SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

De nye uniformer i Forretningsdanmark

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
08. Apr 2016

Jakkesæt, skjorte og slips er mandens uniform.

Sådan var det da engang. Ser man sig omkring, er det tydeligt, at udsagnet har mistet trit med virkeligheden. Jakkesæt, skjorte og slips er efterhånden undtagelsen.

Jo, der er brancher og positioner, hvor den stadig står på suit-shirt-tie alle hverdage. Toppolitikere og direktører i store traditionsbundne virksomheder er for eksempel blandt dem, der trækker i den gamle uniform. Men rigtigt mange steder har dresskoden løsnet sig, bogstaveligt talt: skjortekraven står åben, og slipset forbliver i skuffen.

Og så er der alle dem, der helt har forladt jakkesættet. I stedet bærer de løs jakke, skjorte med øverste knap åbnet og jeans eller chinos nederst. En tredje gruppe, ført an af reklame- og kommunikationsbranchen og iværksættere, har importeret den gamle fritidsgarderobe og går på arbejde i strikpullover, skjorte, chinos eller jeans og smarte sneakers eller gode lædersko nederst.  

Man kan givet skrive doktordisputatser om, hvorfor moden har ændret sig i en mere uformel retning. Nedbrydning af hierarkier i samfund og på arbejdspladser spiller sikkert ind. Eftervirkninger af ungdomsoprøret vil nok også få sit kapitel. Dollarmilliardærer fra Silicon Valley må næsten også have været en faktor. De har demonstreret, at en mand i t-shirt, jeans og hættetrøje kan være mere (økonomisk) succesfuld end en mand i jakkesæt, skjorte og slips.

Om den uformelle drejning i herremoden rent æstetisk gavner hverdagens visuelle miljø, kan man tillige filosofere over.  Mange af den gamle skole ryster på hovedet over udviklingen. De ser et stilistisk forfald. De glemmer dog ofte, at en uformel tøjstil ikke behøver at være en sjusket eller grim tøjstil, ligesom en formel tøjstil heller ikke er en garanti for en elegant tøjstil. God smag og god stil kan udfolde sig i både den formelle og den uformelle garderobe.  

Her følger illustrationer af tre af tidens uniformer i herremoden.

 

Business-uniform.jpg

 

Den klassiske forretningsuniform i moderne snit. Jakkesæt, skjorte, slips og sko fra Care of Carl. iPad-etui fra Simon Tuntelder.

 

Blazer-sæt-mænd.jpg

 

Den i dag udbredte uniform af en sportsjakke i en farve og chinos i anden farve. Blå blazer fra Storm. Støvler og bukser fra Troelstrup. Bælte fra Klavs Graae. Og lyseblå skjorte fra Herrernes Magasin.

 

Trøjedress_casual_stil.jpg

 

Trøjedresset, den nye uformelle og dominerende uniform i Forretningsdanmark? Jeans fra Brund. Skjorte fra Harvie & Hudson. Pullover fra Troelstrup. Og sneakers fra Care of Carl.


Du kan læse mere om tøjstile på Stiljournalen.

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk