Er det tid til at sælge aktier?

authorimage
BLOGS
Af: Bo Bejstrup Christensen
18. mar 2016

Vores svar – ikke endnu. Og så alligevel – måske. Læs med her, og forstå vores måske lettere tvetydige svar. Men lad os først sætte scenen: Globale aktier er steget over 10 pct. fra bunden i starten af februar og nærmer sig hastigt niveauet fra slutningen af 2015. Olieprisen ligger i skrivende stund igen over 40 dollar pr. tønde, hvilket er en stigning tæt på 50 pct. Væk synes bekymringen om et kinesisk kollaps, europæisk bankkrise og amerikansk recession. Selv aktier i de nye markeder gør det bedre end aktier i USA, Europa og Japan. Hvordan i alverden kan markederne vende på en tallerken på så kort tid? Og er det berettiget?

Vi starter bagfra denne gang og forklarer vores ”måske” ovenfor. Hvis du har mange aktier i din portefølje og sad med en dårlig fornemmelse i maven i de mørke dage i januar og februar, er det – helt afhængig af din investeringsprofil – måske tid til at sælge og dermed reducere overvægten. Selvom vi mener, at globale aktier vil stige yderligere og holder fast i vores egen overvægt, er der flere risici i horisonten, der sagtens kan få markederne til at blive nervøse igen. Vi betragter vores egen overvægt af risikable aktiver – aktier, virksomhedsobligationer, etc. – som passende pt. Den svarer til omkring 50 pct. af den maksimale overvægt, vi kan have.

Derfor holder vi fast i vores aktier lidt endnu
Da vi øgede vores overvægt i januar, mente vi, at markederne var for nervøse omkring Kina, de negative konsekvenser fra faldende oliepriser og amerikansk vækst. Siden da har den kinesiske valuta været meget stabil, myndighederne har lempet den økonomiske politik, olieprisen er steget, og amerikansk økonomi har generelt klaret sig fint. Arbejdsmarkedet i USA har længe været kilde til positive overraskelser, og på det seneste er selv den hårdt ramte fremstillingssektor begyndt at vise bedre takter. Kort sagt – verden gik heller ikke under denne gang.

Og vi forventer mere af det samme. Det sunde banksystem og det stærke boligmarked – påbegyndelsen af byggeri af enfamiliehuse i USA har netop nået det højeste niveau siden krisen i 2008 – holder hånden under arbejdsmarkedet, mens de negative effekter fra specielt den stærkere dollar stille og roligt aftager. Således ser vi frem til stigende vækst i USA i de kommende måneder. Typisk et positivt scenarie for aktier. Den bløde udmelding fra den amerikanske centralbank i denne uge hjælper også til her, mens situationen i Europa ligeledes ser ganske fornuftig ud, efter Den Europæiske Centralbank (ECB) har lempet pengepolitikken igen og gjort det klart, at de understøtter bankernes muligheder for at låne penge ud. Kort sagt bør vi ikke få økonomiske problemer fra USA og Europa på den korte bane.

Positive udsigter i Kina på kortere sigt
I Kina er historien en lidt anden. De seneste tal viser, at væksten i fremstillingssektoren er faldet siden slutningen af 2015. Til gengæld har boligmarkedet vist sig væsentligt stærkere end ventet med fornyede stigninger i salgsaktiviteten, stærke boligprisstigninger og endda tegn på, at byggeriet også begynder at reagere lidt efter markant svaghed gennem længere tid. Årsagen er efter vores vurdering en markant lempelse af den økonomiske politik. Vi fokuserer specielt på, at udbetalingerne for såvel første- som andengangskøbere er sat ned, og at kreditvæksten nu igen er relativt høj. Begge dele bør holde hånden under væksten de kommende måneder, mens det rekordstore handelsbalanceoverskud sikrer rigeligt med udenlandsk likviditet til at forsvare den kinesiske valuta.

Alt i alt tegner vi et billede af en global økonomi, som ikke bør levere de store negative overraskelser de kommende måneder, og – som anført af USA – bør være i stand til at skubbe globale aktier højere herfra. Vi holder derfor fast i vores moderate overvægt.

Her lurer truslerne i horisonten
Desværre slutter denne blog ikke her. Kigger vi frem mod sommer, begynder vi så småt at se konturerne at et verdensbillede, som kan give risikable aktiver større udfordringer.

Vi starter med den mest indlysende af alle risici – den politiske. Storbritannien skal stemme om sit medlemskab af EU, migrationskrisen i Europa risikerer at blusse op igen i takt med varmere vejr, og det amerikanske præsidentvalg lurer lige om hjørnet. Disse åbenlyse men svært kvantificerbare risici kan vi ikke lave en investeringsproces efter, men jo mere positiv stemningen er på de finansielle markeder, jo mere sårbare er markederne overfor negative overskrifter.

Men de største bekymringer har som altid noget med global økonomi at gøre.

Kinas lempelser varer ikke evigt. Det er et midlertidigt boost, som falder til jorden igen senere. Gældsvæksten er nu igen for høj, og reduktionen af kravet til boligudbetalinger hiver købere frem i dag, som mangler i morgen. Jo mere væksten stiger de kommende måneder, jo mere risikerer den at falde senere – og specielt boligmarkedet er vi stadig skeptiske overfor. Lageret af usolgte boliger er stadig alt for højt, og en fornyet stigning i byggeriet er direkte uholdbart. Derfor kan Kina meget vel blive kilde til negative overraskelser senere på året.

Vi gør klar til at sælge, når tiden er inde
Det er vigtigt, fordi den spirende positive stemning omkring Kina i høj grad driver råvarepriserne. Derfor anser vi ikke stigende råvarepriser som holdbare. Ej heller markant højere oliepriser, fordi de forhindrer de nødvendige justeringer i produktionen. Udover råvarepriserne har de nye markeder også fået hjælp af lavere amerikanske renter samt såvel ECBs lempelser som de bløde udmeldinger fra Federal Reserve.

Specielt hvad angår den amerikanske centralbank, mener vi, at det også vil vende. Modsat Janet Yellen ser vi klare tegn på stigende lønvækst, og får vi ret i vores forventninger til væksten, vil arbejdsmarkedet stramme endnu mere til. Derfor forventer vi, at Federal Reserve fortsætter med at hæve renten i år. Og selvom det sker i en kontekst af bedre amerikansk vækst, vil kombinationen af potentielt faldende kinesisk vækst, faldende råvarepriser og stigende amerikanske renter være en svær kombination for globale aktier at sluge.

Derfor er vores budskab nu – hold fast i aktierne lidt endnu, hvis overvægten er passende. Vi forbereder os dog på at sælge nogle af vores – og vi skal nok sige til, når vi gør det!

Profil
Bo Bejstrup Christensen authorimage Bo Bejstrup Christensen blogger om udviklingen på aktiemarkedet, og hvornår man som investor bør skrue op eller ned for aktier og obligationer. Har man penge på spil, er han den rigtige at kigge over skulderen.

Som chefanalytiker i Danske Invest og Danske Capital har Bo Bejstrup Christensen 791 mia. kr. under forvaltning. Han er uddannet ved KU og Cass Business School med en MSc i Finansiering, Økonomi og Økonometri og har ti års praktisk erfaring.

Tidligere bloggere på borsen.dk