Hovedløst: Ejendomsinvestor sælger ud af Nyhavn

BLOGS Af

Oplagt til kulturministeriets tentativliste for UNESCOs konvention til sikring af immateriel kulturarv?

De har tatoveret i Nyhavn 17 siden 1800-tallet, det var her kong Frederik IX fik sine berømte tatoveringer, John Irving har omtalt stedet og navnlig amerikanske turister flokkes på adressen, der omtales i mangt en rejseguide.

Og hvad så.

Naborestauranten skal udvide sit køkken (som om der ikke var nok restauranter i Nyhavn!) og ejendomsspekulanten, som ejer det meste af Nyhavn, har opsagt tatovørshoppen, der skal være ude til oktober.

Det er hovedløst. Det handler om kortsigtet profit og – hvilket ikke kan gentages ofte nok i sager som disse – den varslede lukning af Nyhavn 17 giver slet ikke mening; hverken i et kulturelt perspektiv eller et økonomisk perspektiv.

Ved at fjerne Nyhavn 17 fjernes noget af dét, som gør Nyhavn speciel. En lukning vil på langt sigt medvirke til et værdifald af ejendommene i hele kvarteret. Stedets sjæl fjernes. Tilbage står den tomme skal. Der er en stigende efterspørgsel på det autentiske, turister bliver mere kræsne. Udviklingen burde gå den anden vej, så historien kan få lov at leve.

Den nuværende ejer, Majbritt Petersen, har lagt sag an for at kunne blive. For, som hun tidligere på ugen sagde til TV2 Lorry: "Vi har noget, som er så unikt, og som ingen andre i verden har, og det kan ikke erstattes uanset om man kan lide tatoveringer eller ej. Hvis man rykker den her butik til et andet lokale, så har vi ikke længere verdens ældste stadigt fungerende tatovørbutik i Danmark ."

Nordisk kulturarv internationalt berømt
Københavns Museum har på egen hjemmeside offentliggjort en udtalelse, hvor det blandt andet lyder: "Ikke nok med at Nyhavn 17 formentlig er verdens ældste tatoveringsbutik, det er også den eneste rest af et miljø, der engang dominerede store dele af Nyhavn. Nyhavn var nemlig centrum for tatovører i hele Norden." ... "Københavns Museum mener, at tatoveringsbutikken i allerhøjeste grad er bevaringsværdig, da den fortæller en vigtig del af ikke bare Nyhavns historie, men også Københavns historie."

En underskiftsindsamling er sat i gang. Den har netop passeret 10.000. Mange underskrifter kommer fra udlandet.

Omstridt selskab som ejer
Ejendommen Nyhavn 17 ejes af Brdr. Strecker, som har opkøbt adskillige ejendomme i Nyhavn. Selskabet har tidligere været i medierne fordi de kom i konflikt med fagbevægelserne. Foruden at drive restauranter i København ejer Brdr. Strecker lejligheder i Cannes. Selskabet købte sidste år for 18 millioner kroner ejendommen Toldbodgade 9, der ligger i en sidegade til Nyhavn.

Et kapitel i dansk kunsthistorie
I bindingsværkshuset Toldbodgade 9 stiftede Viggo Clausen i 1953 en kunsthandel, som blev samlingssted for kunstnere som Palle Nielsen og  Svend Wiig-Hansen. Kunsthandlen gik i arv. Med over 60 år på bagen og over 400 udstillinger blev Clausen Kunsthandel det hidtil længst eksisterende private udstillingssted i Danmark.

Det var et kapitel i dansk kunsthistorie, der lukkede, som kunstanmelder Torben Weirup skrev i Berlingske, da kunsthandlen sidste år måtte flytte fra adressen og sælge til Strecker.

"Det er vemodigt, for gennem årene er der blevet vist mange, mange gode udstillinger i Clausens Kunsthandel. Først og fremmest af kunstnere som dyrker det stille udtryk, den alvorlige fordybelse og en særlig intimitet, mange af de udstillede billeder gennem årene har haft til fælles med selve lokalerne." (Berlingske den 10. april 2017).

Alle, som har været forbi Toldbodgade 9 mens der var kunsthandel, vil huske de knirkende gulve, de afdæmpede farver, træværkets patina, det håndblæste rudeglas og den ånd, som kun kommer over tid.

Historiske Clausens Kunsthandel blev ikke reddet. Men Slots- og Kulturstyrelsen er heldigvis gået ind i sagen om Nyhavn 17.

Alle billeder herover fra Nyhavn 17. Herunder kong Frederik IX.

Seneste blogindlæg

Profil