Der skal fire til tango

authorimage
BLOGS
Af: Lars Barfoed
02. okt 2017

Landet har endnu en gang overlevet en sommer fra juni til oktober stort set uden møder i Folketinget. Nu starter så en ny folketingssamling, der løber frem til juni 2018. Vi får med statsministerens åbningstale og lovkataloget regeringens udspil til dagsorden for efteråret og vinterens parlamentariske arbejde.

Men er der så ikke sket noget i dansk politik siden juni?

Jo det må man nok sige. Det er ikke let at være borgerlig regering, når der ikke er borgerligt flertal i Folketinget; eller i befolkningen. Men alligevel er livet blevet lidt lettere for Lars Løkke Rasmussen og hans treparti regering.

For fire måneder siden tegnede der sig et billede af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti dansende i en stadig tættere politisk tango. Men tilsyneladende er det lykkedes både Lars Løkke og Kristian Jensen at bryde tangoen og inklinere for DF i en sådan grad, at samarbejdsmulighederne mellem regeringen og dens støtteparti ser betydelig bedre ud nu.

Bilskatterne blev et vendepunkt.

Alt er ikke fryd og gammen i den nyfundne romance. Men ikke mindst aftalen om omlægning og nedsættelse af bilskatterne er et vendepunkt. Det er et fingerpeg i retning af nye aftaler bl.a. på skatteområdet i de kommende uger kulminerende med en finanslovaftale i november med Dansk Folkeparti.

Der skal fire til tango i dansk politik.

Der er flere årsager til den fælles dansetakt. Det har ikke været let, for der skal jo fire partier til et flertal. Først skal de tre regeringspartier finde sammen, og så skal de lave en aftale med DF alternativt med andre.

I starten af den nye regerings periode efter, at den smalle Venstreregering måtte kapitulere for Liberal Alliances krav om at sænke topskatten, gik bølgerne højt. Men nu er det som om, at ikke blot konservative og Venstre har fundet ud af, at de må justere dansetakten efter DF. Det har LA også. Så nu har man fundet en form, hvor man i højere grad fintuner udspil og udtalelser, så der er mulighed for at lande en aftale med DF.

Bal i den borgerlige.

Samtidig skal man ikke se bort fra to andre sammenfaldende omstændigheder. Den ene er, at næste folketingsvalg begynder at nærme sig, selvom det ikke behøver at blive udskrevet før i foråret 2019. Den anden omstændighed er, at Kristian Thulesen Dahl meget klart har givet udtryk for ønsket om at danne regering med Venstre efter næste valg. Hvis det er målet, nytter det ikke at fjerne sig for meget fra sin kommende regeringspartner.

Det er bestemt ikke slut med drillerierne. Og det er ikke sidste gang, S og DF er set sammen på dansegulvet. Men meget tyder på, at regeringen i stigende grad kan regne med at få den sidste dans, når der er indbudt til bal i den borgerlige.

Profil
Lars Barfoed authorimage Lars Barfoed giver på sin blog dansk politik og de verserende politiske argumenter et eftersyn. Efter mange år i politik har han det analytiske overblik til at fokusere på større linjer og spotte de væsentligste udfordringer.

Lars Barfoed er uddannet cand. jur. Efter 14 år i Folketinget for De Konservative arbejder han nu med politisk og strategisk rådgivning som public affairs-direktør i kommunikationsbureauet Prime Time Kommunikation A/S.

Få Lars indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk