen bare glasur.

Bag glasuren gemmer sig en opgave, som potentielt kan blive Danmarks vigtigste. Vær derfor omhyggelig med at spørge ind til den ved jobsamtalen, for den kan få kæmpe betydning for dig, mig og alle andre danske borgeres liv. Særligt tre spørgsmål håber jeg, at du husker at stille.

Hvorfor er du ikke minister?

Det undrer mig, at du skal være ambassadør.

Din nye chef har forklaret, at årsagen er, at digitale magthavere nu er så store, at de i både økonomisk styrke og påvirkning af vores hverdag overgår mange af de lande, hvor vi har mere klassiske ambassadører.

Ja, det er rigtigt, at de er store, og ja, de påvirker os, men det samme gælder banker og andre finansielle institutioner. Tænk bare på finanskrisen. Burde vi så også have en finansiel ambassadør? Eller hvad med en energiambassadør? Eller en miljøambassadør? Men, nej, det har ikke været på tale. Til gengæld har regeringen valgt at udnævne ministre for disse områder, som ikke blot kan forhandle sig til løsninger, de kan også lovgive og føre tilsyn.

Hvad bliver dine vigtigste mål?

Jeg bekymrer mig om dine mål.

Der er rygter om, at flere digitale mastodonter er ved at bygge flere datacentre i Jylland. Det lyder godt, for det giver danske arbejdspladser og investeringer. Dem vil vi gerne have flere af.

Men udenrigsministeren ser også ud til at se dig som et middel i kampen mod terror. Han vil samarbejde med tech-giganterne for at lukke ned for ISIL’s propaganda og har blandt andet sagt følgende: "Jeg tror, det er vigtigt for Danmark at erkende, at der er nogle selskaber, som har større økonomier end nationer. Og de har nemmere adgang til data, end nationer har. Det skal vi udnytte, og det er pointen med techplomacy og en ny form for ambassadør."

Selvfølgelig skal vi samarbejde og selvfølgelig skal vi udnytte data. Men hvad koster det på den lange bane, hvis resultaterne skal opnås gennem diplomati?

Hvordan vil du passe på min digitale identitet?

Vores rettigheder som borger er under forvandling. På sin vis kan man sige, at vi er i gang med at miste rettighederne til vores egne digitale identiteter. Apple ved i dag mere om dig og mig og vores adfærd, end vi selv ved. De har alle data registreret og gemt for evigt, og vi kender ikke omfanget af det. Vi har på ingen måde adgang til det samlede billede. Men det har de!

Tech-giganterne har i dag ret til at tjene penge på vores digitale identitet. En rettighed, som vi ikke selv har på grund af den ulige adgang til data!

Det skal der gøres noget ved. Kan du få lov til at sætte det på agendaen? Og hvad bliver dine magtmidler, hvis du samtidig skal prioritere arbejdspladser, investeringer og terrorbekæmpelse?

Du har heldigvis andre muligheder

Hvis du nu skulle fortryde din ansøgning, fordi du finder ud af, at Anders Samuelsens svar ikke er tilfredsstillende, så fortvivl ikke. Du har andre muligheder. Nabo Østerbro søger netop nu en meningsfuld Digital Ambassadør til at hjælpe ældre ind i den digitale verden i Københavns kommune. Jeg opdagede godt nok først stillingsopslaget den 1. april, men det skulle være ganske vist!

Profil
Susanne Møllegaard authorimage Simple forretningsgange og smidig kommunikation er drømmescenarier for virksomhedsledere og iværksættere. Susanne Møllegaard ved, hvordan vi når målet – og gør kunderne glade. Hun har fingrene i den teknologiske muld, og blogger på den baggrund om, hvordan virksomheder giver kunderne en bedre oplevelse gennem digitalisering og automatisering.

Susanne Møllegaard er adm. direktør i it-konsulenthuset Process Factory, der rådgiver om og udvikler digitale løsninger til forsikringsbranchen. Fintech står højt på hendes agenda. Hun er cand. oecon. og forhenværende underdirektør og forretningsansvarlig i forsikringsbranchen.

Få Susannes indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk