IFB skyder med løst krudt

I gårdagens udgave af Børsen samt her på borsen.dk kunne man læse en artikel med overskriften "Aktive investeringsforeninger underpræsterer". Artiklen afdækkede det faktum, at langt størstedelen af de danske investeringsforeninger (83 procent) klarer sig dårlige end markedet på 10 års sigt.  De danske investeringsforeningers brancheorganisation IFB svarede på kritikken ved at sige, at de ikke ville forholde sig til kritikken, da kilden til analysen havde et ben i fjendens lejr og derfor ikke uvildig.
 

I Miranova indrømmer vi, at vi sjældent er fan af aktivt forvaltede danske investeringsforeninger. Vi mener dybest set ikke, at vores kunder skal betale overpris for et produkt, der beviseligt klarer sig dårlige end markedet, når der er så mange gode alternativer derude.
 

Men sagen er, at vi ikke, som IFB påstår, lever af at sælge hverken den ene eller anden type produkter. Vi rådgiver kunder, og det tager vi os betalt for. En typisk kunde hos os betaler 0,5 procent om året af den investerede formue, for at vi sammensætter en portefølje af fonde og forvalter deres formue. De fonde er oftest amerikanske ETF'er, da de uden sammenligning er den bedste forretning for vores kunder.
 

Nogle af dem har årlige omkostninger under 0,1 procent modsat de danske foreninger, der i mange tilfælde roder rundt omkring de 2 procent. Vi modtager hverken provision, kick-back eller noget andet fra disse forvaltere. Pengene er udelukkende et mellemværende mellem de kunder, vi rådgiver, og dem der forvalter fondene. Jeg har svært ved at forstå, at det ikke gør os uvildige. Men ja, vi tillader os at vælge det, vi mener er bedst for vores kunder og ikke bedst for hverken IFB eller de danske investeringsforeninger.
 

Men tilbage til analysen, Børsen baserede deres artikel på. Konklusionen i Miranovas analyse er, at investeringsforeningers afkast i forhold til deres sammenligningsindeks bør justeres for foreninger, der lukkes. De lukkede fonde har nemlig ofte dårlige afkast, og statistikkerne bliver pænere, når de ikke er med. I Miranova er vi kommet frem til, at andelen af danske fonde med globale aktier der underpræsterer stiger fra 57 til 83 procent på 10 års sigt, når lukkede fonde tælles med. Det er rystende dårligt nyt for de over 700.000 danskere, der bruger danske investeringsforeninger.
 

Miranovas analyse kommer lige i kølvandet af Saxos analyse, der for nogle uger siden viste, at danske aktiefonde i gennemsnit har underpræsteret 1,7 procent om året gennem de sidste tre år.
 

Vi har tidligere spurgt IFB, om de har en analyse af, hvordan fondene egentlig klarer sig i forhold til deres sammenligningsindeks. Den analyse ønsker de ikke at lave. Du kan læse Miranovas Analyse om lukkede investeringsforeninger – klik her.


 

Se flere blogsProfil