Sådan lyder de vigtigste hvis'er efter nattens valgresultat

authorimage
BLOGS
Af: Lars Barfoed
26. maj 2019

Vælgerne ville det anderledes end prognoserne. Der er overraskelser i dansk politik hver dag for tiden. Resultatet af valget til Europa-parlamentet er ingen undtagelse - tværtimod.

Tre observationer

For det første var der en rekordhøj valgdeltagelse på 66 pct. Mange havde spået, at valget til Europa-parlamentet ville stå så meget i skyggen af folketingsvalget 5. juni, at stemmeprocenten ville blive meget lav; men det gik modsat. Man skal ikke undervurdere de danske vælgere.

For det andet faldt den indbyrdes styrkeprøve mellem partierne helt anderledes ud end spået. Venstre fik en helt uventet stærk fremgang og står som valgets klare vinder. Faktisk fik Venstre det bedste valg til Europa-parlamentet nogensinde. På samme måde fik både SF og Det Radikale Venstre bedre resultater end forventet, mens Dansk Folkeparti fik en langt større lussing af vælgerne, end man havde troet. Og på trods af tilbagegang fastholdt de konservative deres mandat.

For det tredje er der på tværs af partierne den klare nye tendens, at de moderate partier med en positiv holdning til EU er gået frem. Og tilsvarende er yderfløjene, der er imod EU, gået tilbage. Man kan sige meget dårligt om brexit, men der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Og der er næppe meget tvivl om, at brexit har bidraget til, at danskerne samler sig om opbakning til EU, selvom der er forhold, man gerne vil have ændret.

Magtskifte i Europa-parlamentet

I Europa-parlamentet fylder danskerne jo ikke så meget med vores 14 pladser (13 indtil briterne forlader EU). Her er det mest markante, at den kristendemokratiske og konservative gruppe, EPP, og den socialdemokratiske gruppe ikke længere har flertal tilsammen. Dette samtidig med, at de højreorienterede modstandere af EU har styrket deres repræsentation i kraft af en række delvis nye højrepopulistiske grupperinger.

Det efterlader en ny indflydelsesrig position til den liberale ALDE-gruppe, som både Venstre og Det Radikale Venstre er med i. Bl.a. åbner det spillet om posterne som formand for Kommissionen, rådsformand og Kommissionens udenrigskommissær. Det giver nye muligheder for Margrethe Vestager, som er knyttet til ALDE-gruppen.

Nyt momentum for Venstre

Oveni alt dette skaber det et helt nyt momentum for Lars Løkke Rasmussen og Venstre i de sidste ti dages valgkamp, inden vi skal vælge et nyt folketing 5. juni. Pludselig ser det ikke helt så umuligt ud for statsministeren at fastholde regeringsmagten. Så her er lagt op til en gyser.

Hvis Venstre kan løfte sig ovenpå valgsejren til Europa-parlamentet, kan det ikke udelukkes, at det vil sikre et blåt flertal. Hvis de nye højrepartier og Dansk Folkeparti samtidig kun opnår en reduceret størrelse i forhold til hidtidige prognoser, vil det lette regeringsforhandlingerne betydeligt for statsministeren. Der er rigtig mange “hvis-er” i alt det, men der er skabt en helt ny spænding op til valget grundlovsdag.

Derfor bliver de næste ti dages valgkamp rigtig spændende. Vi vil se både Venstre og Socialdemokratiet skifte gear og komme yderligere op i omdrejninger. Taktik, politiske udmeldinger og prioriteringer vil blive justeret ind bl.a. med endnu større fokus på klimaet belært af erfaringerne fra Europa-parlamentsvalget. Samtidig vil vi formentlig se, at de moderate partier omkring midten i dansk politik med større selvsikkerhed vil angribe højrepartierne.

Dansk politik er bestemt ikke kedeligt. Man behøver ikke være politisk nørd for at se frem til 10 dages spændende valgkamp.

Profil
Lars Barfoed authorimage Lars Barfoed giver på sin blog dansk politik og de verserende politiske argumenter et eftersyn. Efter mange år i politik har han det analytiske overblik til at fokusere på større linjer og spotte de væsentligste udfordringer.

Lars Barfoed er uddannet cand. jur. Efter 14 år i Folketinget for De Konservative arbejder han nu med politisk og strategisk rådgivning som public affairs-direktør i kommunikationsbureauet Prime Time Kommunikation A/S.

Få Lars indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk