Hvorfor ikke tvangsudflytte Folketinget eller sænke skatterne?
For en del år siden, da jeg var chefjurist hos A.P. Møller-Mærsk, var jeg sammen med hr. Møller og den øvrige bestyrelse på erhvervsbesøg i Kina. Her var vi på et tidspunkt ude at besøge et område i nærheden af Shanghai, hvor der skulle bygges et nyt byområde op med tilhørende infrastruktur.
I Kina er man effektive, når man begiver sig ud i den slags. Så flere hundrede tusinde kinesere var fra centralt hold simpelthen tvangsflyttet til at arbejde på projektet over nogle år.
Det var en noget rystende oplevelse, og det løb mig ærligt talt koldt ned ad ryggen, når jeg tænkte på de personer, der blev behandlet som brikker i et spil. Og hvad med deres familier, som de så bare skulle forlade eller hive op med roden og tage med? Jeg tror endda kun, det var de færreste, der fik mulighed for at tage familierne med.
Tvangsflytning og ud at se med DSB
Herhjemme er det ikke helt samme proportioner. Heldigvis. Men jeg fik dog lidt samme fornemmelse, da jeg så planen for udflytning af statslige arbejdspladser.
Dansk Sprognævn til Bogense, de Økonomiske Råds sekretariat til Horsens, og Moderniseringsstyrelsen til Hjørring. Og jeg kunne blive ved.
Det slår mig som en meget ineffektiv måde at skabe arbejdspladser i provinsen på. Den høje pris for at flytte. Al den viden der går tabt. Medarbejdernes familier, der også skal finde nye job. Og hvad så med de øgede rejseudgifter og expenses, når eksempelvis medarbejderne i de Økonomiske Råd i Horsens skal rejse til og fra København? For de skal jo stadig tale med andre eksperter, holde sig opdateret på ny viden og indsamle information. Og kører de med DSB, kan de så spilde endnu mere tid.
Man kunne jo også vælge at tvangsflytte Folketinget. Hvorfor gør man ikke bare det? Det vil skabe flere arbejdspladser i provinsen, bygge bro mellem hovedstaden og resten af Danmark og måske endda styrke demokratiet. Det sker nok ikke, og der er nok rigtig mange gode grunde herfor. Én af grundene er nok også, at folketingspolitikerne ikke rigtigt ønsker tvangsflytning. Og det forstår man vel egentligt godt, ikke?
Nytænkning i stedet for lappeløsninger
Der er helt bestemt problemer med arbejdsløshed, butiksdød og affolkning flere steder i landet. Og det er ikke kun deres problem. Det er noget, hele samfundet skal forholde sig til. Og jeg er helt med på, det er let for mig at sige, når jeg bor og arbejder i København.
Men hvad med at afprøve nogle tiltag som kunne tiltrække de private arbejdspladser i stedet? Det er jo det, der er brug for. Ikke at flytte allerede eksisterende offentlige arbejdspladser fra en kontorbygning i København til en anden kontorbygning et andet sted i landet - med de konsekvenser det har for medarbejderne, deres familier og omkostninger ved hele miseren.
Hvorfor ikke i stedet eksperimentere med mere lempelige erhvervsvilkår i de dele af landet, der kæmper mest? Jeg er med på Lars Kolind ikke slap helt så godt fra et lignende forslag for et par år tilbage med de 40 pct. flad skat på Fyn, men jeg mener nu ikke ideen om, at lave nogle særlige innovative erhvervstiltag, der kan skabe private arbejdspladser, er helt skævt igen. Om ikke andet så kunne man da forsøge med test-kommuner.
Mit bud er, at efter et par år vil det skabe flere arbejdspladser i Bogense at lempe erhvervsvilkårene, end at tvangsflytte Dansk Sprognævns 15 medarbejdere til byen.

- Adam Estrup
- Alexandra Krautwald
- Anne E. Jensen
- Anne H. Steffensen
- Annette Franck
- Bo Bejstrup Christensen
- Bo Overvad
- Britta Schall Holberg
- Carl Holst
- Carsten Boldt
- Caspar Rose
- Casper Hunnerup Dahl
- Cecilia Lonning-Skovgaard
- Christian Engelsen
- David Munk-Bogballe
- Eelco van Heel
- Eric Ziengs
- Erik Høgh-Sørensen
- Esther Dora Rado
- Frank Lansner
- Gitte Winther Bruhn
- Hans Fogtdal
- Helge J. Pedersen
- Henriette Kinnunen
- Henrik Franck
- Henrik Funder
- Imran Rashid
- Jan Al-Erhayem
- Jan Bau
- Jens Balle
- Jens Ole Pedersen
- Jesper Boelskifte
- Johan Hygum Hillers
- Kaj Høivang
- Karim Ben M'Barek
- Karl Iver Dahl-Madsen
- Katerina Pitzner
- Keld Zornig
- Kersi F. Porbunderwalla
- Kim Ege Møller
- Kim Pedersen
- Kim Rud-Petersen
- Klaus Lund
- Knud Erik Andersen
- Kristian Hansen
- Lars Barfoed
- Lars Sander Matjeka
- Lars-Christian Brask
- Lasse Birk Olesen
- Line Rosenvinge
- Lisbet Røge Jensen
- Mads Lundby Hansen
- Martin Rasmussen
- Mette de Fine Licht
- Mette Mikkelsen
- Michael Stausholm
- Michael Winther Rasmussen
- Michael Winther Rasmussen
- Mikkel Grene
- Mikkel Krogsholm
- Mikkel Kruse
- Morten Sehested Münster
- Nikolaj Stenberg
- Nils Thygesen
- Per Hansen
- Richard Quest
- Rune Wagenitz Sørensen
- Steen Bech Andersen
- Steen Thomsen
- Steffen Hedebrandt
- Stina Vrang Elias
- Susanne Møllegaard
- Susanne Møllegaard
- Teis Knuthsen
- Thomas Harr
- Tim Vang
- Tobias Lau
- Torben Tolst
- Torsten Grunwald
- Tove Holm-Larsen
- Ulrik Heilmann
- Yasmin Abdel-Hak