Vi styrer fremtiden, ikke omvendt

Henrik Funder
BLOGS Af

Jeg skal ikke kunne sige, om vi vil kunne mærke udviklingen i spring, eller om den kommer snigende.Sikkert er det, at fremtidens arbejdsmarked står foran store forandringer. Og jo mere opmærksomme og forberedte vi er, des bedre står vi stillet.

Tidligere var det hattemageren, typografen og andre håndværksfag, som måtte se sig overhalet af ny teknologi. Denne gang er det anderledes: Alle uddannelsesniveauer kommer til at opleve forandringens vinde, også de højtuddannede.

Og lad mig gøre det klart fra start af – jeg tror personligt, at denne udvikling og ændring af arbejdsmarked kommer til at forløbe godt. Der er dog ingen tvivl om, at store forandringer er på vej. På arbejdsmarkedet generelt anslås det, at 40 pct. af arbejdsopgaverne kan automatiseres med den nuværende teknologi, vi kender til. Det anslog McKinsey i en rapport fra i år: ”A Future That Works”

Det er i sig selv alarmerende, og noget vi som arbejdsmarked skal reagere på og indrette vores arbejdsstyrke efter. Når det er sagt, så skal vi også huske på, at mange forskellige komponenter spiller ind når det kommer til hastigheden af forandringerne – det er for eksempel mangel på ressourcer og viden, lovgivning, økonomi. De gør at en automatisering at jobmarkedet som anslået i McKinsey-rapporten ikke sker over-night – og måske på nogle punkter aldrig sker.

Til en vis grad er vi alle blevet revet med af forudsigelserne fra Singularity University, der i de seneste år har formået at gøre den teknologiske udvikling til et omdrejningspunkt for indretningen af vores samfund. Der går nærmest ikke én dag, hvor vi ikke får et nyt bud på, hvor mange jobs der vil forsvinde, og hvad der skal erstatte dem.

Nogle anskuer alt det her som en kold vind, der blæser kendte jobfunktioner væk.  Og langt hen af vejen lader jeg mig også selv rive med, da det er helt sikkert, at det aldrig kommer til at gå langsommere med udviklingen, end det gør netop nu – den vil kun speede op, og platformsøkonomier, ændrede organiseringsformer og nye forretningskoncepter kommer til at forandre arbejdsmarkedet markant

Men udviklingens fart hænger i høj grad sammen med de valg, vi træffer. Vi kan og bør aktivt påvirke udviklingen – og ikke bare betragte den som en upåvirkelig naturkraft.

Derfor er det også på tide, at vi som nation snart får konkretiseret og adresseret de forandringer vi står overfor. Og gerne før de rammer os, så diskussionerne ikke ender i en ny ”Uber-kamp”, hvor de kom, så, sejrede og røg ud igen. For vi kan bruge hele den politiske båndbredde på at diskutere for og imod konkrete nye platforme, men så er der stor chance for vi ender med at miste overblikket over samfundsarkitekturen og den langsigtede sammenhæng.   

Derfor håber jeg også, at regeringens primære svar på at forgribe udviklingen - Disruptionrådet - også munder ud i, at vi i Danmark igen får den store tegnebog op af lommen. Og får skabt en bred fælles aftale i stil med den Globaliseringsaftale, der blev vedtaget i 00’erne.

I Djøf har vi sat alle sejl ind for at sikre, at vi er klar til at vejlede og rådgive vores mange medlemmer godt videre ind i fremtiden.  ”A Working Future” er titlen på en ny indsats, hvor vi gennem analyser, eksperter og input fra vores medlemmer zoomer ind på fremtidens arbejdsmarked. I denne forbindelse viser en ny analyse på baggrund af McKinsey-data, at 20 procent af alle arbejdsopgaver i Djøf-relaterede jobs – både i den private og offentlige sektor – kan automatiseres. Det stiller selvsagt nye krav til fremtidens medlemmer. Med udgangspunkt i denne viden, hjælp fra Institut for Fremtidsforskning, et advisory board af arbejdsmarkedseksperter og naturligvis vores mange medlemmer, er opgaven nu at identificere, hvad det vil betyde for fremtidens Djøf-jobs og kompetencer. På den måde står vi inden længe meget bedre klædt på til at vejlede og guide vores mange medlemmer ind i fremtiden.  

Og det er nødvendigt, hvis vi skal være i stand til at skabe vækst og fastholde Danmarks konkurrenceevne under de nye vilkår. Fordi i fremtiden vil økonomi, jura, samfundsvidenskab og mange andre fagområder, der i dag er bærende for, at vi har et konkurrencedygtigt og veludviklet velfærdssamfund forsat være af afgørende betydning. Jeg er optimist – jeg tror på, at der vil opstå nye job og nye muligheder. Men det bliver en stor omstilling, som ingen faggrupper vil kunne undslå sig, og som vi alle skal være klar til. Og husk på – toget kører, men vi bestemmer i høj grad farten og hvilke stationer, vi vil holde ved.

Profil

Henrik Funder

Henrik Funder

Formand for Djøf Privat og marketingsdirektør hos Globus Wine
Henrik Funder er formand for Djøf Privat, der tæller 25.000 medlemmer. Djøf Privat er en del af den faglige organisation Djøf. Henrik arbejder til daglig som marketingdirektør hos Globus Wine. Før det var han leder i Unilever. Her på bloggen skriver Henrik Funder om salg, marketing, fremtidens arbejdsmarked, ledelse og vækst, der udspringer af uddannelse og kompetencer.


Få Henriks indlæg
som RSS-feed her