Det danske erhvervsklima skal til lægen

authorimage
BLOGS
Af: Jan Al-Erhayem
13. okt 2017

I mandagens udgave af Børsen havde Erhvervsminister, Brian Mikkelsen, og Peter Kürstein, formand for Virksomhedsforum, et indlæg i spalterne, som reaktion på min kronik i sidste uge. Fik du ikke lige læst min kronik, så slog jeg kort fortalt på tromme for, at man midt i "disruption" begejstringen bl.a. i regeringens Disruptionråd, lige huskede på erhvervsklimaet her og nu, da det jo er forudsætningen for, at der overhovedet kommer nye virksomheder og iværksættere og "disrupter" noget som helst. Jeg foreslog derfor, at man først fik lavet et ”Regelsaneringsråd”, der skulle arbejde på at gøre hverdagen lettere for erhvervslivet, hvilket – for mange af de erhvervsledere, jeg støder på dagligt – ville have større værdi end et Disruptionråd.  

Erhvervsministeren og Peter Kürstein, påpegede efterfølgende i deres svar i mandags, at regelsanering og bedre forhold for virksomhederne har større fokus end nogensinde bl.a. i kraft af regeringens Virksomhedsforum og www.enklereregler.dk, hvor virksomheder har mulighed for at gøre opmærksom på særlige udfordringer. Jeg synes helt generelt, det lader til at være rigtig gode initiativer, der rent faktisk tager de her udfordringer op. Stor ros for det.

Jeg har dog i kølvandet på min kronik fået en del henvendelser fra mange forskellige kroge af dansk erhvervsliv, hvor folk bekræfter det billede, jeg malede op, og samtidig kommer med tragikomiske eksempler fra deres egen hverdag i dansk erhvervsliv. Det er altid interessant at høre om, og jeg bringer altid gerne denne slags videre her på bloggen.

Men det primære formål med min kronik var egentligt hverken at få særlig politisk kærlighed på et bestemt emne eller problem. For hvor skulle man starte! Mit indspark havde primært til formål at gøre opmærksom på, at problemerne i dansk erhvervsliv, der pipler frem, jo blot er et symptom på noget mere grundlæggende. Bliver man ved med at gå til lægen med forskellige skavanker, resulterer det normalt i, at lægen spørger lidt dybere ind til ens livsstil. For det kan jo være, at alle skavankerne måske rettere er symptomer eller side-effekter fra en helt anden sygdom.

"Hvad ved en advokat om politik?"

Ikke ret meget! Jeg er ikke medlem af noget parti, og du kommer ikke til at se mig på stemmesedlen – bare rolig. Og jeg medgiver gerne, at mange af de tiltag, Erhvervsministeren og Kürstein beskriver, er gode og godt kan hjælpe. Og jeg vil godt understrege, at dette heller ikke er ment som en kritik af regeringen. Ej heller af noget parti eller specifik politiker. Jeg er helt med på, der skal tælles til 90 og alt det der.

Men jeg synes, det er blevet lidt et røgslør i dansk politik. At man ikke kan og må diskutere ting, som er åbenlyst himmelråbende forkerte, fordi man ikke nødvendigvis på forhånd ved, om der kan skrabes 90 mandater sammen. Det skaber jo blot en atmosfære, hvor man kun kan diskutere en brøkdel af de reelle problemer.

Udfordringen er således, at mange af forslagene formentligt stoppes, når de rammer den politiske arena. For så går der ofte symbol-politik i den.

Den politiske de-kobling

For virkeligheden er jo nok den, at der kan skabes nok så mange gode initiativer rundt om Folketinget, men på et eller andet tidspunkt, bliver langt de fleste aflivet, når de rammer den politiske arena.

Dét, jeg efterlyser er derfor, at der skabes noget helt nyt, et helt andet forum, hvor det er muligt at koble de erhvervsmæssige udfordringer ind. Det kunne være som prøveprojekt med en bred forligskreds i ryggen, hvor man er enige om erhvervsmålene, men indholdet udfyldes af eksperter og erhvervsliv. Og parterne forpligter sig til at gennemføre en bestemt procentdel af forslagene.

Det kan godt ske, det er naivt. Men jeg tror simpelthen, det er på tide, at tænke i helt nye baner, da vi ellers aldrig kommer videre, og hver gang der afskaffes en regel, så er der kommet mindst to nye dagen efter.

Igen: jeg er hverken politisk eller forvaltningsekspert. Men det danske erhvervsklima har det ikke så godt, som man skulle tro, hvis man kun fik nyheder om disruption fra Christiansborg. 

Tænk, hvis vi turde satse mere. Tænke på nye måder.  

God efterårsferie!

Profil
Jan Al-Erhayem authorimage Jan Al-Erhayem blogger om, hvordan man håndterer og løser komplekse konflikter om f.eks. acceptable løsninger i forbindelse med samarbejder eller virksomhedsoverdragelse.

Som ekspert i at løse komplekse konflikter for virksomheder har Jan Al-Erhayem bl.a. arbejdet 13 år som chefjurist m.m. hos A.P. Møller-Mærsk, inden han endte hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, hvor han i dag er advokat og partner.

Jan er en hyppigt anvendt foredragsholder særligt om konfliktløsning, dealmaking og håndtering af psykopater.

Få Jans indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk