Omvæltning i regeringens maskinrum

blogimage
Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
authorimage
BLOGS
Af: Lars Barfoed
21. jun 2018

Den nye holdopstilling hos de konservative i regeringen er et markant skifte. Mere markant end blot udskiftning af en fagminister med en anden. Det har betydning for hele regeringens maskinrum.

Omvæltning i maskinrummet

Med Rasmus Jarlov (K) som ny erhvervsminister og Brian Mikkelsens afgang fra regeringen for at blive adm. direktør i Dansk Erhverv bliver der vendt op og ned på regeringens maskinrum, hvor Brian Mikkelsen har været en krumtap. Tilsyneladende er det ikke tanken, at Rasmus Jarlov helt skal overtage Brian Mikkelsens rolle, for i modsætning til den hidtidige erhvervsminister får den nye minister ikke plads i regeringens vigtige koordinationsudvalg. Den plads går til socialminister Mai Mercado (K), mens Rasmus Jarlov overtager pladsen i regeringens økonomiudvalg.

I realiteten er der dermed ikke på samme måde som før en central konservativ playmaker til at være partiformandens højre hånd i det daglige spil om vigtige økonomisk-politiske spørgsmål og vanskelige forhandlinger. Det lægger mere pres over på formanden selv. Ét er at Rasmus Jarlov helt naturligt får en stejl indlæringskurve i sit nye job, og at ingen kan forvente, at han kan matche Brian Mikkelsen i erfaring og dermed evne til at håndtere det politiske spil, men han får heller ikke platformen til det på samme måde, som Brian Mikkelsen havde det.

Ministerrollen

At blive minister betyder altid, at man skal indstille sig på et helt anderledes arbejdsliv. Intensiteten, arbejdsmængden og kompleksiteten øges i forhold til før. Man sidder pludselig for bordenden til stort set alle møder, man deltager i, bortset fra regeringsmøder. Og man kan ikke på samme måde som før ”hyppe sine egne kartofler” men skal søge at finde fælles løsninger og kompromisser sammen med ordførere fra andre partier - herunder tage initiativ til dem og fremlægge dem på ordførermøderne.

For Rasmus Jarlov som hidtil i høj grad har haft rollen som den, der tegner den skarpe konservative profil, bliver det en meget anderledes rolle at være erhvervsminister.  Det skal han nok finde ud af. Jarlov er ikke manden, der gør oprør på de indre linjer. Tværtimod har han altid været loyal over for den ledelse, han arbejder med. Men det bliver en omvæltning. En endnu større omvæltning bliver det for de andre partier og ministerkollegerne at vænne sig til at se Rasmus Jarlov i den rolle.

For erhvervslivet er der ingen tvivl om, at man får en lydhør minister i Rasmus Jarlov, som altid har været med på virksomhedernes dagsorden. Men man bliver nødt til at se i øjnene, at man, i hvert fald ikke fra dag et, får en erhvervsminister, som har samme nøglerolle i regeringen på de indre linjer som hidtil. Til gengæld har den nye minister altid været god til at sætte dagsorden i medierne.

Profil
Lars Barfoed authorimage Lars Barfoed giver på sin blog dansk politik og de verserende politiske argumenter et eftersyn. Efter mange år i politik har han det analytiske overblik til at fokusere på større linjer og spotte de væsentligste udfordringer.

Lars Barfoed er uddannet cand. jur. Efter 14 år i Folketinget for De Konservative arbejder han nu med politisk og strategisk rådgivning som public affairs-direktør i kommunikationsbureauet Prime Time Kommunikation A/S.

Få Lars indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk