Handelskrigen bliver næppe enden på opsvinget

authorimage
BLOGS
Af: Henrik Franck
08. maj 2018

Den meget omtalte handelskrig har skabt støj og nervøsitet, men reelt har vi ikke en handelskrig og udvikler den sig ikke yderligere, bliver det ikke den, der gør en ende på et af de længstvarende opsving nogensinde.

Det er uden for enhver tvivl, at det vil være negativt for den globale vækst, hvis den igangværende handelskonflikt mellem USA og Kina eskalerer til en dediceret global handelskrig, og verdenshandlen lider varigt skade.

Risikoen for, at det sker, er dog temmelig lille, og så længe den er det, er der ingen grund til at blive skræmte, hvis man er investor. Men ændrer billedet sig, og handelskonflikten udvikler sig en handelskrig, kan jeg ikke udelukke, at vi som kapitalforvalter må sænke vores risiko og nedbringe vores aktieandele. Det er bare ikke der, vi er.

Handelskrig? Ikke helt
Jeg skriver med vilje ”handelskonflikt” og ikke ”handelskrig”. Det kan godt være, at ordet handelskrig er sagt mange og skrevet endnu flere gange, men det betyder ikke, at vi befinder os midt i en handelskrig. Det er en ret vigtig pointe, at de foreløbige tiltag fra USA’s og Kinas side stort set ikke har haft nogen økonomiske konsekvenser af betydning.

Den er et stort irritationsmoment og har skabt noget uvished, fordi man ikke ved, hvor det hele ender, men når det er sagt, er de foreløbige konsekvenser relativt få og små, og sådan forventer jeg egentlig, at det bliver ved med at være.

Til syvende og sidst handler det i virkeligheden også om, at de to økonomiske stormagter i verden kæmper om ”verdensherredømmet”. Kina har på en række parametre allerede overhalet USA som verdens største økonomi og forventes at fuldbyrde det helt inden for en periode af 10-15 år. Ren storpolitik med andre ord.

Derfor er jeg ret overbevist om, at det ikke bliver handelskrigen, der kommer til at sætte punktum for det igangværende opsving, der ikke er langt fra at kunne blive det længste nogensinde.

Kina skifter ham
Både i USA og Kina er man trods alt omhyggelige med at lægge told på de produkter, hvor det gør mindst ondt på økonomien, og ingen af parterne har interesse i at eskalere konflikten – mindst af alt kineserne, der er i færd med at omstille deres økonomi og forlade tilværelsen som rent produktionsland til at blive en teknologisk stormagt, hvor man selv er i stand til at udvikle ideer og ny teknologi i stedet for blot at være stedet, hvor andre lande får deres teknologi produceret til lave omkostninger.

Med andre ord farvel til Made in China og goddag til Created in China, og hvis man i Beijing har en ambition om at føre de mål ud i livet, så nytter det ikke at føre handelskrig med USA, fordi Kina ligesom amerikanerne har en interesse i at beskytte rettigheder til teknologien.

USA har noget at være vrede over
For USA’s vedkommende er det let at ryste på hovedet af Donald Trumps retorik i handelskonflikten, men det er faktisk ikke uden grund, at han har talt dunder imod især Kina. USA’s handelsunderskud er gigantisk, og USA er et af de lande, der har sænket sine toldsatser mest og opsætter færrest handelsrestriktioner.

USA er altså et af klassens bedre børn i verdenshandelssammenhæng, hvor Kina trods sin optagelse i WTO i 2001 på ingen måde kan betegnes som et dydsmønster.

Derudover skal man ikke underkende, at det indenrigspolitisk er en meget populær dagsorden blandt amerikanerne. Trump er fremragende til at fremstille ”handelskrigen” som en kamp mellem det hårdt prøvede USA og resten af den urimelige verden. Det taler lige ned i hans vælgerskare, og den amerikanske befolkning reagerer positivt på de udmeldinger, som vi kan sidde og undre os over her i Europa. Siden Trump begyndte med sin skarpe handelsretorik har vi kunnet notere en opadgående formkurve i meningsmålingerne til hans fordel.

Trump varmer op til midtvejsvalg
Donald Trump har et midtvejsvalg at vinde til november, og det er uhyre vigtigt for ham at bevare flertallet i Repræsentanternes Hus. Mister han flertallet, kunne han meget vel imødese en rigsretssag, hvis mandatfordelingen mellem republikanerne og demokrater tipper til fordel for sidstnævnte.

Derfor skal man heller ikke blive overrasket, hvis det lykkes Trump at lande både en ny NAFTA-aftale med Canada og Mexico og en ny bilateral aftale med Kina. Man kan allerede se Trump skriver på Twitter, hvordan han formåede at rive to elendige handelsaftaler i stykker og erstatte dem med to fremragende med Trumps signaturer under. En ren vindersag op til et midtvejsvalg.

Profil
Henrik Franck authorimage Henrik Franck blogger om investeringer, økonomi og politik. Tre forhold, der ikke kan adskilles, når vi skal blive klogere på udviklingen. Henriks indsigt i økonomiske og politiske systemer giver et særligt grundlag for at skabe mening i udviklingen.

Henrik Franck er direktør og partner hos Danmarks største bankuafhængige kapitalforvalter, Formuepleje. Han er uddannet cand.polit. og MA i Law and Diplomacy fra The Fletcher School of Law and Diplomacy, Boston. Henrik Franck har mere end 25 års erfaring fra den finansielle sektor. Han har blandt andet arbejdet som makroøkonom og været investeringsdirektør hos både PFA og Juristernes og Økonomernes Pensionskasse.Få Henriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk