Her ligger regeringens potentielle største konfrontation med erhvervslivet

authorimage
BLOGS
Af: Lars Barfoed
25. jun 2019

Det er dygtigt politisk håndværk af Mette Frederiksen, når hun nu kan danne en ren socialdemokratisk regering på baggrund af et såkaldt forståelsespapir mellem de fire partier, der står bag dannelsen af hendes regering. Det er det af især to grunde.

Knasterne

For det første var der lige til det sidste nogle svære knaster, der skulle håndteres. Det var ikke mindst uenigheder om udlændigepolitikken, den økonomiske politik med henblik på at finansiere både øget velfærd og klimaindsats samt diskussionen om tidlig førtidspension for nedslidte. Uenighederne er ikke væk, de består, men kunststykket er, at der er opnået forståelse for nogle rammer og målsætninger, men samtidig er givet plads til, at partierne hver for sig iøvrigt kan forfølge forskellige spor i den konkrete politik.

Manøvremuligheder

Og for det andet skulle Mette Frederiksen sikre sig manøvremuligheder i Folketinget, så hendes regering ikke er bastet og bundet i detaljer på alle politikområder men kan indgå konkrete aftaler med alle partier i Folketinget. Her havde de tre andre partier jo den modsatte interesse. Det var jo netop hendes udtalte ambition i valgkampen at danne en ren S-regering, der kan lave politik til alle sider i det politiske spektrum. Det ser også ud til at være lykkedes langt hen ad vejen, idet stort set intet er aftalt i detaljer.

Der er i således, i hvert på papiret, masser af mulighed for at få indflydelse på de endelige løsninger. Det gælder både for den borgerlige opposition, erhvervslivet og civilsamfundet iøvrigt. Men det kræver naturligvis, at man søger den, og at regeringen er villig til at give plads til det, når arbejdet går i gang lige om lidt. Og her er det så, at den borgerlige opposition og erhvervslivet vil opleve, at projektørlyset pludselig peger på dem.

Søg konstruktiv indflydelse

Uanset om man er til en socialdemokratisk eller borgerlig regering eller måske en regering hen over midten, så er den nye socialdemokratiske regering nu en realitet, og det er gået til på en ordentlig og demokratisk vis. Man kan selvfølgelig vælge fra regeringens første dag at angribe den på alle fronter. Men det er formentlig indflydelse, vælgerne har ønsket at få gennem stemmesedlen, og derfor er det eneste rigtige at søge et konstruktivt arbejde hen over midten i dansk politik. Gør man det modsatte, vil det stensikkert bidrage yderligere til den manglende tillid til politikerne. I øvrigt en problemstilling, der også er nævnt i “forståelsespapiret”.

Dertil kommer, at forståelsespapiret på en lang række væsentlige områder rummer målsætninger og principper, som mange borgerligt sindede og mange erhvervsfolk vil kunne tilslutte sig. Det gælder markante målsætninger på klimaområdet, mere humanisme og menneskelighed på udlændingeområdet og social forståelse og empati i socialpolitikken.

Den store udfordring for regeringen og potentielle konfrontation med erhvervslivet er den økonomiske politik med henblik på at tilvejebringe den nødvendige finansiering af velfærd og klimaindsats. Her tales om større arbejdsudbud og prioritering af de offentlige udgifter, uden at der er særligt konkrete bud på det, og så øgede skatter. Men det burde også være en ambition at skabe vækst og arbejdspladser i virksomhederne og at styrke investeringsklimaet, så flere investerer i danske virksomheder, og vi derved kan blive et mere konkurrencedygtigt og mere velstående samfund.

Der er på den baggrund et stort behov for, at erhvervslivet og dets organisationer søger indflydelse på alle områder og ikke mindst giver konkrete bud på, hvad der skal til for at øge velstanden i Danmark.

Tillykke med den nye regering!

Profil
Lars Barfoed authorimage Lars Barfoed giver på sin blog dansk politik og de verserende politiske argumenter et eftersyn. Efter mange år i politik har han det analytiske overblik til at fokusere på større linjer og spotte de væsentligste udfordringer.

Lars Barfoed er uddannet cand. jur. Efter 14 år i Folketinget for De Konservative arbejder han nu med politisk og strategisk rådgivning som public affairs-direktør i kommunikationsbureauet Prime Time Kommunikation A/S.

Få Lars indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk