Er du omstillingsparat? Give me a break

authorimage
BLOGS
Af: Jan Al-Erhayem
20. apr 2018

For ikke så længe siden hørte jeg en direktør for en større erhvervsorganisation påpege, at man skulle være robust og omstillingsparat, hvis man var jobsøgende i dagens Danmark. For der var mange ting, man på en moderne arbejdsplads skulle kunne håndtere, især ny teknologi, forstås.  

Jeg krummer altid tæer, når jeg hører det ord. Omstillingsparathed. Det er blevet en alvorlig kliche. Og lidt af en gang varm luft, hvis du spørger mig. For man har sørme altid skulle håndtere nye ting, uanset om man var på arbejdsmarkedet i 80erne, 90erne eller 10erne.

Koblingen til teknologi gjorde mig dog lidt ekstra træt. For budskabet ender ofte noget unuanceret med at konstatere, at du jo som menneske ikke kan gøre andet end at indordne dig, når teknologien kommer buldrende. Før robotterne til sidst stjæler dit arbejde.

Robotterne kommer

Der er en del hype for tiden omkring robotter, der kommer og tager snart det ene og det andet job fra det nuværende arbejdsmarked. Og vi ender alle sammen med at arbejde for en maskine. 

Tag min egen branche, advokatbranchen. Her er der eksempelvis blevet udviklet forskellige typer af software bl.a. ROSS, der kan erstatte meget manuelt arbejde for advokater - og dermed sikkert også erstatte nogle job i forbifarten. Og det tager nogen så som udtryk for, at vi advokater bliver erstattet lige om lidt.

Jeg er begejstret for ny teknologi, der gør, vi kan gøre ting smartere. Og som kan spare mig tid i hverdagen. Men jeg synes, det er ærgerligt, når diskussion om menneskets møde med teknologi ofte ender samme sted: teknologien kommer til at udvikle sig helt vildt, mens menneskets udvikling står stille. Og det tror jeg simpelthen ikke på.

Mennesker er enormt dygtige til at udvikle sig og dyrke nye talenter. Og vi er kreative og finder nye ting at kaste os over. Og det gør vi sørme også af og til inden robotterne og software erstatter os.

Fra lastbilschauffør til Hollywood-stjerne

James Cameron er én af verdens mest populære filmskabere og har blandt andet instrueret Avatar, Titanic, Rambo, Terminator og mange flere.

Han droppede ud af college, hvor han studerede fysik for kort herefter at blive lastbilschauffør. Det gjorde han i en periode indtil han - angiveligt - så Star Wars hvorefter han søgte mod filmbranchen. 

Han anede intet om det at skrive manuskripter eller lave film. Han anede i starten end ikke engang, hvordan man tændte for et kamera. Men han var interesseret i science fiction, videnskab og kunst. 

Hvorfor bringer jeg nu Cameron op? Fordi den slags historier altid fascinerer mig. For det viser jo dels, at der er skjulte talenter i alle, og dels at det i høj grad er kreativitet og forskelligartede kompetencer, der skaber morgendagens succeser.

Derfor tror jeg også, at vi højere grad skal lære vores børn at være kreative. Lære dem mere om at tænke anderledes - med inspiration fra kunst og kultur. Motivere dem til at tænke de skæve tanker. For maskinerne skal nok regne og systematisere. Men det skæve, det irrationelle, det nye. Her kræver det altså noget andet. Noget menneskeligt.

Så måske er det i fremtiden os mennesker, der lærer robotterne, at de skal være omstillingsparate.

Profil
Jan Al-Erhayem authorimage Jan Al-Erhayem blogger om, hvordan man håndterer og løser komplekse konflikter om f.eks. acceptable løsninger i forbindelse med samarbejder eller virksomhedsoverdragelse.

Som ekspert i at løse komplekse konflikter for virksomheder har Jan Al-Erhayem bl.a. arbejdet 13 år som chefjurist m.m. hos A.P. Møller-Mærsk, inden han endte hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, hvor han i dag er advokat og partner.

Jan er en hyppigt anvendt foredragsholder særligt om konfliktløsning, dealmaking og håndtering af psykopater.

Få Jans indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk