Dæmonerne ude på landet

BLOGS Af

Regeringen har udpeget en landmand som formand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Hvilket naturligvis er alt, alt for galt. Og straks foranlediger den desværre helt forudsigelige pseudodæmonisering af samme landmand.

En oprevet seniorforsker ved Aarhus Universitet mener således ikke, at en landmand kan have forstand på at forvalte natur. Og at udnævnelsen er politisk ansvarsforflygtigelse.

I samme anledning har en ligeså mageløst fornærmet biolog – sandsynligvis med fråde i skægget – kaldt det en 'vasker til naturen' og Trump-like opfordret Friluftsrådet, Danmarks Naturfredningsforening og ornitologerne til at trække sig fra bestyrelsen.

Indtil landmanden, forstås, er smidt på porten, og den umådelige uret er gjort ret.

Var de to så enlige forpjuskede svaler, ja, så var deres ophævelser mod uvæsenet såmænd nok til at leve med. Men anskriget er desværre det seneste af mange eksempler på, hvordan en ensidigt drevet polarisering dag-for-dag gør begavet dialog omkring naturen stedse sværere.

Som med Dyrenes Beskyttelses kampagne, hvor danske griseavlere skulle have en på trynen med de til lejligheden opfundne 'burgrise'. Eller med Coops faktaresistente budskab om, at ikke-økologiske grøntsager er smækfyldt med rester af planteværnsmidler – underforstået, at konventionelle danske bønder er nogle værre svinemikler, der kun er ude på at ødelægge, nedbryde og forurene.

Om det sker i et lummert forsøg på at hverve medlemmer er svært at vurdere, men herude på landet er det svært at finde hoved og grisehale i galskaben. Vi lever med og i naturen. Vi ved, at det kun er ved at passe fornuftigt på dyr, skov og mark, at naturen også i fremtiden kan brødføde os selv og hinanden. At den vedblivende kan skabe livsgrundlag for familier og forblive smuk, bred og indbydende – i anstændig balance med os alle sammen.

Men det er tomme og utroværdige ord for nogle, og de samme under tilsyneladende ikke landbrug og landmænd det godt; de har foruroligende åbenlyst ikke problemer med hverken fake news eller jordforbindelsesløst at udråbe nogen til noget grimt - og de har helt åbenlyst ikke lyst til eller intention om dialog.

En sådan kunne selvfølgelig også gå hen og menneskeliggøre os svinemikler - og det kan vi naturligvis ikke have. Så forsvinder jo anledningen til fremtidige indignerede og hysteriske anskrig.


 

Se flere blogsProfil