Festen med potentiale for voksværk

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
14. feb 2018

Om præcis en måned er det Billedkunstens Dag, og det er værd at nævne, for institutioner kan stadig nå at tilmelde sig.

Den årlige tilbagevendende begivenhed vil give mere synlighed til og bedre forståelse for billedkunst. Dette sker med åbne aktiviteter og inddragende projekter, gerne i det offentlige rum.

Sidste år deltog mere end 9000 børn og unge via 90 institutioner (folkeskoler, daginstitutioner, efterskoler, kunstmuseer, biblioteker, seminarier) i mere end 70 byer spredt over hele landet.

Der er stadig et stykke vej til en anden årlig tilbagevendende begivenhed, nemlig Skolernes Skakdag, som sidste måned havde 47.921 deltagende elever fra 284 skoler i hele landet.

Hvorfor er der flere der spiller skak?

Måske fordi skak, det ved man da hvad er. Det er sort og hvidt. Reglerne kan læres. Billedkunst, derimod, kan være alt muligt. Så hvordan lave et projekt og en temadag for alt muligt!

Jo, ved at tale om, at alt er muligt (men at noget virker bedre end andet), og ved at vise eksempler. Sidste år blev det til dørposter, tape art, frottage, menneskemønster, hegnflet, fortovstæpper og andet godt.

Festdag
Billedkunstens Dag er en festdag, for denne dag viser børn og unge hvad de har arbejdet med, og de laver nye fælles projekter på offentlige steder, hvor mange forskellige får mulighed for at se hvad billedkunst er og kan.

Som sådan er det et meget generøst projekt. Når billedkunstundervisning og -aktiviteterne rykkes udenfor, kan alle få lov at se med.

Hvorfor burde flere lave billedkunst?

Fordi billedkunstneriske projekter som dem, der bliver til på Billedkunstens Dag, handler om at lave noget sammen. At kunne gøre noget praktisk, forstå en ide og for den til at ske på en måde, så andre kan se hvad det handler om. Kort sagt: kommunikation og fælleskab. Indtryk som bliver til udtryk, som bliver til indtryk.

Billedkunstens Dag har siden 2007 været en årligt tilbagevendende begivenhed, og siden 2015 er der et styrket sekretariat bag initiativet. Så der er håb for at billedkunstens festdag kan blive ligeså udbredt som skoleskakkens festdag.

Her bør nævnes, at organisationen Dansk Skoleskak netop er kommet på finansloven med en foreløbig fireårig bevilling.

Der kan hentes et inspirationskatalog til Billedkunstens Dag her.

Billedkunstens Dag arrangeres af Kompetencecenter for børn, unge og billedkunst og Danmarks Billedkunstlærere. Næste gang er den 14. marts 2018 (hvert år onsdag i uge 11).

Alle billeder herunder fra arrangørenes dokumentation af realiserede projekter.

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk