Drop dine mål for 2018

authorimage
BLOGS
Af: Jan Al-Erhayem
19. dec 2017

Kender du det der med at beslutte sig for noget, som man så ikke lige får gjort?

Den der bog, du var i gang med at læse, men ikke lige fik gjort færdig.

De der kilo, du gerne lige ville smide inden sommer, men i stedet endte du med at tage på.

Eller den der forfremmelse, du gerne lige ville have haft, men ikke lige fik arbejdet på.

Du startede sikkert godt, men på et tidspunkt mistede du dit engagement og entusiasme. Sådan har mange det sikkert af og til. Og særligt her ved årsskiftet vrimler det ind med mål! ”Nu skal det være”, tænker mange. Men, men, men.

”Amara’s law”

Roy Charles Amara var en amerikansk forsker og bl.a. præsident for det amerikanske Insitute for the Future (pendant til det danske Institut for Fremtidsforskning). Amara blev nok mest kendt for hans teori omkring forventninger til ny teknologi: ” We tend to overestimate the effect of a technology in the short run and underestimate the effect in the long run”. Kort sagt: Vi overvurderer effekterne af teknologi på den korte bane, og undervurderer på den lange.

Amara’s law er gennem tiden blevet videreudviklet og blandt andet koblet sammen med forventninger og mål. Og jeg synes egentlig koblingen er interessant. For det er jo lidt det samme, som mange oplever, når de sætter sig et mål - eksempelvis her ved årsskiftet. Her fastsætter mange mål for de næste 12 måneder, og er super ambitiøse de første par måneder. Forventningerne er høje. Men de overvurderer, hvad de kan nå på den korte bane. Derfor oplever mange hurtigt, at de må opgive, fordi de simpelthen ikke kan holde den tidsplan, de har sat. De bliver simpelthen skuffede. 

Det lange træk 

Jeg går selv ret meget op i at sætte mig mål både arbejdsmæssigt, men også privat. Og her har jeg erfaret, at det er noget omkring ens egne forventninger på den korte og den lange bane, der er afgørende for, om man når sine mål. Og hvis man har en for stram tidshorisont på eksempelvis 3 måneder, hvor der hurtigt skal rykkes for at holde planen, ja så risikerer man hurtigt det løber ud i sandet.

Så mit råd her hvor vi nærmer os årsskiftet er klart: drop dine kortsigtede mål for 2018, og tag i stedet udgangspunkt i en realistisk tidsplan, der tager højde for at hverdagen ændrer sig og andre ting vil stjæle din tid undervejs. Læg i stedet mere blødt ud og så sørg i stedet for at holde en stabil og kontinuerlig proces hen mod dit mål.

Om det så tager 18 måneder i stedet for tre eller seks er underordnet. Så glem dine 2018 mål!

Glædelig jul og godt nytår!

Profil
Jan Al-Erhayem authorimage Jan Al-Erhayem blogger om, hvordan man håndterer og løser komplekse konflikter om f.eks. acceptable løsninger i forbindelse med samarbejder eller virksomhedsoverdragelse.

Som ekspert i at løse komplekse konflikter for virksomheder har Jan Al-Erhayem bl.a. arbejdet 13 år som chefjurist m.m. hos A.P. Møller-Mærsk, inden han endte hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, hvor han i dag er advokat og partner.

Jan er en hyppigt anvendt foredragsholder særligt om konfliktløsning, dealmaking og håndtering af psykopater.

Få Jans indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk