KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement

Strømninger i herremoden

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
12. Jul 2016

Hvad er smart, og hvad er kikset modemæssigt?

Under evighedens synsvinkel måske ikke det mest påtrængende spørgsmål at få svar på. Og så alligevel er det ikke uinteressant, hvad der foregår inden for beklædning. Tøj  er immervæk noget, man bruger dagen lang, medmindre man er naturist, og selv en naturist må vel varme skanker og korpus i tekstiler nu og da.

Jeg vil nedenfor prøve at give nogle eksempler på, hvad der rører sig i herremoden, der har klassisk hældning. Jeg baserer bla. eksemplerne på et nyligt visit til verdens største herretøjsmesse, Pitti Uomo i Firenze.

Tøjets snit
Jakke og bukser har været frygteligt smalle i en årrække. Og korte, stumpende. Trenden har på sin vis været absurd, for de allerfærreste mænd kan bære det slim’e snit. Det er reelt kun ranglede mænd, der ikke ligner stoppede pølser i den smalle herremode. Heldigvis er der tegn på forandring. Jakkereverset lader til at blive bredere. Bukser synes at få højere talje, jakker en anelse mere længde. Der er tendens til læg (små rumskabende folder) i bukselinningen. Mænd, der er på forkant inden for nutidig klassisk beklædning, synes at foretrække opslag nederst på bukserne. Bukser uden opslag og med ”flat front” foran som på jeans er således forbi, hvis frontløberne skal bestemme. De bløde jakkekonstruktioner med et minimum af indlæg i bryst og skuldre lader til at fortsætte. Jakker med markerede skuldre ses dog oftere, om end ikke som i Armani- og Hugo Boss-jakkesæt fra 1980’erne og start-1990’erne.

Sko
Hyttesko, hyttesko, hyttesko. Og sneakers. Og sko med spænde. Det er nok cirka de sko, der er smarte nu til dags. Traditionelle snøresko, typisk i ruskind, bruges også, men især hyttesko er rasende populære inden for den mere klassiske herremode. Det gælder hele spektret fra originale penny loafers og tassel loafers med kvaster til lette uforede hyttesko i ruskind og de superlette køremokkasiner med gummidutter under. Strømpeløse fødder, så man ser de bare ankler, stikkes tit i hytteskoene.  

Farver
Smældende blå har jeg set meget af, både sidste år og i år. Jeg læste et sted, at der har været så meget gang i kongeblå nuancer, at det store stoffirma Scabal har haft svært ved at følge med efterspørgslen. Flaskegrøn og armygrøn titter også frem.   

Tilbehør
I nogle sæsoner har kække mænd flashet armbånd. Fænomenet lader til at fortsætte en stund endnu. Ellers er der meget tørklæde-tilbehør rettet indenfor stilarten smart casual.  Dels er der lette farverige halstørklæder i silke, bomuld, kashmir eller hør, og dels er der allehånde lommeklude til jakkens brystlomme. Slipset har det til gengæld hårdt.  

Lir i form af slipsenåle, manchetknapper og seler viser tegn på genkomst.

Nogle af mine foto fra Pitti Uomo-messen i juni 2016:

Herremode_sommer_af_Torsten_Grunwald_1.JPG

Højttaljerede hørbukser med opslag og seler. Åbenstående skjorte. Lommeklud i jakkens brystlomme.

 

Herremode_sommer_af_Torsten_Grunwald_2.JPG

Lette Gucci-hyttesko i ruskind med bare fødder i.

 

Herremode_sommer_af_Torsten_Grunwald_3.JPG

Unge mænd, der holder fast i slipset. Bemærk desuden de bredere jakkereverser, ruskindsskoene, de længere jakker, lommekluden og de ombukkede bukser.

 

Herremode_sommer_af_Torsten_Grunwald_4.JPG

Let jakke med den populære popover-skjorte underneden.

 

Herremode_sommer_af_Torsten_Grunwald_5.JPG

Dobbeltradet blazer, jeans og åbenstående skjorte.

Se flere gadefoto, og læs mere om herremode på Den velklædte mand.

 
Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk