Slut med bloddiamanter
Da jeg startede i diamantbranchen for 27 år siden, var der ingen, der spurgte til bloddiamanter. Nogle år senere, i 2006, og i kølvandet på den fantastiske film, Blood Diamonds” med Leonardo Dicaprio i hovedrollen, blev mange for alvor bevidst om bloddiamanter.
Filmens handling foregår under borgerkrigen i Sierra Leone i 1999 og handler om et land, der bliver revet i stykker af illegale oprørsgrupper. Den afslører en grusom virkelighed med vold, lemlæstelse og drab, hvor de smukke og kostbare diamanter får en afgørende rolle, som indtægtskilden, der skal finansiere deres våben.
I et par år efter rystede mange af os (forhandlere), og sågar kunder, på hænderne, for man vidste ikke, hvordan fremtiden skulle forme sig, og om det var ansvarligt eller umoralsk (dengang anvendte man ikke ordet, bæredygtigt) at handle med og købe diamanter.
The Kimberley Process Certifikation Scheme
Branchen tog dog selv fat, og i år 2000 gik sydafrikanske diamantproducenter sammen med FN og dannede The Kimberley Process Certifikation Scheme, hvis formål er at sikre en bæredygtig og konfliktfri handel med diamanter. KPCS skal desuden sikre, at indtægterne ikke havner i hænderne på illegale oprører eller terrorister, men bliver i de respektive lande. Her anvender man desuden det mindre vulgære ord, konfliktdiamanter.
To år efter kunne Kimberley-processen lanceres, og i dag er næsten alle diamanter konfliktfrie. Faktisk hævdes det at 99,8 pct. af verdens diamanter kommer fra konfliktfri kilder.
Der er 81 medlemslande af The Kimberley Process Certifikation Scheme, som nu arbejder sammen med EU, FN og flere NGO’er og civilsamfund.
EU tager førertrøjen
Men selv en eneste konfliktdiamant er en for mange.
I år overtager EU formandskabet for KPCS. Under ledelse af vicepræsident Federica Mogherini vil EU lede det internationale initiativ for at eliminere al handel med konfliktdiamanter i 2018.
I en pressemeddelelse sagde Mogherini: "For EU er Kimberley-processen en del af vores arbejde for bæredygtig udvikling. Det er en del af vores arbejde at bevare fred, at forhindre nye konflikter samt reducere kriminelle og terrorgruppers indtægter. Det er en del af vores arbejde for menneskerettigheder – og for at sikre, at diamanter skaber rigdom, ikke moderne slaveri.”
Hun understreger endvidere, at ”naturressourcer tilhører lokalsamfund, ikke militære oprørsgrupper.” ”Amen”, siger jeg og undlader her de joviale emojis.
Derfor er Kimberley-processen vigtig
Kimberley-processen fastsætter krav for de deltagende lande om at kontrollere al import og eksport af uslebne diamanter. Ordningen fører strenge interne kontroller over produktion og handel. Deltagende lande må juridisk kun handle med andre deltagende lande, der også opfylder ordningens minimumskrav, og internationale overførsler af uslebne diamanter skal ledsages af et procescertifikat, der sikrer, at de er konfliktfrie.
Hvordan sikrer man sig som forbruger?
I dag er der flere forbrugere, der gerne vil sikre, at de ikke, utilsigtet, køber en konfliktdiamant. Det er måske en ud af ti kunder, der stiller spørgsmål ved køb. Det ser jeg som et sundhedstegn.
Selvom det nærmest er vanskeligt at komme til at købe en konfliktdiamant i dag, kan man sikre sig ved at handle hos veletablerede og velrenommerede forhandlere, der kan garantere, via garantier fra deres leverandører, at deres diamanter er konfliktfri.

- Adam Estrup
- Alexandra Krautwald
- Anne E. Jensen
- Anne H. Steffensen
- Annette Franck
- Bo Bejstrup Christensen
- Bo Overvad
- Britta Schall Holberg
- Carl Holst
- Carsten Boldt
- Caspar Rose
- Casper Hunnerup Dahl
- Cecilia Lonning-Skovgaard
- Christian Engelsen
- David Munk-Bogballe
- Eelco van Heel
- Eric Ziengs
- Erik Høgh-Sørensen
- Esther Dora Rado
- Frank Lansner
- Gitte Winther Bruhn
- Hans Fogtdal
- Helge J. Pedersen
- Henriette Kinnunen
- Henrik Franck
- Henrik Funder
- Imran Rashid
- Jan Al-Erhayem
- Jan Bau
- Jens Balle
- Jens Ole Pedersen
- Jesper Boelskifte
- Johan Hygum Hillers
- Kaj Høivang
- Karim Ben M'Barek
- Karl Iver Dahl-Madsen
- Katerina Pitzner
- Keld Zornig
- Kersi F. Porbunderwalla
- Kim Ege Møller
- Kim Pedersen
- Kim Rud-Petersen
- Klaus Lund
- Knud Erik Andersen
- Kristian Hansen
- Lars Barfoed
- Lars Sander Matjeka
- Lars-Christian Brask
- Lasse Birk Olesen
- Line Rosenvinge
- Lisbet Røge Jensen
- Mads Lundby Hansen
- Martin Rasmussen
- Mette de Fine Licht
- Mette Mikkelsen
- Michael Stausholm
- Michael Winther Rasmussen
- Michael Winther Rasmussen
- Mikkel Grene
- Mikkel Krogsholm
- Mikkel Kruse
- Morten Sehested Münster
- Nikolaj Stenberg
- Nils Thygesen
- Per Hansen
- Richard Quest
- Rune Wagenitz Sørensen
- Steen Bech Andersen
- Steen Thomsen
- Steffen Hedebrandt
- Stina Vrang Elias
- Susanne Møllegaard
- Susanne Møllegaard
- Teis Knuthsen
- Thomas Harr
- Tim Vang
- Tobias Lau
- Torben Tolst
- Torsten Grunwald
- Tove Holm-Larsen
- Ulrik Heilmann
- Yasmin Abdel-Hak