Powell demonstrerer Feds uafhængighed af Trump

Henrik Franck
BLOGS Af

Ugens rentemøde i Den Amerikanske Centralbank var et af de mest spændende i meget lang tid. Dels var der skabt tvivl om den ellers ventede rentestigning, og dels var der spænding om udmeldingerne om den fremtidige pengepolitik. Oven i hatten fik Fed-chef Jay Powell lagt behørig afstand til det uhørte pres fra Donald Trump og med al tydelighed demonstreret Feds uafhængighed af Det Hvide Hus.

Denne uges renteudmeldinger fra USA’s centralbank Federal Reserve blev ikke taget vel imod på de finansielle markeder. De kvitterede med nye kursfald i skuffelse over, at Feds lidt mere forsigtige linje i pengepolitikken i 2019 ikke var forsigtig nok.

Men ud over at Fed ikke ligger under for markedets bekymringer, viste centralbankchef Jerome ”Jay” Powell også, at han ikke ryster på hånden i forhold til præsident Donald Trump, der efterhånden mange gange har klandret Fed for at stramme pengepolitikken og hæve renterne imod hans vilje.

Powell demonstrerede centralbankens uafhængighed og beslutningsdygtighed ved at gå stik imod Trumps ønsker – trods den efterfølgende markedsuro er det en god ting, der er værd at dvæle ved.

Trump ser stort på Feds uafhængighed

Jeg har tidligere her på bloggen givet udtryk for min bekymring for, om valget af Donald Trump som amerikansk præsident ville betyde, at der blev sået tvivl om Feds uafhængighed. Trump har mildest talt ikke selv gjort noget for at gøre mine bekymringer til skamme, men heldigvis kan jeg konstatere, at det forholder sig anderledes for centralbankchef Jay Powell, der ikke viger en tomme i slå en tyk mur rundt om Feds uafhængighed.

Jay Powell er således helt klar i mælet, når han bliver spurgt til presset fra Det Hvide Hus: ”Vi kommer til at gøre tingene, som vi altid har gjort. Intet kan få os til at afvige fra det,” lød det et par af udsagnene fra Powell på onsdagens pressemøde.

Politiske overvejelser eller politisk pres spiller med andre ord ikke nogen rolle, når Fed beslutter, om renten skal op eller ned eller holdes i ro. Mere tydeligt vink med en vognstang er det svært at få, hvis man er præsident Trump. Spørgsmålet er, om det gør indtryk på ham. Det kan man godt tvivle på.

Trump skaber en syndebuk i Fed

Allerede inden han blev valgt, beskyldte han jo centralbanken for at hjælpe Barack Obama med at få amerikansk økonomi til at se bedre ud, end den var ved at holde renterne nede. Og under valgkampen var det Hillary Clinton, der fik centralbankens hjælp med lave renter.

Nu er situationen så naturligvis en helt anden, fordi Trump selv sidder ved roret. Nu forstår han ikke, hvordan Fed i sin vildeste fantasi så meget som overvejer at hæve renten.

Trumps frembrusende adfærd vækker mindelser om Richard Nixon, der op til valget i 1972 udskiftede daværende William McChesney Martin med sin egen marionetdukke Arthur Burns, som blev presset til at holde renterne nede for, at Nixon kunne fremvise en stærk økonomi og lav arbejdsløshed. Båndoptagelser afslørerede, at Richard Nixon var villig til at acceptere stigende inflation, som ellers er centralbankens styringsmål, blot at undgå stigende arbejdsløshed for enhver pris.

Et nyere eksempel er netop afdøde George H. W. Bush, der gav daværende Fed-chef Alan Greenspan skylden for sit valgnederlag til Bill Clinton i 1992, fordi Greenspan ikke sænkede renterne hurtigt nok. Men her var der tale om en efterrationalisering og slet ikke noget i samme boldgade som det Nixon og senest Trump har forviklet sig ud i.

Vi har vænnet os til Trumps udfald

At der er så få eksempler på præsidenters indblanding i Feds pengepolitik, viser også, hvor uhørt Trumps hyppige udfald imod Jay Powell og Fed rent faktisk er. Men fordi det er Trump, er der efterhånden kun et skuldertræk til overs for det.

Derfor er det en god nyhed, at Jay Powell i hvert fald understreger, at Trump kan råbe og skrige på rentepause lige så tosset, han vil. Det bliver ikke ham, der kommer til at bestemme det.

Hvad med markedet?

Men alt har som bekendt en pris, og det koster også for Fed og Powell at gå enegang. Ikke i forhold til Trump, men i forhold til markedet. Godt nok lægger Fed nu op til, at renten kun formodes at blive hævet to gange i 2019 frem for de tre renteforhøjelser, der var gældende indtil i onsdags, men markedet priser nu ikke engang en rentestigning ind i 2019 og ser altså langt mere dystert på fremtidsudsigterne end Fed.

Nu har Powell demonstreret sin uafhængighed fra Trump. 2019 bliver året, hvor centralbanken skal vise, at man også gør ret i at demonstrere sin uafhængighed fra markedet og ikke lade sig styre af dets bekymringer for, om opsvinget er holdbart.

Fed har før slået opsving ihjel

Det er en sværere opgave end at distancere sig fra Trump. Man skal huske, at der jo rent faktisk er noget om snakken, når markedet er bekymret for Feds renteforhøjelser. Det er sådan set den hyppigste årsag til, at opsving slutter og bliver afløst af recession. Feds tilgang er til gengæld den, at man lader sig styre af data og de øjeblikkelige data for amerikansk økonomi er gode, når det gælder vækst, inflation og arbejdsløshed – derfor har Fed grundlaget i orden for at hæve renten.

Historisk er der bare det faktum, at Fed kun i 1994/1995 har formået at føre stram pengepolitik og indstille den i tide uden at kvæle opsvinget. Det er den bedrift, at Jay Powell skal gentage for at overbevise både Trump og markederne om, at Feds pengepolitiske kurs er den rigtige.

Profil

Henrik Franck

Henrik Franck

Henrik Franck blogger om investeringer, økonomi og politik. Tre forhold, der ikke kan adskilles, når vi skal blive klogere på udviklingen. Henriks indsigt i økonomiske og politiske systemer giver et særligt grundlag for at skabe mening i udviklingen.

Henrik Franck er direktør og partner hos Danmarks største bankuafhængige kapitalforvalter, Formuepleje. Han er uddannet cand.polit. og MA i Law and Diplomacy fra The Fletcher School of Law and Diplomacy, Boston. Henrik Franck har mere end 25 års erfaring fra den finansielle sektor. Han har blandt andet arbejdet som makroøkonom og været investeringsdirektør hos både PFA og Juristernes og Økonomernes Pensionskasse.Få Henriks indlæg
som RSS-feed her