"Daxit" efter Brexit?

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
18. feb 2016

Lad mig introducere ”Daxit”. Begrebet findes pudsigt nok ikke i de danske mediers ordforråd. Men vi kom som bekendt ind i EF sammen med Storbritannien og kan derfor overveje at sige farvel, hvis briterne gør.

Afvejningen af for-og-imod dansk exit i tilfælde af Brexit er vi i Analyseenheden 4V i færd med. Her følger et foreløbigt udpluk:

Uanset resultatet af EU-topmødet risikerer premierminister David Cameron at tabe den britiske folkeafstemning, der måske udskrives til 23. juni. Spændet mellem no og yes skal nok blive mindre på afstemningsdagen, men Cameron ser pt. ikke ud til at kunne få et ja i hus.

Brexit rammer Danmark

I så fald står lande som Holland, Danmark, Sverige og Finland skidt, for britisk udtræden vil forrykke EU’s interne magtbalance.

Utallige gange har Nord- og Sydeuropa krydset klinger og optalt ministerråds-stemmevægte, når den indre kamp stod mellem protektionisme vs. frihandel; statsindgreb vs. frimarked; offentlig gældsætning vs. besparelser. Osv.

Denne balancegang vil fortsætte. Det er både en styrke og en svaghed ved EU.

”Daxit” til overvejelse

Storbritannien har således på godt og ondt været det liberale Europas leder, gerne støttet af Tyskland og de østeuropæiske lande. Så hvis danske repræsentanter ikke længere kan lune sig i de britiske diplomaters frakkeskøder, må ”Daxit” være en overvejelse værd.

Foreløbig ser en skræmmekampagne ud til at være gået i gang i Storbritannien. En økonomisk katastrofe forudses (har man ikke hørt det før?), og dynamikken er godt afspejlet i dagbladet Børsen [18.2]. Her citeres tyske Bertelsmann Stiftung for truslen om, at briterne vil miste helt op til 14 pct. af deres bnp i tilfælde af Brexit.

Brexit en ”massakre”?

Børsens overskrift: ”Massakre på britisk vækst truer efter Brexit” og ”Analytikere er enige om, at Storbritanniens økonomi vil lide i årevis, hvis vælgerne siger nej til EU og dermed adgangen til bl.a. det indre marked.”

For det første skulle det i givet fald være første gang, ”analytikere”, denne grå og utilregerlige massebetegnelse, er enige. For det andet er den gal med selve præmissen, for Brexit vil næppe udløse noget nær en handelskrig. Årsagen er, at både Kontinental-Europa og Storbritannien hver især har alt for store interesser i at bevare adgang til hinandens respektive markeder. Det er andre politik-områder, som udløser uenigheden.

Norsk ordning en langsigtet mulighed

Men hvad er løsningen så? Et bud er, at briterne i tilfælde af Brexit får en ”norsk” ordning. Dermed bevares EU’s nuværende indre marked så vidt muligt uantastet, men London får ikke længere direkte indflydelse på udarbejdelsen af direktiver, forordninger mm. Til gengæld kan briterne så sige nej til at lade konkret EU-lovgivning gælde i Storbritannien.

Også i dette scenarie er ”Daxit” en overvejelse værd.

”Daxit” ikke på Løkkes radar

I offentligheden har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke antydet muligheden for ”Daxit”. Det er næppe overhovedet på hans radar. Men det kan være en strategisk fejl, når Løkke nu ønsker at beholde briterne i EU.

Det er nemlig Cameron, der er mest trængt og har mest brug for hjælp i forsøget på at vinde UK-folkeafstemningen. At antyde ”Daxit” ville give Cameron lidt rygstød til at imødegå de kræfter i EU, som gerne ser briterne ude.

Nok er skaden ved Løkkes tavshed næppe stor. Danmark er en miniput. Omvendt er det ikke første gang, statsministeren misser en af Danmarks få chancer i det stordiplomatiske spil. Se et andet eksempel her.

Der skal i al rimelighed også nævnes noget pænt om Løkke. I modsætning til forgængerne Helle Thorning-Schmidt (S) og Anders Fogh Rasmussen (V) kan Løkke næppe beskyldes for at profilere sig nede i EU for egen personlig vindings skyld.

Det er da altid noget. Fortsættelse følger.

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk