De vigtigste danske insurtech-nyheder i 2018

authorimage
BLOGS
Af: Susanne Møllegaard
13. dec 2018

Julen står for døren, og året er ved at rinde ud. Nedtællingen til årsskiftet giver endnu engang anledning til at reflektere over det insurtech-år, vi snart skal sige farvel til. Hvad fyldte? Hvilke nye initiativer så dagens lys? Kort sagt, skete der noget, der er værd at skrive hjem om?

Vurdér selv, hvad du synes. Her er highlights fra året, der snart er gået.

Investering

Tryg vil kannibalisere sig selv. De kastede i januar 25 mio. kr. ind i samarbejdet med fire unge tech-iværksættere, der vil få unge mennesker til at købe forsikring. De har skabt Undo, som skal gøre forsikring lige så nemt (og spændende) som Netflix.

Tryg viser med investeringens størrelse, at de er seriøse med samarbejdet. Det bliver spændende at se, om den opbakning er nok til at give en dansk insurtech-iværksætter succes.

Opkøb

GoBundl blev i 2017 kåret som det mest lovende fintech team ved Copenhagen Fintechs Venture Cup, men vejen til at skaffe kapital til at realisere drømmen om et dansk peer-to-peer forsikringsselskab var for lang. I februar lod de sig i stedet opkøbe af TIA, som til gengæld fik GoBundl’s teknologi og team med i købet.
Godt gået af TIA og lidt øv for dansk insurtech, som mistede en af vores første spillere.

Kundeinitiativ

Blockchain kom også på den danske insurtech-agenda, da en af dansk erhvervslivs mastodonter, Maersk, meldte sig på banen som insurtech-iværksætter. De gik live med Insurwave i maj. Insurwave er verdens første blockchain platform til at understøtte marineforsikring, og Maersk forventer, at den på sigt kan reducere transaktionsomkostningerne ved tegning af forsikringer. Allerede nu stiller de krav til deres forsikringsleverandører om at være blockchain-parate.

Et initiativ, som er svært at overse, ikke mindst fordi Maersk har den finansielle styrke til at bakke det op.

Samarbejde

FN’s verdensmål fik ekstra dansk opbakning, da Skandia i juni så sit snit til at gå sammen med en insurtech-iværksætter. Matter (tidligere Penstable) blev grundlagt i 2017 og bygger på en ide om at skabe en digital selvbetjeningsløsning for pensionskunder, der ønsker, at deres pensionsmidler skal arbejde for en bedre fremtid.

Et rigtigt godt eksempel på, at danske insurtech-iværksætteres nytænkning kan inddrages i arbejdet med at udvikle kundeoplevelsen hos etablerede virksomheder.

Venture-kapital

Vi er ikke forvænt med, at danske insurtech-iværksættere melder ud om store mængder af ny venture-kapital, men ikke desto mindre skete det i september. Her kunne Grandhood glæde sig over 20 mio. kr. fra Seed Capital, Sunstone Capital og Speed Invest, som skal bruges til at skabe billige, digitale pensionsløsninger for de pensionsløse.

Inspirerende at følge Grandhoods forretningsidé, som næsten følger opskriften på disruption. De har fokus på de ikke-forbrugere, der bliver overset af etablerede virksomheder.

Nye kernesystemer

Nu handler insurtech jo ikke kun om iværksættere. Etablerede forsikringsselskaber er i gang med massive investeringer i anvendelse af ny teknologi og flere har i år truffet beslutning om udskiftning af kernesystem. Her er tendensen klar. Egenudviklede systemer er fortid. Der bliver kigget efter udbydere af standardløsninger med udbyggede API’er, som gør det let at integrere til tredjepartssystemer og samarbejdspartnere.

Økosystem

Derudover er branchens generelle opmærksomhed omkring insurtech klart stigende. Det afspejler sig blandt andet i branchens stigende interesse for at deltage aktivt i økosystemet omkring Copenhagen Fintech.

For første gang nogensinde var insurtech også på agendaen, da Copenhagen Fintech Week løb af stablen i juni måned.

Starthuller

Så kom dansk insurtech ud af starthullerne i 2018? Lige akkurat, tænker jeg. Hvad tænker du?

Profil
Susanne Møllegaard authorimage Simple forretningsgange og smidig kommunikation er drømmescenarier for virksomhedsledere og iværksættere. Susanne Møllegaard ved, hvordan vi når målet – og gør kunderne glade. Hun har fingrene i den teknologiske muld, og blogger på den baggrund om, hvordan virksomheder giver kunderne en bedre oplevelse gennem digitalisering og automatisering.

Susanne Møllegaard er adm. direktør i it-konsulenthuset Process Factory, der rådgiver om og udvikler digitale løsninger til forsikringsbranchen. Fintech står højt på hendes agenda. Hun er cand. oecon. og forhenværende underdirektør og forretningsansvarlig i forsikringsbranchen.

Få Susannes indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk