KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement

Herretøjsbutikken vildleder

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
24. Nov 2017

Jeg cyklede forbi en herretøjsbutik i Hellerup.

”Skræddersyede jakkesæt”, smældede en tekst i vinduet.

Et søgning senere på nettet afslørede, at prisen for herlighederne begynder ved 5.000 kr.

Jeg kom i tanker om lille Claus, der så gerne vil imponere de fine mennesker på vej til kirke, at han fordrejer virkeligheden.

Hyp, alle mine heste!

For herretøjsbutikken i Hellerup kan umuligt tilbyde et skræddersyet jakkesæt til 5.000 kr. Deres vare er målkonfektion, det vil sige fabrikssyet tøj, der delvis tilpasses kundens mål.

Resultatet kan være godt, ligefrem udmærket. Men målkonfektion er ikke skrædderi.

Fagmandens kostbare trylleri
Et rigtigt skræddersyet jakkesæt tilvirkes af en fagmand eller flere i forening, sys i vid udstrækning i hånden og prøves undervejs på kunden. Derfor koster et skræddersyet jakkesæt også skejser, mindst 15.000 kr. i Danmark og typisk 25.-30.000 kr.

Det gælder også i lande som Italien og England, der traditionelt har været førende i skræddersyede jakkesæt. Herreskræddere lægger ikke under 40-50 timer i et jakkesæt for at sy det ordentligt.

Alfred Alm, efterkrigstidens mest berømte herreskrædder, der bla. syede for Niels Bohr og Mærsk McKinney-Møller, måler en kunde op en dag i 1978. Læs mere om Alfred Alm.

Pas på Østens fristelser
Hvad med de billige skræddere i Østen, er det så skræddersyede jakkesæt, de leverer?

Knap. Nok måler de kunden op og lader ham prøve jakkesættet undervejs, men almindeligvis afstiver Østens skræddere jakkesættet med klæbemateriale i stedet for naturlig hårdug, og tekniske og stilistiske færdigheder lader meget tilbage at ønske.

Stanghabittens muligheder
Så hellere købe en stanghabit. Med få efterfølgende tilpasninger hos en skrædder kan færdigsyede jakkesæt fra herretøjsbutikken komme til at sidde fint på mange mænd.

Eller man kan bestille et stykke målkonfektion. Et fabrikssyet jakkesæt justeret til kundens mål kan som sagt være en god løsning. Man skal bare ikke forveksle varen med et skræddersyet jakkesæt.

Læs om nutidens danske herreskræddere.

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk