SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Når bæredygtighed giver kvalme

authorimage
BLOGS
Af: Michael Stausholm
03. Jan 2018

Her ved indgangen af 2018 har jeg en indrømmelse: Jeg har det stramt med ordet bæredygtighed. Fordi det ofte bliver misbrugt. På Facebook og Instagram bliver det en label, der skriger ”se mig, se hvor godt et menneske jeg er”.

Alt for ofte handler bæredygtighed om at formidle dårlig samvittighed. Dårlig samvittighed for os, der ikke kan eller vil dyrke egen køkkenhave, købe 100% økologisk altid, eller bo i en skov og leve i et med naturen.

Bæredygtighed er vigtigt, men ordet er blevet en smule udvandet og svært at definere. Det kommer nemt til at klinge langhåret og frelst. Som om det er et enten- eller valg. Og den udlægning kan hos mange både give præstationsangst og kvalme.

Mange bække små

For mig handler bæredygtighed om sund fornuft. At starte et sted, og gøre små ting i hverdagen. Ting som måske i sig selv ikke betyder meget i det store billede, men som i sidste ende har en virkning. Det er de små ting, som vi kan overskue og forholde os til, som på sigt vil gøre en forskel.

CO2, indlandsis der smelter, isbjørne, der dør af sult, grøn energi, og plastik i hvalers maver er vigtigt at forholde sig til, især hvis man er leder for en nationalstat eller en større virksomhed. Men hvad kan vi andre gøre udover at få en knude i maven og blive overvældet af magtesløshed over verdens tilstand?

Vi KAN faktisk gøre noget, måske ikke direkte, men indirekte ved at implementere små ændringer i hverdagen. Og så i øvrigt droppe den dårlige samvittighed over ikke at leve op til de alt for perfekte idealer, som vi konstant bliver bombarderet med.

Her er nogle forslag til en grønnere hverdag. Nej, det er ikke raketvidenskab, men er det ikke netop dét der gør, at vi bedre kan tage hul på de nye vaner?

Madspild

Forbruger: Hvis du har teenagebørn, især drengebørn, er det sjældent et problem. De sørger for at madspild er en myte blot. For alle andre: køb mindre ind ad gangen.

Virksomhed:  Hos Sprout er der en lækker frokostordning, men mængden er svær at håndtere, da der den ene dag kan være fem, og den næste 15 på kontoret pga. møder, konferencer, hjemmearbejde, gæster osv.

Vi forsøgte en overgang at kompostere madrester, men helt ærligt, det blev simpelthen for klamt på et kontor. Nu er der en ordning, hvor borddækning går på skift, og den der dækker op, også får resterne med hjem, eller kan videregive retten til en anden. Problem løst.

Bad

Bruser fremfor karbad – eller endnu mere miljøvenligt; gør brug af den nærværende og hyggelige version: tag brusebad med din partner.

Lad dog ikke dårlig samvittighed afholde dig fra karbad indimellem. Du har helt sikkert fortjent det.

Transport

Vi bør tage det offentlige, men hvem gider DSB og deres høje priser og upålidelige afgange? Det bliver endnu mere håbløst, hvis du skal til møde og skifte fire gange mellem tog og bus. Der er heldigvis andre alternativer.

GoMore og delebiler er rigtig gode løsninger. El og hybrid-biler er miljøvenlige. Er du til luksusbiler, så vælg én der kører langt på literen. Dem er der heldigvis mange af i dag.

Et af de store problemer med egen bil er, at den ofte står stille 20-23 timer per dag.

Løsning: Giv os Uber tilbage på vejene. De mange biler der ellers stod stille, kan bruges til at transportere os andre.

Fly

Flyrejser er ikke særlig bæredygtige, men de færreste af os ønsker at undvære at rejse og opleve verden. Livet er for kort til at undgå fly. Men brug fx elektronisk boardingkort i stedet for papir.

Affald

Vi affaldssorterer som aldrig før i Danmark, og det er godt. Hvis du stadig kommer til at smide tyggegummi i naturen, så prøv at lade være. Det tager fem år at nedbryde.

Et par fakta om hvor lang tid affald tager om at blive nedbrudt:

Appelsin- og bananskræller: 2 - 5 uger

Aviser: 3 - 12 måneder

Cigaretskod: 1 - 5 år

Tyggegummi: 5 år

Malet træ: 13 år

Materialer i nylon: 30 - 40 år

Aluminiumsdåser: 10 - 500 år

Plastikposer: 100 - 1.000 år

Glasflasker: 4.000 - 100.000.000 år

Indkøb

Husk en pose. Det kan være svært og selv husker jeg det kun hver tredje-fjerde gang (men prøver at blive bedre). Put et par poser i tasken eller bilen, så du altid har dem med dig.

Økologi

Økologi er godt, men lad være med at være hellig. Økologi er ikke løsningen på alle vores problemer. Det er eksempelvis en rigtig dårlig løsning for ulande, hvor det stærkt begrænser produktionen af madvarer. Det tager simpelthen længere tid og producerer mindre. Så køb økologisk, når du kan, og det giver mening.

Hvilke råd har du til en grønnere hverdag - fri for dårlig samvittighed?

Profil
Michael Stausholm authorimage Michael Stausholm er stifter af Sprout, en grøn virksomhed bag verdens første blyant, som kan plantes og spire. Sprout sælger i dag 450.000 blyanter om måneden til 60 lande. Michael Stausholm har arbejdet sammen med bl.a. Nike og Walmart om omstilling til mere bæredygtig tøjproduktion. Han er udlært inden for shipping hos A.P. Møller/Mærsk.

Michael Stausholm blogger om bæredygtighed, iværksætteri og karriere.

Få Michaels indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk