SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

De onde gode i dansk erhvervsliv

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
13. Oct 2017

For et par uger siden publicerede jeg og en fremtidsforskerkollega en artikel om fremtidens ledelse. Vi fik ikke uddybet, hvad det onde består af.

Det gør jeg så til gengæld nu.

Inden du læser dagens indlæg her på bloggen, kan du opdatere dig på artiklen her:

Dette er ondt og farligt fortsat at tro på - Børsen Ledelse den 29. september 2017

I fremtiden skal det være slut med inddragelse af nyåndelige forestillinger om menneskets præstationskraft. Transcendente forestillinger om forbedring og evaluering af selvet via påvirkning indefra-og-ud må i en tid som denne endelig se sig slået af sund fornuft og ægte medmenneskelighed, der fremover markant vil påvirke måden, vi kommer til at lede vores virksomheder på.

Hører du til dem, der tror på bevidsthedspåvirkende teknikker til fremme af personlig effektivitet, selvmotivering og selvledelse?

Du er måske, ligesom blandt andre Christian Stadil fra Hummel, tilhænger af den danske lama Ole Nydahl og andre beslægtede, såkaldt sindsvidenskabelige aktører?

Hvis dit svar er ja, må jeg desværre meddele dig, at du ville få langt mere ud af at indse, at den slags indtrængen i dansk erhvervsliv er et udtryk for intimidering af arbejdslivet, og at det iikke får os til at erkende mægtige muligheder og latente potentialer. Ej heller giver det os selvindsigt og produktive indikatorer for effektiv selvstyring- og udvikling.

Er vi virkelig nødt til at vide, hvem vi selv er for at få succes og opnå lykke?

Hvorfor skulle resultater opstå ud af selvindsigt? Det spørgsmål har jeg ofte stillet mig selv.

Og hvorfor skulle idealet om selvledelse og selvstyring være effektive styringsstrategier?

Når jeg ser mig omkring i danske virksomheder og organisationer - hvilket jeg gør hver dag -, så ser jeg mest mennesker i nedsmeltning og med symptomer som stress, forvirring og tvivl. 1990´ernes og nullernes inddragelse af nyåndelige virkemidler har ikke haft en gunstigt virkning på mennesket. Hvis det havde det, så ville tidens tilstand og resultaterne se helt anderledes ud. Moderne mennesker får det i stedet dårligere og dårligere.

Vi må ikke binde hinanden en løgn på ærmet

Jeg finder det relevant at betragte hele dette felt af ledelsesteori som en stor del af årsagerne til, at ledere og medarbejdere i øjeblikket bliver mere og mere forvildede og forstyrrede. Vi forføres jo dagligt af konsulenter, selvhjælpseksperter og diverse coaches, der alle taler om de rigtige ting, men ofte drager nogle konklusioner, de ikke burde.

Det er jo helt korrekt, hvad de siger, når de påstår, at det moderne arbejdsliv er på kollisionskurs, at vi slider os selv og hinanden op med opgaver og med præstationsmål. De har også ret i, at der er mange derude, som føler sig ensomme, trætte og meningsforstyrrede. Men dogmet om, at vi skal bevidstgøre os selv på et højere plan og lægge spirituelle elementer ned i vores arbejdsdag, er simpelthen ikke vejen til at bryde med tidens strukturelle misforståelser og fejlkonstruktioner.

Krav på krav på krav på krav

Der ligger en række opslidende krav bag de gevinster, som de åndsinteresserede stiller deres omgivelser i udsigt. Hvor mislykket er man egentlig lige, når man igen og trods utallige forsøg ikke kan finde det, man brænder for inde i sig selv? Eller når de mange udfordringer i (arbejds)livet ikke på magisk vis forsvinder, når nu man har været på indre vandringer, tænkt positivt og ligget på gummimåtter, hvor man har slidt numsen ud af bukserne i forsøget på at slappe af?

Det er blevet moderne at mærke sig til udvikling

Jeg møder virksomhedsledere, der i ramme alvor baserer deres beslutninger på noget, de kalder for strategisk intuition. Ved at bearbejde egen bevidsthed, kan man ikke alene formulere fremtidige strategiske mål mere træfsikkert, man kan også opnå nærmest hvad som helst, man måtte sætte sig for, mener de.

Nyere forskning viser imidlertid, at den slags vækkelsesteorier - der ofte får gennemslagskraft i perioder med markante sociale forandringer eller krise - ikke holder vand, at intuition udelukkende består af en række erfaringer i hjernen, samt at det er langt mere virkningsfuldt at arbejde med omgivelser, strukturelle betingelser og fællesskabsfølelse end at gå ind i sig selv og søge løsningerne der.

Er du en af de ledere, så stop

Hvis du er en af de ledere, der køber ind på nypuritansk ledelsestænkning og finder det nødvendigt at gøre brug af meditationsteknikker og anden åndelighed i arbejdslivet, så kan det være, at dette kan stoppe dig:

Mange medarbejdere har allerede opdaget, at den ønsketænkning, der ligger gemt i de dysforier, som materialiserer deres arbejdsdag, ikke findes i virkeligheden. De ser dem som svage strømninger og som endnu et krav om konstant personlig udvikling samt levering af superpræstationer.

I virkeligheden ønsker medarbejderen anno 2017 bare at konfrontere svære og hårde realiteter. De ønsker sig ærlige og realistiske forhandlinger og sobre tilgange til, hvad der kan lade sig gøre trin for trin.

Ikke spor andet.

NB. Alle jer med gedigne og jordnære værktøjer inden for de områder, som dette blogindlæg omtaler, skal selvfølgelig bare fortsætte jeres gode arbejde. 

Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk