Fem finansielle supertrends

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
23. jul 2018

Her er fem supertrends, man som investor med fordel kan orientere sig i forhold til:

1. Vrede vælgere, stærke stater: Vælgerne gør oprør disse år. Vi så det med "brexit", Donald Trump i 2016, i Italien i år, med "we are the 99 pct."-bevægelsen og mange andre steder. Bliver Sverigedemokraterna Sveriges største parti ved valget til september, så har denne trend taget endnu en skalp.

Store dele af befolkningen i den vestlige verden føler, at de har fået en "bad deal" i de seneste 20-30 år og stagnerende reallønninger, stigende omkostninger forbundet med immigration, en eroderende offentlig infrastruktur samt en distanceret politisk elite har skabt grobund for en folkelig protest. Det vil være naivt at tro, at protesterne kan fejes under gulvtæppet og letsindigt ikke at acceptere det samlede billede.

EU, som et eksempel på et overstatsligt bureaukrati, har det svært nu. Nationale brands kan derimod finde støtte.

2. Identitetspolitik på den globale scene: Den folkelige, nationale rejsning i Vesten finder støtte i et opgør med "hvid mands dominans". Centrum-venstre i Europa sukker allerede nu efter, hvad man kalder for den liberale verdensorden, men hvad er dette andet end de falmede rester af den hvide mands kolonistyre? Kina, Rusland, Tyrkiet og flere andre G20-medlemslande søger ikke det multikulturelle, sekulære demokrati, vi herhjemme tager for givet. Efter Sovjetunionens sammenbrud blev verden for en kort bemærkning homogen, kapitalistisk, global og under amerikansk ledelse. Nu er tidens tern multipolar, stormagtsorienteret, i mindre grad liberal og demokratisk. Handelsstridigheder er blot et logisk billede herpå.

3. Singulariteten - og Amazon - kommer: Kunstig intelligens, robotter, nanoteknologi, big data, virtual reality, healthtech, blockchain, 5G er alle delkomponenter i den ultimativt største megatrend disse år. I et helikopterperspektiv er vi i den tidlige fase i en 40-50-årig teknologicyklus, der vil medføre en total omstilling af vores økonomi, og - måske - ende i den totale sammensmeltning af menneske og maskine. Som investor bør du ikke fravælge teknologiselskaberne, men du skal fravælge selskaber og sektorer, der ikke magter omstillingen.

4. og 5. Sølvræve og millennials: To andre tendenser fortjener også din opmærksomhed. Begge er forbundet med den demografiske udvikling og er som sådan ret stabile. I takt med at vi bliver flere ældre og lever længere, bliver "sølvrævene" en vigtigere målgruppe, både politisk og økonomisk, end tidligere tiders pensionister. I den modsatte ende bliver aftrykket fra Generation Y og Generation Z stadigt tydeligere, hvilket kan følges bl.a. i et stigende ønske om bæredygtighed (ESG), elektriske biler og digitalisering.

Den verden, vi skal navigere i som investorer, ser måske fragmenteret og uoverskuelig ud. Men flere af de nævnte tendenser er både tydelige i deres aftryk og langvarige.

 

Denne blog er også bragt som en kommentar i Børsen den 16. juli 2018. 

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk