Mens Finland tør, står Danmark paralyseret tilbage

blogimage
Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
authorimage
BLOGS
Af: Tove Holm-Larsen
12. mar 2018

Danmark har et råstof, som dels er økonomisk utroligt værdifuldt, og dels kan redde masser af menneskeliv. Det råstof er vores sundhedsdata.

Danmarks og de øvrige skandinaviske landes sundhedsdata er blandt verdens absolut bedste, fordi de er komplette, og fordi de kan kombineres med andre typer data via cpr-nummeret. Det giver fantastiske muligheder for at forstå nye sygdomssammenhænge, at forske i nye og bedre typer medicin og måske vigtigst af det hele: at blive bedre til at forebygge.

I Danmark har vi tradition for at vogte vores sundhedsdata med liv og sjæl. Det må gerne være lidt svært og tidkrævende at få adgang. Og det gør intet, at ingen har det fulde overblik over de mere end 164 danske registre med sundhedsdata. For så ved vi, at adgangen kun tilfalder de mest ihærdige og ukuelige forskere.

I Finland har de valgt en hel anden tilgang. De er klar over, at de er i besiddelse af noget helt unikt og har derfor besluttet sig for at blive verdensmestre i at hjælpe forskere og firmaer til at producere mest mulig ny og brugbar sundhedsviden. Finnerne forventer mere viden om forebyggelse, nye behandlingsmetoder og masser af nye arbejdspladser i biotek, medicinsk teknologi og lægemiddelbranchen.

Umiddelbart kunne man godt få den tanke, at det er finnerne, der er de smarte her.

Finland tager førertrøjen på

For at sætte skub på at anvende sundhedsdata mest – og bedst – muligt har Finland skabt "Projekt ISAACUS – the Digital Health HUB", som er et projekt, der skal systematisere sundhedsdata og facilitere adgangen.

Det betyder ikke, at hvem som helst kan vandre hjem med et usb-stik med finske sundhedsdata i hånden, men det betyder, at der er én samlet indgang til hele systemet, hvor forskere eller firmaer kan henvende sig, hvis de har en god ide. Herfra vil de blive taget i hånden, og deres muligheder vil blive klarlagt af folk, der kender registrene.

Finland er samtidig ved at ændre lovgivningen, så den kan understøtte forsvarlig brug af sundhedsdata på en hurtig og effektiv facon.

Det er en oplevelse at gå ind på den officielle Finland-health hjemmeside, www.finlandhealth.fi. Her bliver både forskere og firmaer budt velkommen og tilbudt at være med i "worldclass health research and tech knowhow" med sloganet: “Finland is a small, easy to reach, highly innovative technology superpower that knows how to solve problems and enhance the quality of patient life.”

Danmark skal beslutte sig

I Danmark skal vi gøre op med os selv, hvad vi vil med vores super sundhedsdata.

Vil vi fortsætte med en filosofi om, at det skal være lidt svært at få adgang, og at det kun er de mest ihærdige, der skal have lov? Eller vil vi følge i Finlands fodspor og invitere forskere og firmaer fra hele verden til, så de på en forsvarlig måde kan anvende vores sundhedsdata til at finde den medicinske kur på Alzheimers, forstå om der er miljømæssige grunde til stigningen i infertilitet, knække fedmekurven, forebygge boomet i allergi etc.?

Der er nok sundhedsproblemer, der trænger til at blive løst. Tænk, hvis det kunne blive gjort med danske data – og ikke finske.

Er du blevet nysgerrig?

Hvis du er blevet nysgerrig på, hvad det er Finland er i gang med – og som allerede har formået at tiltrække Pfizer, IBM Watson og Bayers opmærksomhed, så holder Copenhagen Healthtech Cluster som led i deres ”Data redder liv”-initiativ, et eftermiddagsmøde d 19. marts kl 14-17 i Holst Auditoriet på Panum.

Profil
Tove Holm-Larsen authorimage Tove Holm-Larsen giver den økonomisk interesserede læser overblik over medicinalsektoren. Hun peger på signifikante megatrends i en kompliceret branche med vital betydning for Danmark.

Tove Holm-Larsen er ph.d. i sundhedsøkonomi og adjungeret professor på Ghent Universitet i Belgien. Hun driver rådgivningsfirmaet Pharma Evidence, hvor hun rådgiver store danske og internationale virksomheder i forbindelse med bl.a. prisforhandlinger i det meste af verden.Tidligere bloggere på borsen.dk