En tur i det grønne med bonus

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
30. nov 2017

Nu går du måske og tror at kunst er sådan noget som befinder sig bedst i renskurede rum med hvide vægge og god belysning. Det er ikke sandt. Noget kunst har det absolut bedre i dimrende måneskin, lettere mosbegroet. Du finder den ad stier smattede af nedfaldne efterårsblade, eller du finder den slet ikke, for den gemmer sig!

Sådan er det med kunsten laaangt ude i skoven. Men ikke længere væk end at du kan besøge den en eftermiddag hvis du befinder dig i Vestjylland, nærmere betegnet Døvling nær Sønder Omme, der ligger cirka tredive kilometer fra henholdsvis Herning og Billund.

Når du ankommer finder du naturligvis en parkeringsplads. Her finder du også et skur med information og kort over anbefalede ruter. Det er her du beslutter dig for om du vil tage den korte, den mellemlange eller den lange rute. Eller om du vil lade kort være kort og blot begive dig afsted med nysgerrigheden som eneste rettesnor. Under alle omstændigheder, så venter der dig en oplevelse af de helt særlige.

For i denne skov forefindes der, langs stier og lidt ved siden af, de fineste kunstværker. Nogle er til at kravle ind i. Sågar overnatte i, om man skulle have lyst til dét. Nogle larmer. Nogle lugter. Nogle samler lyset selv på dage, hvor intet sollys ellers er. 

Det forståes, at denne samling kunst er egnet for alle aldre og temperamenter. Selvom skoven er stor, kan du ikke regne med at få det hele for dig selv, for Skovsnogen er ikke nogen hemmelighed; alle er velkomne og mange kommer gerne.

Har du først været der én gang, får du højst sandsynligvis lyst til et gensyn på en anden årstid, i et andet vejrlig eller med en anden gruppe.

Højt til loftet
Alting forandrer sig. Træer vælter, småsøer udtørrer eller nye opstår. Dyrearter kommer og går. Er der stadig myg, kan du høre dem? Brombærrene er særligt saftige i år. Pas på brandnælderne! Nogle har stukket en kæp i myreturen, hvad nu?

Foruden alle de almindelige gode oplevelser fra en lille skovvandring er der kunstværkerne. Dem er der over hundrede af.

Nogle står spritnye og funklende, nymalede og blankpolerede. Nogle ser altid sådan ud, år efter år, enten fordi deres materialer vil at det skal være sådan, eller fordi deres skaber sørger for at de bliver vedligeholdt og for altid står som en uventet gevækst i det grønne.

Atter andre værker er sat ud for at dø. Selv kunstværker af bestandige materialer som metal og beton kan forvitre. I nogle tilfælde kan denne forvitring være en charme.

Husk også på, at kunstværker ikke altid står i spotlyset og kommer på plakaten. Slemt mange kunstværker putter sig i kunstnernes og galleriernes lagerrum eller museernes og samlernes arkiver. Derfor er det betagende at finde kunsten i det fri. Fri for bobleplast, fri for møl.

Jovist. I skoven rammes de af en solstråle. Regnen klasker og frosten slår. Men hvor er det befriende at finde et værk et sted, hvor der er højt til loftet.

Nogle af kunstværkerne har tidligere været udstillet på et fint udstillingssted i en stor by, men nogle gange er det som om kunstværket først rigtig er kommet til sin ret når det har fået lov at stå nogle måneder eller nogle år i Guds fri natur.

Foruden de mange permanente kunstværker sørger Skovsnogen for diverse projekter og aktiviteter i skoven. Og nye kunstværker kommer hele tiden til.

Skal du med til Jylland på lørdag
Således er der på lørdag den 2. december en fejring i anledning af indvielsen for kunstværker af Anders Bonnesen, Anders Hergum, Anna Moderato & Anne Nora,Anna Samsø & Andreas Stoubye Johansen, Anne-Sofie Overgaard, Benedikte Bjerre, Heine Klausen, Hesseholdt & Mejlvang, Ida Hy, Jacob O. Henry, Jesper Dalgaard, Katja Løgstrup-Hansen, Lydia Hauge Sølvberg, Malene Bang, Niels Pugholm, Peter Land, Rikard Thambert, Simon Hjermind Jensen & Silas Inoue, Zul Mahmod, Krabbesholm Højskole og Billedhuggerskolen Charlottenborg.

Skovsnogen har, for anden gang, valgt at arrangere en bustransport til og fra København. Der er afgang lørdag den 2. december kl.9.00. For nærmere info og reservation kontakt skovsnogen@hotmail.com. Alle er naturligvis også velkomne til at ankomme med egen bil eller offentlig transport fra dér i landet hvor de måtte befinde sig. Hvis ikke denne weekend, så en anden gang, når lejligheden byder sig.

Og har du venner, som kommer til Danmark fra udlandet og tror at Legoland i Billund er et must, så fortæl dem om Skovsnogen. Dets lige findes ikke og bør være obligatorisk for enhver turist, hvad enten denne er kulturel eller ej. En tur i det grønne er aldrig at fornægte. Kunsten er en bonus, så selvom det ikke er den, som er anledningen, så er det den, som du bliver begavet med.  

Mere om Skovsnogen her.

Billeder herunder: Kunstværket Booster af arkitekt Simon Hjermind Jensen og billedkunstner Silas Inoue samt kunstværket Falden måne af Peter Land og skiltet nær parkeringspladsen.


Denne tekst er publiceret som redaktionelt indhold. 

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk