S og V smadrer dansk fiskeri med accept af EU-bomtrawl

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
31. jan 2018

Oppositionens og mediernes stormløb mod statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i kvotekonge-sagen viste onsdag, hvor langt der er fra København til fiskehavnene i Nord- og Vestjylland.

Mens politikerne på Christiansborg skændtes om danske "kvotekonger", kunne nogle langt værre udenlandske kvotekonger fortsætte deres overfiskeri i Nordsøen og Skagerak.

Ulovligheder har stået på i årtier og sandsynligvis kostet danske kystsamfund flere milliarder kroner.

Miljøet ødelægges af bomtrawlernes tonstunge bomme, som slæbes hen over havbunden, og som derved ødelægger flora, fauna og fremtidige fiskebestande.

Især hollandske og belgiske bomtrawlere huserer i dansk territorialfarvand.

Fiskeri smadres med "puls"

En del bomtrawlere bruger elektriske stød for at kunne støvsuge bestandene ekstra grundigt. "Pulsfiskeri" er ikke just dyrevelfærd.

Derpå laster bomtrawlerne ofte deres fangster direkte på kølecontainere i Hanstholm, Hirtshals eller Thyborøn, hvorefter danske naturværdier eksporteres uden kontrol.

Forsigtige analyser foretaget af den virksomhed, hvor denne blogger arbejder, Analyseenheden 4V, har vist, at Danmark har tabt flere milliarder kroner gennem årene.

Beregningerne er forsigtige, fordi de fokuserer mest på tab af rødspætter og ikke andre fiskearter, der samtidig ender i trawlene.

Ingen effektiv kontrol af EU-kvotekonger

Sagen forværres af, at det ulovlige fiskeri ikke kontrolleres systematisk af hverken EU-Kommissionens fiskeridirektorat, EU's Revisionsret eller Danmarks og Hollands Fiskerikontrol.

Dette aspekt er så meget desto mere alvorligt, fordi bomtrawlfiskerne opererer suspekt og konsekvent i den fredede såkaldte "rødspættekasse" i Nordsøen og i EU-reservater i Skagerak.

Fiskerikontrollanterne er ellers nidkære nok over for danske småfiskere og burde for længst være skredet ind mod de store bomtrawlere – hvis der var lighed for loven.

Dermed er hollandske og belgiske kvotekonger langt skadeligere end nogen dansk storfisker, for de EU-godkendte bomtrawlere opererer uden for det etablerede kvotekontrolsystem.

Tab af arbejdspladser

Skylden for tabet af tusinder af danske arbejdspladser i Nord- og Vestjylland ligger dermed hos EU.

Men skylden ligger også hos de politikere, som onsdag holdt samråd med Løkke på Christiansborg.

Mens politikerne fra især Venstre og Socialdemokratiet toppedes, gik tiden, og det ikke-bæredygtige tab af danske ressourcer fortsatte.

I 1997 var Henrik Dam Kristensen (S) var fiskeriminister, da EU inviterede udenlandske bomtrawlere til fremover at fiske nord for 56. breddegrad ved Hvide Sande.

Ti år senere sagde Dam, nu som EU-parlamentariker:

"Bomtrawl er en uacceptabel måde at fiske på. Det er en katastrofe. Det er konsekvensen af den fælles fiskeripolitik. Alle, der har været fiskeriminister, har medansvar for, at EU's fiskeripolitik ligger i ruiner."

Det var ærlig snak. Men der er langt fra Henrik Dam Kristensens ærlige melding dengang til det, der skete onsdag på Christiansborg.

 

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk