Stop down load & ha' en glædelig jul

Annette Franck
BLOGS Af

Vi kæmper for traditioner, men julen lykkes ofte bedre med forandringer. Livet ændrer sig jo konstant. Derfor fungerer ’down load’ af gamle forestillinger ikke, så vi skal hverken tvinge os selv og andre.

Jul er fantastisk. Jul er forfærdeligt.

Fantastisk, at vi i den mørkeste tid fejrer lyset og kærligheden i en hel måned.

Forfærdeligt, for julen er åbenbart er så udfordrende, at vi hvert år trækker hinanden igennem forudsigeligt ævl om ’gaveræs’ og ’madsvineri’,  mens vi gysende læser historier om højsæson for familiekonflikt og psykisk nedtur.

Stop down load

Dette fantastiske og forfærdelige juleri er faktisk anledning til at erkende noget helt grundlæggende: Vi går ned på at ’down loade’ gamle forestillinger om, hvordan ting skal være. Vi fungerer ikke, når vi tvinger os selv eller andre til at være statister i fastlåste forestillinger. Det er helt afgørende for at lykkes sammen, at vi altid er indstillede på forandring. Især når der er meget på spil.

Protest over forandring

Jeg husker min første protest over forandring af juleritualer. Min mormor mente, at vi først skulle danse om træet og dele gaver ud. Bagefter julemiddag i ro. Det var stressende, syntes hun, at haste gennem en stor middag, mens ungerne kravlede på væggen i ulidelig ventetid.

Nix, hylede vi. For juleaften skulle altid være med juletræet som aftenens højdepunkt og gaver som ’grande finale’. Nøjagtigt som inde hos naboen. Vi skulle virkeligt ikke holde underlig jul hos os.

Så fik jeg magten

År senere stod jeg med små børn og havde magten over vores juletraditioner. Jeg sendte min mormor en anerkendende tanke, for drengene blev opdraget med hendes ’julekoncept’.

De kom hjem fra børnehave og berettede med rædsel og harme om kammerater, der hadede at vente på julegaver, men deres voksne var så onde, at hjemme hos dem skulle de først spise i lang tid. Det gav jo ingen mening, vel.

Tag selv magten

Jeg har med årerne fået som princip, at jul bare handler om at have det godt. Under de givne omstændigheder, som ændrer sig år for år og derfor ikke altid passer ind i en gammel skabelon for juletraditioner .

Hver jul hører jeg om folk, der har svært ved at leve op til forventninger, frygter at skulle passe ind i en tradition eller bokser med at få andre i familien til at makke ret. Så har vi den årlige julestress og konflikterne. Men vi kan ikke tvinge virkeligheden ind i en gammel skabelon.

Så en opfordring til at være indstillet på forandring. Hver jul. Vi har magten til ikke bare at down loade irrelevante skabeloner for den gode jul, vi har ret til at takke nej til andres skabeloner, og vi har pligt til ikke at tvinge andre ind i en forestilling.

Og tag den magt med på job

Det gælder også på jobbet. Vi mistrives og skaber elendige resultater, hvis vi vurderer alle forandringer i forhold til den kendte skabelon eller tvinger andre til at respektere vores down load af fortiden.

”Jamen, det er min faglighed at arbejde sådan”, lyder indsigelser, når arbejdsprocesser ændres, og opgaver digitaliseres.

”Vi har en kultur, hvor det betyder noget for os at mødes på den måde/det sted/med den frekvens/sidde sådan”, protesterer vi, når den nye chef laver om på rutinerne.

Nye kollegaer kan i den grad provokere, når de spørger til det, der er selvfølgeligt og har et væld af gode ideer til, hvordan vi også kunne gøre ting.

Det er bare gamle skabeloner for arbejdspladsen. De virkede en gang. Men måske ikke længere, for kunderne eller teknologien har ændret sig. Sådan er nuet. Det er vel oftest ok, selvom det er lidt anderledes end fortiden?

Så en opfordring til at stoppe down load af faste forestillinger, ha’ en glædelig jul & god arbejdslyst.

Profil

Annette Franck

Annette Franck

Ekspert i forandringskommunikation. Stifter af Corporate Voice
www.corporate-voice.dk

Annette Franck blogger om, hvordan vi samarbejder produktivt på vores arbejdspladser, når hverdagen konstant udfordres af komplekse forandringer. Resultater og trivsel hænger sammen, men rækkefølgen er afgørende: Når vi samarbejder om at skabe resultater, så trives vi.

Med 20 års erfaring i ledelse, forretningsudvikling og Human Ressource er Annette specialist i forandringskommunikation og forfatter til bogen "Modarbejder eller medarbejder - Forandringskommunikation skaber samarbejde". Hun rådgiver om udvikling og implementering af forandringer på arbejdspladser. Hendes baggrund er cand.phil. i voksenpædagogik, MBA og master i journalistik.

Få Annettes indlæg
som RSS-feed her