Nordmændene elsker danske virksomheder

authorimage
BLOGS
Af: Jan Al-Erhayem
09. mar 2018

Kender du den der vittighed med en dansker, en svensker og en nordmand på en byggeplads? Sikkert ikke. Så jeg skal nok spare dig for resten af vittigheden. For den er ikke særlig god.

Men de her vittigheder, der spiller på forskellighederne vores nordiske brødre imellem, er jo egentlig opstået på grund af de mange ligheder, der er mellem os, og den historie og kultur, vi deler. Og der er altså mange ligheder.

For mit eget vedkommende har jeg en stærk tilknytning til Norge, og har familie deroppe. Mit indtryk har altid været, at nordmændene rigtig godt lide danskere. Og de har faktisk også rigtig stor respekt for dansk erhvervsliv. Når jeg spørger lidt ind til det, så er det især to konkrete forhold, de peger på.

Vikingeblod i årerne

På grund af mit samarbejde med Oslo Børs om børsnoteringer af danske virksomheder, er jeg for tiden i tæt kontakt med en bred vifte af norske aktører især indenfor shipping, transport, logistik og offshore.

Og her kan man altså godt få et smil på læben, når man hører nordmænd beskrive danske virksomheder. For det første beskrives de ofte som professionelle og seriøse. De har orden i penalhuset, altså: De har styr på deres forretning, deres setup og deres rapportering. 

For det andet så er der noget historisk, der spiller ind. Man tænker måske ikke over det så tit i hverdagen, når man laver forretning med virksomheder i andre nordiske lande, men vi står som danskere i høj grad på skuldrene af stolte traditioner – især indenfor søfart. Og det forbinder mange nordmænd stadig med danske virksomheder.

Og især af disse årsager, kan jeg mærke, at nordmændene gerne vil hjælpe flere danske virksomheder med at få sat endnu mere kul på væksten. 

Hvorfor søger flere danske virksomheder ikke mod nord?

Dykker vi ned i ”mit felt” indenfor shipping, transport, logistik og offshore, så står nordmændene klar til at hjælpe danske virksomheder med at vækste.

Derfor overrasker det mig egentlig, at der ikke er flere danske virksomheder, der bruger Oslo som ”gateway” til resten af verden. Her sidder en hær af eksperter, analytikere og erfarne folk, og hjælper virksomheder med at komme ud i verden. Hvad stopper så de danske virksomheder fra at søge mere mod nord? Jeg tror egentlig bare, det er manglende viden og information om mulighederne. Eksempelvis omkring børsnoteringer.

Så jeg synes egentlig, vi skal kigge meget mere mod vores brødre i nord. Vi har så meget til fælles med nordmændene. De er klar til at hjælpe os fra det lille flade land med at indtage verden. Det er bare med at sætte sejlet og komme i gang!

PS: 

Er du interesseret i børsnoteringer på Oslo Børs, så er jeg torsdag d. 15 marts kl. 15.30 vært for et seminar om ovenstående problematik, hvor spændende oplægsholdere fra såvel Danmark og Norge, vil gå i dybden med emnet. Der er få ledige pladser tilbage, så interesserede er velkomne til at kontakte mig.

Profil
Jan Al-Erhayem authorimage Jan Al-Erhayem blogger om, hvordan man håndterer og løser komplekse konflikter om f.eks. acceptable løsninger i forbindelse med samarbejder eller virksomhedsoverdragelse.

Som ekspert i at løse komplekse konflikter for virksomheder har Jan Al-Erhayem bl.a. arbejdet 13 år som chefjurist m.m. hos A.P. Møller-Mærsk, inden han endte hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, hvor han i dag er advokat og partner.

Jan er en hyppigt anvendt foredragsholder særligt om konfliktløsning, dealmaking og håndtering af psykopater.

Få Jans indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk