SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Er Trump narcissistisk psykopat?

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
31. Jan 2017

Det løber mig koldt ned ad ryggen. Jeg følger jo som alle I andre USA´s nye præsident i alle hans beslutninger, dekreter og adfærd i det hele taget. Jeg tænkte tanken tidligt: ”Den mand er sgu da helt uden for spillepladen, hvad er det for et monster, 63. mio. amerikanske vælgere har ladet komme til magten? Og hvorfor findes der også danskere, der bakker ham op?”

Jeg vover mig på denne tirsdag forsigtigt ud i at besvare mine egne spørgsmål med hjælp fra en række eksperter med faglig dokumenteret forstand på emnet.

Verden er vidende til en ledelsestilfælde helt ud over det sædvanlige.

Mellem-indsigterne kommer jeg til.

Slut-konklusionen må være, at manden lider af en farlig personlighedsforstyrrelse. Eksperterne kalder ham for en narcissistisk psykopat.

Bl.a. den svenske psykiater Claes Andersson, som jeg har ladet mig inspirere af til dette indlæg, og som har arbejdet i psykiatrien i 30 år udtaler sig i disse dage om Donald Trump. Den britiske avis Independent er enige:  

 Donald Trump viser klassiske træk af psykisk sygdom

Hvordan er en narcissist i korte træk?

Vedkommende er fuld af sig selv, og mangler evnen til at leve sig medfølende ind i andre. Han mangler med andre ord, empati. Derfor tager han heller ikke ansvar for sine egne destruerende gerninger eller føler sig skyldig i noget. Til trods for at narcissisten ofte optræder (lader som om) både imødekommende, karismatisk og forførende, så er han alt andet end det.

Når psykopatien er med i den narcissistiske cocktail

Kombinationen af narcissisme og psykopati er en meget ulykkelig blanding.  Det som kendetegner en psykopat er, at han ofte er båret af en idé, han for alt i verden ønsker at realisere. Dette gælder desværre også, når psykopatens idéer kan skade samfund, organisationer og individer omkring ham. Psykopaten mangler evnen til at forstå konsekvenserne af sine handlinger. Når det viser sig, at hans idéer ikke holder vand, er han simpelthen ikke i stand til selvransagelse. Hans personlighed er meget sort og hvid. Han opdeler sine omgivelser i onde og gode, venner og fjender, der er ingen gråzoner og derfor heller ingen kompromiser.

Hvordan er det muligt for en narcissistisk psykopat at opnå en høj magtposition?

Jeg er ikke den første, der stiller dette spørgsmål. Eller som bliver frustreret over svaret.

Paradoksalt nok er det nemlig bl.a. i selve personlighedsforstyrrelsens overlevelse, svaret skal findes, har jeg lært af dem, der for alvor ved noget om emnet. God karisma forenet med usunde tvangstanker og en enorm portion storhedsvanvid har banet vejen for – og forenet mange ledere gennem historien. Og jo ikke altid på den gode måde. Kan man så sige, at der skal egne psykopatiske småtræk og tiltrækning til for at hjælpe psykopaten til magten? Ja, det kan man sådan lidt groft sagt, godt sige. Gør det os alle til psykopater? Bestemt ikke. Men psykopatens evne til at manipulere, lyve og fremtræde stærk og overbevisende, forfører det bedste i os alle, og slører det, vi gerne vil tro om vores medmennesker. Sådan kan vi alle lokkes ind i psykopatens spind.

Når en narcissistisk psykopat får magt, så sårer og skader han (fortsat) folk, ofte uden at vide det selv. Og hvis han ville forstå det, så er han ligeglad, fordi det ikke er ham selv, der lider.

”Giv ham en pille”

var der en læser der skrev til mig.

Desværre lader en psykopat sig ikke helbrede, fordi der sjældent er nogen motivation hos psykopaten selv. Psykopater har benyttet sig flittigt af deres personlighed, de har snydt og kørt folk ud af manegen, brugt både psykisk og fysisk vold for at få, hvad de ønsker. Og de har som tidligere nævnt ikke selv lidt. Så hvorfor skulle de ønske at blive helbredt? Og for hvad?

Psykopater er projektive, dvs. fejlen er altid nogen andres end dem selv. Det viser sig blandt andet ved, at psykopatens egne undertrykte sider, der føles ubehagelige, projekteres over på omgivelserne.

De giver med andre ord andre skylden for alt de kaos og ulykke, de selv skaber.

Det er tabu og uetisk at stille diagnoser på Gud og hver mand

Enig!

Nu citerer jeg Andersson ordret og frit oversat til dansk:

”Dette er en undtagelse. Det er et særligt tilfælde, og det svarer til noget vi har set før”.

Og Andersson insisterer på, at netop når det kommer til Trump, er tilfældet særlig klart. Han mener, at han kan stille denne diagnose på afstand, fordi symptomerne er så indlysende. Og fordi Trump har tilbudt dem selv - i alt har han sagt og gjort foran jublende menneskemængder og masser af tv.

Og på Twitter.

Trump har tweetet, han ikke kan lide mig

 

Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk