Vil du tjene penge når du sover?

Steffen Hedebrandt

Penge. Pension. Investering. De fleste mennesker, begynder at sukke og rulle øjne, mens tankerne desperat forsøger at finde mere interessante emner at forholde sig. Det samme har gældt for mig, længe.

Er du tvivl om dette er korrekt, så prøv at sende en artikel (f.eks. denne) om et af ovenstående emner til dine venner og se, hvordan de reagerer. Jeg har prøvet. Jeg modtog kun få svar, og ganske beskrivende for de fleste danskers interesse i deres personlige økonomi, var et af de svar jeg fik "giv mig de tre vigtigste pointer". Omskrevet: Jeg er ligeglad, men hvis du vil fikse det for mig, så er du velkommen.

Det er en ærgerlig holdning, men desværre den gængse.

Personlig økonomi og investering får vi ikke ind med modermælken i Danmark. Der ingen, uden egennyttige motivationer, som lærer os om det. Det er en skam.

Den eneste sande frihed

Man kan med en vis rimelighed hævde, at i det økonomiske system vi har valgt at indrette os i, er den eneste sande frihed at have så mange penge, at du er uafhængig af hjælp fra andre.

Tager jeg fejl?

Da vi boede i huler gik vi på jagt og samlede bær for at overleve. I dag samler vi penge, så vi har råd til kost, bolig, cafe latte og fladskærme.

Hvis du er på overførselsindkomst, så er det statens nåde du lever på og staten er afhængig af borgernes penge. Går du på arbejde for at betale husleje eller afdrag, så er du afhængig af din arbejdsgiver. Driver du virksomhed, betaler kunderne din og dine ansattes løn. Får du penge af mor og far eller mage, ja, så kommer de oftest heller ikke uden krav.

Du er kun fri, når du ikke skal bruge penge fra andre.

Opskriften på økonomisk frihed

"Tjen penge mens du sover eller arbejd til du dør" er en af verdens rigeste mænd og legendarisk investor, Warren Buffet, citeret for at have sagt. Det er karikeret udtrykt, ikke desto mindre er det sandt.

For at blive fri og tjene penge mens du sover er der fire ting som du skal vide.

Det første er, at du kan bruge dine penge på to måder. Du forbruger dem eller du investerer dem.

Når du forbruger penge bliver de anvendt på ting, der forsvinder og mister sin værdi i det øjeblik du anvender dem. Her snakker vi mad, drikke, oplevelser og lignende.

Når du investerer penge, så bruger du penge på ting, som nogenlunde bevarer eller måske ligefrem stiger i værdi. Det kan f.eks. være ved at købe en bolig, en aktie, et sjældent ur og så videre.

Hvis du kun forbruger penge, så bliver du uundgåeligt aldrig fri. Du vil altid være afhængig af andre.

Hvis du investerer dine penge, så kan du tage skridt imod at blive uafhængig og dermed fri af andre mennesker. Drop kaffedrikkeriet og bliv millionær.

Det andet er, at vejen mod økonomisk frihed går gennem passive indtægter. Indtægter som du kulørt udtrykt kan komme sovende til. Det kan være en bolig du ejer, som bliver mere værd, aktier der stiger og så lignende.

Den ultimative frihed opstår når dine passive indtægter, dem som kommer uden at du skal gøre noget, blive større end dine aktive udgifter, altså de udgifter du har hver måned for at kunne leve et tilfredsstillende liv.

Dette koncept fortæller bogen Rich dad, poor dad en hel masse mere om.

Det tredje er, at står dine penge blot på din bankkonto, som ikke giver nogen rente, så bliver dine penge langsomt, men sikkert, mindre værd.

I Danmark har inflationen siden år 2000 svinget mellem 0,5% og 3% per år. Det betyder, at forrentes dine penge ikke, som minimum, i takt med inflationen hvert år, ja, så bliver de altså mindre værd.

Det samme gælder forresten din løn. Får du ikke en lønforhøjelse, der er større end inflationen, så bliver du faktisk også fattigere og tager for hver måned et skridt længere væk fra den økonomiske frihed.

Den fjerde og sidste ting du skal vide er betydningen af renters rente. Zzzz.... Tænker du nok. Beklager. Vi skal igennem det.

Des længere perspektiv din investering har, des større gavn får du af renters rente. Renters rente opstår, når du lader overskuddet (renten) fra sidste års investering fortsætte det næste år. De første år vil beløbet ikke syne af meget, men er horisonten 20, 30 eller 40 år er effekten enorm.

Jeg kan ikke forklare det bedre end June har illustreret her:

25.000 kr. investeret i 15 år til 5% i afkast

Effekten af renters rente betyder kort sagt, des tidligere du starter med opsparing og investering, des rigere og des mere frihed får du i den sidste ende.

Har du et ungt barn, en kæreste, en ven som lige har fået kørekort og kun tænker på at anskaffe sig det stykke tøj han/hun lige har set på en Instagram influencer, så bed dem tænke en ekstra gang over sagen. Forklar dem om renters rente. Snork! Vil de nok udbryde. Fint, så tving dem i stedet. Lås dem inde på værelset. Ingen opsparing og investering, ingen aftensmad, netflix eller chill.

Hvordan kan man tage første skridt i en rigtig retning?

For mit eget vedkommende, har jeg i alt for mange år undgået at sætte mig ind i penge. Kors hvor jeg fortryder det nu. Opsparing, investering, pension i stedet for studie- og forbrugslån. Nuvel pengene som studerende var ikke store, men faktum er, at jeg forbrugte, hvor jeg også skulle have investeret.

Det forsøger jeg at rette op på nu.

Pensionsopsparingen er blevet oprettet, lejligheden er blevet købt og sidst, men ikke mindst, så har jeg oprettet en konto hos June, hvor jeg hver måned indsætter det beløb, der tidligere gik til at betale af på studie (fest) lånet.

Jeg kan godt selv høre det. Suk, hvor det lyder kedeligt!

Forhåbentlig vil det dog give mig og mine nære en stor del mere frihed, når pensionsalderen om 30 år er hævet til op mod de hundrede år eller hvad nu politikerne mener, der skal til for at regnestykket stemmer til den tid.

Jeg kunne her til sidst godt tænke mig at høre, hvad du gør ved dine penge.

Har du absolut ingen tanker og planer om dette, så kan du måske starte med at læse denne nye bog af Louise Fredbo-Nielsen: Sæt kursen - En guide til investering og økonomisk frihed. Eller du kan overveje at gøre som Halfdan Timm, som har lavet en sjov opskrift på, hvordan man gennem ejendomsinvestering i udkantsdanmark kan forrente sine penge til 15% per år. Har du lidt digital snilde, så har Mikael Rieck lavet en opskrift du kan følge for at, med hans ord, tjene 5.000 kroner mere passivt per måned.

Lad os sammen hjælpe flere med at træde ud af hamsterhjulet. Del dette korte skriv med en der trænger til at læse det.

Og sidst men ikke mindst, lad mig høre eksempler på, hvad du gør for at tage skridt imod økonomisk frihed og drømmescenariet, badum tji, at tjene penge mens du sover?


 

Se flere blogsProfil

Steffen Hedebrandt

Steffen Hedebrandt

Steffen Hedebrandt blogger om iværksætteri – især den slags, der handler om digitale løsninger. Han ser de muligheder, andre overser, hver gang en branche vendes på hovedet af nye idéer og teknologier.

Som cand.merc. med iværksættererfaring er Steffen Hedebrandt nu marketingdirektør hos Airtame, der har udviklet en wireless HDMI-løsning til virksomheder. Han er desuden tidligere nordisk direktør hos Upwork.com, verdens største platform for freelancere.

Få Steffens indlæg
som RSS-feed her