DTU sætter fokus på sundhed og international innovation

authorimage
BLOGS
Af: Tove Holm-Larsen
25. apr 2018

DTU Business har netop afholdt en ’innovations tour’ til Texas for topledere i den danske sundhedssektor for at undersøge, hvordan man fremdyrker et vedvarende strategisk fokus på innovation inden for sundhedsområdet. Og her kan Texas noget helt specielt. Som en bedre amerikansk drøm har Texas i løbet af 5 år opbygget et innovativt medicinsk mekka, som tiltrækker iværksættere fra hele verden.

Texas Medical Center 

Texas Medical Center (TMC) er en gigant inden for sundhedsvæsenet med 10 mio. patienter pr. år, 180.000 kirurgiske indgreb, 9200 patientsenge, 25.000 nye babyer og 106.000 ansatte. Men det der især gør TMC speciel, er det bevidste arbejde med at forandre hospitalsvæsenet til et innovationsfokuseret økosystem. TMC har arbejdet med tre centrale ting: 1) De har overtalt det globale life science firma Johnson og Johnson (J&J) til at anlægge opstarts laboratoriefaciliteter i hjertet af TMC. 2) Ved siden af har de oprettet et innovationsinstitut, som arbejder med at accelerere iværksætterprojekter. 3) og endelig arbejder TMC aktivt med at integrere iværksættere med hospitalspersonalet i den kliniske hverdag.

Samarbejdet med Johnson & Johnson

J&J har anlagt topspecialiserede dele-laboratorier (JLabs) otte forskellige steder i verden, men som konsekvens af TMC’s aktive innovationsstrategi har de valgt at kombinere deres JLab med et J&J Center of Device Innovation i Texas. Med andre ord satser de både på udvikling af medicinal- og device-produkter.  For begge centre gælder det, at iværksættere kan leje sig ind for meget få penge. Johnson og Johnson følger innovationen og sidder naturligvis i første parket til at investere i lovende nye produkter eller headhunte talentfulde medarbejdere, men ellers er der ingen juridiske eller intellektuelle bindinger.

TMC og innovation  

Når iværksættere er kommet godt i gang med at udvikle og teste deres produkter, får de yderligere vejledning og støtte i finansiering og kommercialisering gennem TMC’s innovations center TMCx, som bl.a. matcher iværksætterne med investorer. Men måske er det allervigtigste den direkte adgang til hospitalspersonalet og patienterne, så det hurtigt kan afgøres, om de nye produkter reelt vil forbedre behandlingen af patienterne. Det bevidste arbejde med innovation i sundhed har ført til, at TMC er blevet det 8. største businesscenter i USA og en global magnet for iværksættere indenfor sundhed.  

DTU Business og Texas Medical center 

DTU Business har samarbejdet med TMC i flere år, hvor de bl.a. har medvirket til at kortlægge deres innovationsøkosystem, deltaget i e-health advisory boards, studeret clinical translational ledelse, og introduceret danske start-ups til TMCs  accelerator programmer. Senest designede de, på opfordring, en skræddersyet studietur for deres danske ’Healthcare Innovation Netværk’, bestående af topledere i regioner, virksomheder, universiteter og kommuner bredt indenfor sundhedssektoren.

Men ingenting vokser ind i himlen. TMC har godt nok syv store hospitalsgrupper og fantastiske muligheder for at gå fra lille én-mands-iværksætter-virksomhed til færdigt firma med et tilpasset produkt, men sundhedsdata-mæssigt ser det stadig sløjt ud. Også i Texas. De syv grupper deler simpelthen ikke deres sundhedsdata imellem sig.

Profil
Tove Holm-Larsen authorimage Tove Holm-Larsen giver den økonomisk interesserede læser overblik over medicinalsektoren. Hun peger på signifikante megatrends i en kompliceret branche med vital betydning for Danmark.

Tove Holm-Larsen er ph.d. i sundhedsøkonomi og adjungeret professor på Ghent Universitet i Belgien. Hun driver rådgivningsfirmaet Pharma Evidence, hvor hun rådgiver store danske og internationale virksomheder i forbindelse med bl.a. prisforhandlinger i det meste af verden.Tidligere bloggere på borsen.dk