Skal startups have advokater i bestyrelsen? 

authorimage
BLOGS
Af: Jan Al-Erhayem
27. okt 2017

Nej!

Det tror jeg i hvert fald er svaret hos en del af de iværksættere, der befinder sig i den tidlige fase med deres projekter. 

For nylig fortalte en iværksætter mig, at der i deres startup-kontorfællesskab i København kun var omkring 5 ud af godt 20 startups, der havde advokater i bestyrelsen. Den primære årsag herfor var, at mange af dem ikke gad at have en ”nej-hat” med i bestyrelsen. 

Jeg forstår sådan set godt logikken. Hvem gider have en nej-hat siddende, når der er i forvejen ofte er rigeligt med problemer i den følsomme opstartsfase. Men det ærgrer mig egentlig lidt. For hvis det er sådan, vi betragtes, så har vi jo som advokater et større problem. 

Skaber advokaten værdi?

En advokat skal skabe værdi. Punktum. Og det gælder også, hvis de sidder i en bestyrelse. Og man skaber ikke værdi ved at være den negative gamle mand/kvinde for bordenden. 

Der er klart, at beslutningen om at engagere en advokat i bestyrelsen afhænger af mange ting. Det kan være af økonomiske overvejelser, der kan ligge bag. Det kan være man skal have en vis traction og product-market-fit, før det giver mening. Det varierer nok også fra branche til branche. Befinder man sig i healthcare eller fintech-branchen, så stiller det formentligt større krav til den juridiske forståelse end andre brancher.

Men ovenstående afvejninger er sådan set udmærkede grunde for at vælge en advokat til eller fra. Det må dog – i min optik – bare ikke være frygten for at få en nej-siger ombord, der styrer beslutningen. For så har iværksætteren fat i den forkerte advokat. 

Jeg har igennem de sidste 20 år siddet i en del bestyrelser både i Danmark og udlandet, og her har jeg i hvert fald iagttaget, at de advokater, der er løsningsorienterede, i stedet for problemorienterede, ja, de holder bare længst. Samtidig er det mit indtryk, at disse advokater, udmærker sig ved ikke kun at fokusere på det juridiske, men også har et kommercielt og økonomisk fokus. Altså, at de er rådgivere på forretningen, ikke bare på det juridiske.

Den gode kemi

Når det er sagt, så kender jeg til mange startups (og virksomheder der engang var startups), der har advokater i bestyrelserne. Her er det mit indtryk, at advokaterne er rådgivere, der samtidig klikker godt med iværksætterne. Og her er vi nok fremme ved noget centralt: i et startup, er det ofte kulturen og teamet bag, der bærer projektet gennem de første kritiske faser. Og det skal en advokat også passe ind i.

Så på spørgsmålet om startups, skal have advokater med i bestyrelsen, så er svaret nok, "at det afhænger af mange ting..” – men jeg vil især fremhæve vigtigheden af, om man kan finde en advokat, der passer ind i teamet og forstår rådgiver-funktionen. Og dermed ikke har nej-hatten på. 

Profil
Jan Al-Erhayem authorimage Jan Al-Erhayem blogger om, hvordan man håndterer og løser komplekse konflikter om f.eks. acceptable løsninger i forbindelse med samarbejder eller virksomhedsoverdragelse.

Som ekspert i at løse komplekse konflikter for virksomheder har Jan Al-Erhayem bl.a. arbejdet 13 år som chefjurist m.m. hos A.P. Møller-Mærsk, inden han endte hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, hvor han i dag er advokat og partner.

Jan er en hyppigt anvendt foredragsholder særligt om konfliktløsning, dealmaking og håndtering af psykopater.

Få Jans indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk