Sådan kommer Samuelsen tilbage!

authorimage
BLOGS
Af: Jan Al-Erhayem
12. jan 2018

Jeg tror, Anders Samuelsen får mange poker-invitationer for tiden. For hans evner til at bluffe har ikke just været imponerende. 

Jeg skal ikke kloge mig på, hvad han rent politisk (ikke) skulle have gjort i processen med at få overbevist "Tulle". Det er der nok mange kommentatorer eller "monday-morning quaterbacks", der er bedre til at dissekere end mig. 

Men zoomer man lidt ud, så er dét, der står tilbage, at Samuelsens troværdighed har lidt et alvorligt knæk. Hvilket selvsagt er et problem for en leder - uanset om man befinder sig i en privat virksomhed, eller man skal forhandle politiske kompromisser på plads i Folketinget. 

Og hvad gør man så?

Indrøm dine fejl

Der er blevet kogt nok suppe på, hvad Samuelsen har begået af fejl. I stedet vil jeg fokusere lidt på, hvordan man kommer tilbage igen. Kan man overhovedet det? Og hvordan? Jeg var lige inde og læse nogle af kommentarerne under forskellige artikler om Samuelsens situation, og det er ikke just pæne ord. For at sige det mildt.

Hvis jeg skal sammenligne med andre situationer, hvor jeg har oplevet, at topledere først har pustet sig op i vigtige forhandlingssituationer, for så senere at måtte lave 100 meter ryg-crawl, ja så er det vigtigt at indrømme sine fejl. Og sig nu bare undskyld i stedet for alle mulige søforklaringer.

Måden at komme tilbage på er i min optik, at man skal være oprigtig. Indrøm med det samme dine fejl eller dine forkerte judgements, og kom videre. Det der med at vise empati, også om dine fejl, det får altså bare modparten til at skifte fokus fra dig og tilbage på processen. Og her har Samuelsen jo netop i onsdags gjort det rigtige og gået til tasterne og givet en undskyldning. Det må man altså respektere. Og så komme videre.

(Og så måske lige et enkelt godt råd alligevel til at undgå overhovedet at havne i en sådan situation: hvis du truer med at gå fra forhandlingsbordet på grund af en dealbreaker, så er du altså også nødt til at holde dit ord og ”walk-the-talk”, hvis du ikke får din vilje. For ellers vil din modpart jo vide, at du ikke gør alvor af dine ord. Du skal være villig til at tage konsekvensen, ellers skal du ikke true. )

Kom videre

Et andet godt tip, hvis man gerne vil videre, efter man er blevet ydmyget eller ”kaldt” i en forhandlingssituation, er at komme hurtigt videre med noget seriøst og substantielt. For går du i flyverskjul, vil der blive spekuleret i det, og du trækker bare pinen ud. 

Mit råd til klienter, der har spillet højt spil og tabt - som i stil med Samuelsen - er, at de kommer hurtigst tilbage på banen igen ved at være seriøse forhandlingspartnere. Kom med et nyt godt udspil. Vær konstruktiv. Kom med løsninger. På den måde får du din modpart til hurtigt at fokusere på processen igen i stedet for dig som person. Og lander i så en god aftale om noget andet, ja så er det jo dette indtryk, der står forrest. Ikke dit gamle nederlag.

Lad mig her til slut lige understrege, at Samuelsens situation på ingen måde er let. Og alle kan lave fejl. Som advokat har jeg været vidne til en hel del topledere, der har været nødt til at trække i land, efter de har fremsat ultimative krav ved forhandlingsbordet, og derfor jeg nu altid også haft den tilgang, at man som menneske også skal tilgive andre for at lave fejl. Selvfølgelig skal der være konsekvenser, men man skal også kunne tilgive andre. For ellers er man jo ikke et hak bedre selv.

Profil
Jan Al-Erhayem authorimage Jan Al-Erhayem blogger om, hvordan man håndterer og løser komplekse konflikter om f.eks. acceptable løsninger i forbindelse med samarbejder eller virksomhedsoverdragelse.

Som ekspert i at løse komplekse konflikter for virksomheder har Jan Al-Erhayem bl.a. arbejdet 13 år som chefjurist m.m. hos A.P. Møller-Mærsk, inden han endte hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, hvor han i dag er advokat og partner.

Jan er en hyppigt anvendt foredragsholder særligt om konfliktløsning, dealmaking og håndtering af psykopater.

Få Jans indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk