KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement

To nye dresscodes du må mestre

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
03. Jun 2016

Da jeg som meget ung mand rejste rundt i USA, skulle jeg en aften med min værtsfamilie på restaurant. Faderen spurgte, om jeg havde et slips med, for det krævede restauranten, at man bar. Jeg måtte lidt pinligt berørt svare, at det havde jeg desværre ikke. Løsningen blev, jeg lånte et af faderens slips. Det var for kort, husker jeg, men gjorde, hvad det skulle - at jeg overholdt tøjreglementet.  

En tilsvarende situation kunne i teorien opstå i USA i dag også. Der findes stadig restauranter derovre, der kræver, man har slips på. Men sandsynligheden er mikroskopisk. Amerikanske restauranter, der forlanger slips af gæsten, er efterhånden en raritet som høj hat og sølvbeslået stok i gadebilledet. Den casual tøjstil har spredt sig fra fritidstøjet til kontor- og begivenhedstøjet. Dagens dresscode giver i hvert fald vid mulighed for, at man både på arbejde og restaurantbesøg klæder sig afslappet og lader slips og tillige jakke blive i klædeskabet derhjemme. I den henseende ligner USA og Europa i øvrigt hinanden. De formelle dresscodes krakelerer på begge kontinenter.

Hvad der ikke skal foranledige nogen til at tro, at man nu bare kan klæde sig, som man vil. Man vil endnu blive mødt at tøjmæssige forventninger og forundring, hvis man ikke lever op til forventningerne.

Nøglen til disse nye dresscodes ligger i stilarterne “business casual” og “smart casual”. De er mildest talt ikke veldefinerede. Men lad os prøve at skitsere dem.

Business Casual
Afslappet kontortøj, der stadig har form. Sådan kan man sige om business casual. Tøjstilen vil typisk have følgende kendetegn:

  1. Almindelig skjorte med øverste knap stående åben, altså ingen brug af slips.

  2. Jakke og bukser i forskellige farver og evt. materialer, fx blå jakke og khakifarvede chinos.

  3. Brune lædersko, enten snøresko, spændesko eller hyttesko.

 

Business_CasualBrooks.jpg
Slips forbudt. Eksempel på tøjstilen business casual. Foto: Brooks Brothers

Varianter med pæne jeans i stedet for chinos og en let striktrøje eller blot en skjorte uden en jakke - særligt i sommermånederne - placeres engang imellem også i kategorien business casual.     

Smart Casual
Business casual kan nemt blive en noget anonym tøjstil. Det kan være bekvemt arbejdsmæssigt, men kan fremstå kedeligt ved nogle typer forretningsmøder og begivenheder i fritiden. Da er det, at “smart casual” kommer i spil. Den er graden mere chic og kulørt.

 

Smart-Casual_PaulStuart.jpgChic tilbehør. Eksempel på tøjstilen smart casual. Foto: Paul Stuart


Smart casual kan blandt andet have følgende markører:

  1. Forretningsskjorte eller oxfordskjorte, der almindeligvis har øverste knap stående åben.

  2. Jakke og bukser i forskellige og nogle gange livlige farver eller mønstre.

  3. Tilbehør som et let halstørklæde, en charmeklud eller engang imellem et uformelt slips i strik eller lignende.

  4. Silkelommetørklæde i jakkens brystlomme.

  5. Brune lædersko, enten snøresko, spændesko eller hyttesko.


Læs mere om smart casual her, og om nye uniformer i Forretningsdanmark her.  

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk